Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Anneli Tellmo-Jung berättar sina bästa chefstips.

    Anneli Tellmo-Jung berättar sina bästa chefstips.

Ett genuint människointresse är Annelis bästa chefstips

2016-09-19

Anneli Tellmo-Jung har inte gjort något annat än att vara chef i sitt yrkesliv. Här kommer hennes bästa chefstips.

23 år gammal snubblade Anneli Tellmo-Jung in på ett chefsjobb innan hon var färdig med sin socionomutbildning. Efter det var hon fast och har nu arbetat som chef i 13 år.

– Jag började arbeta som chef när jag var 23 år, parallellt med att jag läste sista delen på min socionomutbildning. Jag halkade in på ett bananskal och började jobba som chef och trivdes fantastiskt bra med det. Efter några år så har jag haft förmånen att få vara chef i olika organisationer, berättar Anneli.

Anneli har bland annat arbetat inom äldreomsorgen, personlig assistens och teknisk förvaltning och i dag är hon avdelningschef för särskilt boende i Nässjö kommun. Hon ansvarar för kommunens alla särskilda boenden inom äldreomsorgen och hon är chef för 11 enhetschefer. Hon är utbildad socionom med arbetsledning som inriktning. Hon har även en master i ledarskap och kvalitetsförbättring.

– Jag har varit på lite olika avdelningar innan jag fick det jobb jag har i dag. Innan så var jag på tekniska förvaltningen och det är inga frågor jag är välbekant med eftersom jag är utbildad socionom. Men det var då jag insåg att ledarskapet inte skiljer sig så himla mycket, även fast man är chef över undersköterskor, kockar eller vaktmästare, berättar Anneli och fortsätter:

– Jag blev chef som ung och har anpassat mitt ledarskap hela tiden eftersom jag aldrig har varit proffs eller bättre på de frågorna än mina medarbetare. Det har även stämt ganska väl på hur jag tänker kring ledarskap och hur man ska vara som chef. När jag arbetade med kostfrågor sa jag att om jag var den bästa kocken så hade jag inte varit chef utan då hade jag haft fel jobb. Jag skulle ha lagat mat, säger Anneli.

Anneli menar att hennes ledarskap går ut på att se till så att medarbetarna är proffs på sitt jobb.

– Jag kan inte alla frågor och jag har inte lagt någon prestige i att kunna det. Jag har varit väldigt öppen mot mina medarbetare och sagt att det är de som ska vara proffs på deras jobb, men jag frågar dem alltid hur jag ska göra för att få dem att växa och se till att de har bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb. Krävs det en utbildning, en annan struktur eller något annat så ordnar jag det, säger Anneli och fortsätter:

– Jag tror att det är en nyckel till att klara av att leda många medarbetare. Man måste våga låta medarbetarna få växa, vara proffs och låta dem vara bäst på sina arbetsuppgifter. Om man ska vara inne och ha ett kontrollbehov så blir det svårt för chefen.

"Få en medarbetare som är okej till att gå och bli en riktigt bra medarbetare"

Läs även: Chef Direkt – även ledare kan behöva ledning ibland


– Jag utgår alltid från att mina medarbetare vill göra ett så bra jobb som möjligt men att alla har olika förutsättningar. Ett av driven i mitt jobb är att få en medarbetare som är okej till att gå och bli en riktigt bra medarbetare om personen får rätt förutsättningar, berättar Anneli.

Vad är ditt bästa tips för chefer?

– Ett av mina viktigaste tips till andra chefer är att ha ett genuint människointresse. Ska man jobba som chef måste man vara det eftersom det inte går att spela intresserad. Då kan man lättare se vilka förutsättningar medarbetarna behöver för att göra ett ännu bättre jobb. Man vågar ge feedback, man ser personens starka och svaga sidor och så vidare, berättar Anneli och fortsätter:

– Jag tycker även att man kan lägga lite småsaker på minnet, för att medarbetarna ska känna sig sedda på arbetsplatsen. Det kan vara saker som att man frågar "hur dotterns bröllop var i helgen, hur kalaset var som du var på i går" och så vidare. Man visar att man kommer ihåg saker som händer i medarbetarens liv och ser personens helhet. Man är inte en speciell individ på jobbet och en annan privat. Jag har haft som mest 90 medarbetare som jag har varit chef över och jag vågar ändå säga att jag har sett många av dessa medarbetare. Det beror på att jag har hållit småsaker om medarbetarna i huvudet och frågat dem då och då.

Läs även: Färre medarbetare per chef behövs för minskade sjuktal

I en stor organisation har man mindre tid för varje medarbetare man måste då anpassa sitt ledarskap efter det, menar Anneli.

– När jag hade 90 medarbetare såg jag inte alla medarbetare varje dag utan jag fick lägga ribban där den var rimlig för mig. Jag behövde även vara tydlig mot mina medarbetare och berätta att organisationen ser ut som den gör och jag gör mitt bästa av det. Det är även viktigt att ha en dialog kring förväntningarna. Om mina medarbetare vill mig något så har jag en förväntan att de berättar det för mig, så att man inte tror att allting är bra men så är det inte det. Det här är jätteviktigt när man inte träffar sina medarbetare dagligen och kan snappa upp saker som inte stämmer. Men det gäller även att man besvarar de förväntningarna. Att när en medarbetare hör av sig så måste man återkoppla så fort man kan, säger Anneli.

Ett annat tips från Anneli att det är viktigt att jobba långsiktigt och strategiskt.

– Det måste man göra! Var är man och vart ska man. Mitt uppdrag är inte att alltid sitta och lösa akuta saker, utan mitt uppdrag är att titta framåt och planera efter det. Jag kan inte vara här och nu för då kommer jag aldrig att kunna jobba framåt. Jag ska självklart hantera akuta frågor men om det blir för många akuta frågor, så har jag misslyckats i min planering för ett halvår sedan eller ett år sedan. Det som är akut i dag borde jag kunnat ha motverkat för ett halvår sedan. Det brukar jag ha som temperaturmätare på mitt strategiska arbete.

Hur tänker du kring den höga belastningen som många chefer har?

– Du har ju ofta en hög belastning som chef och det är jättestora utmaningar när man har många olika frågor. Utmaningen som chef i en offentlig organisation är inte att man blir utsliten fysiskt, däremot det klassiska som står i annonserna, att man ska hålla många bollar i luften men även kunna hantera att det kommer nya bollar hela tiden, sedan ska du även kunna välja vilken boll du kan släppa. Man måste våga låta några bollar gå förbi en, som man tar senare och det är viktigt att som chef ha den fingertoppkänslan. Det handlar inte alltid om antalet medarbetare utan ofta är utmaningen att man har så många olika frågor att jobba med. Du är inte specialist utan generalist, säger Anneli.

Jobba med förbättringsarbete

– Ofta när det är stressigt så har man inte tid att fundera på om det här är det bästa sättet att lösa den här uppgiften, utan man bara fortsätter att jobba för att få klart uppgiften. Därför tror jag på att för att man ska orka hålla blicken uppe som chef så är det bra att gå på ledarskapsutbildningar, träffa chefnätverk och annat. Man får ofta dra chefer från sina jobb för att de ska kunna bli inspirerade, hitta nya infallsvinklar, få tid att reflektera över ledarskapet och mycket annat. Man behöver komma ifrån jobbet ibland för att få kunna få tid till detta. Så våga ta tiden att reflektera, avslutar Anneli.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Så gynnas kvinnliga ledare av distansledarskapet

Pandemin har på olika sätt satt företag och organisationer i gungning och chefer och ledare har onekligen haft pressen på sig att vara än tydligare i sitt ledarskap. Den grupp som bevisligen fått se effekten av kravet på tydligt ledarskap på distans är kvinnliga chefer och ledare enligt Wes Insights undersökning.  2021-04-28

Ett ledarskap i förändring till följd av coronakrisen

Coronapandemin har på många sätt reformerat vårt sätt att arbeta, inte minst när det gäller ledarskap. Hur kommunikationen mellan ledare och medarbetare förändrats till följd av pandemin är ämnet för årets vinnande uppsats av Visions ledarskapsstipendium, som i år tilldelas Julia Dahl och Ottilia Rääf Nilsson.  2021-04-09

Uppmärksamma trakasserier – extra viktigt vid distansarbete

Förebyggande insatser är avgörande för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Utsattheten har inte minskat till följd av coronapandemin då många jobbar på distans, däremot har det blivit svårare att upptäcka. Så här kan du som chef agera.  2021-03-01

Snäva budgetramar hotar rättssäkerheten inom socialtjänsten

Visions socialchefsrapport vittnar bland annat om näthat, kränkningar och hur snäva budgetramar hotar rättssäkerheten inom socialtjänsten. - Resultat från undersökningen och de signaler vi får från chefsmedlemmar är att resurserna inte räcker till, i varje fall inte på det sätt de används idag, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.  2020-09-17

Till arkivet

200 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar