Sydskånes avfallsaktiebolag Sysav tilldelas Visions pris för mänskliga rättigheter.
– Jag vill först och främst tacka den lokala Visionsklubbens styrelse som nominerat oss till detta pris. Jag hoppas och tror att vi får det här priset på grund av att vårt mångfalds- och jämställdhetsarbete präglas av långsiktighet och ett inkluderande arbetssätt. Sedan kommer det här arbetssättet från medarbetarna och inte uppifrån, berättar Rustan Nilsson, som arbetar som miljöpedagog på Sysav.
Berätta, hur arbetar ni med mångfald på arbetsplatsen?
– Vi jobbar aktivt för att hitta nya rekryteringsvägar för att nå underrepresenterade grupper. Vi har haft dialogmöten med anställda i mindre grupper kring frågan om mångfaldens betydelse för Sysav som företag. Vi erbjuder även medarbetarna föreläsningar och andra aktiviteter inom områdena jämställdhet och mångfald, säger Rustan och fortsätter:
– Vi har även haft workshop kring mångfald och jämställdhet med representanter från hela företaget och vi är medlemmar i föreningen MINE. Det är en förening som arbetar för etnisk mångfald i näringslivet.
Rustan berättar även att alla aktiviteter som de har är obligatoriska för samtliga 300 anställda på Sysav.
– Avdelningscheferna får välja ut några aktiviteter varje år och de ska se till att det är målgruppsanpassat för att det ska bli mer attraktivt att vilja delta och för att man ska nå fram med rätt budskap. Vi tittar även på nya frågor i medarbetarundersökningen för att kunna identifiera eventuell diskriminering på företaget. Dessa frågor kommer att beröra de sju diskrimineringsgrunderna. Eftersom vi är 300 anställda på Sysav och för att alla ska få ta del av föreläsningar, workshops och möten så tog det två år att gå igenom alla. Men det var jätteroligt, säger Rustan.
Det var när Sysav gick med i MINE 2010 som man började med att arbeta hårdare med dessa frågor.
– Efter det så har vi utvecklat det arbetet mer och mer. Vi har hittat människor som brinner för dessa frågor som jag, Karin Linderos, som är personalchef, och flera andra.
Har du några bra tips på hur man ska förbättra sitt mångfaldsarbete?
– När vi träffade alla anställda för att diskutera detta så hade vi väldigt högt i tak. Alla berättade hur de tänker kring de här frågorna och utifrån ett inkluderande perspektiv fick vi fram ett väldigt bra arbetssätt. Så ett tips är att lyssna på alla och ta in det som de säger. Kom inte med några pekpinnar om vad som är rätt och fel utan nyttja den kraft som finns inom företaget och låt dina medarbetare problemformulera och komma med lösningar på hur vi ska jobba vidare. Gräv där du står och nyttja den mångfald som redan finns i företaget, berättar Rustan.
Fyra tips från Rustan:
• Ha gärna mångfald och engagemang i arbetsgruppen
• Anlägg ett normkritiskt perspektiv, även på dig själv
• Öppna upp för diskussion och var beredd på att själv utmanas. Vilja utmanas!
• Ta hjälp, det finns många goda exempel. Läs på.
Vision delar ut ett pris till den arbetsgivare som på ett föredömligt sätt arbetat med mänskliga rättigheter och genomfört medvetna aktiva åtgärder för att främja mångfald och integration och motverka diskriminering på arbetsplatsen/i verksamheten. Priset utses av en jury som består av Visions förbundsstyrelse med hjälp av RIM, Visions råd för integration och etnisk mångfald. Priset delas ut på Visions förbundsmöte som hålls vartannat år.
Juryns motivering:
"Med sitt målmedvetna och långsiktiga arbetssätt skapar Sysav en bra grund för ett framgångsrikt mångfaldsarbete. Att avsätta så mycket tid och resurser för att skapa tryck i frågan är att visa på engagemang och hängivenhet. Sysav visar att de har ambitionen att göra mångfaldsfrågan till en naturlig del i av det övriga verksamheten, vilket gör Sysav en värdig vinnare av Visions MR-pris år 2016".