×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Torsby arbetar aktivt för att minska sjukskrivningarna

2016-10-26

Visions rapport "Sjukskrivningarna kostar välfärden miljarder" visar att många kommuner, landsting och regioner skulle kunna minska sina kostnader dramatiskt genom att få ner sjukfrånvaron. En kommun som lyckats sänka sjukfrånvaron är Torsby.

Sjukskrivningarna i Sverige har ökat snabbt i takt sedan 2010. Detta kostar kommuner, landsting och regioner över 20 miljarder kronor varje år. Vision släppte i tisdags en rapport som visar att det här går att förändra och att kostnaderna i vissa kommuner kan halveras.

Läs mer här: Sjukkostnaderna kan minska med nära sju miljarder

Torsby kommun arbetar aktivt för att minska sjukskrivningarna och genom riktade insatser har Torsby sänkt sjukfrånvaron från 8,5 procent år 2004 till 4,3 procent 2015. Det är den lägsta siffran i Sverige.

Tina Bengtsson, HR-strateg i Torsby, berättar för tidningen Chefen i Fokus att en viktig del i arbetet handlar om att förändra attityder kring synen på att bli sjukskriven och att snabbt gå in med åtgärder. 

– Det ska inte vara en skam att må dåligt. Det kan hända alla. Och så vill vi att cheferna ska reagera direkt vid signaler på ohälsa, säger Tina Bengtsson, till Chefen i Fokus.

Att använda sig av verktyget förebyggande sjukskrivningar är viktigt om någon riskerar att bli sjuk av jobbet. Sedan är ett tätt samarbete med företagshälsovården och Försäkringskassan viktiga delar i arbetet.

Tina Bengtsson konstaterar även att en ytterligare framgångsfaktor har varit att informera cheferna om att de kan använda HR-funktionen som stöd, bollplan och samordnare av olika insatser.

Läs hela reportaget här: Så gjorde hon Torsby friskare

Jörgen Johansson, Vision 253 Torsby, berättar att samarbetet mellan arbetsgivare och fack har fungerat väldigt bra.

– Att ha en bra arbetsmiljö är en fördel för alla så det här är en ömsesidig vinst och det har vi som utgångspunkt när vi förhandlar. Jag tycker att vi de senaste åren har haft ett väldigt bra samarbete med arbetsgivaren och att alla har samma utgångsläge, att arbetsmiljö för de anställda ska vara bra. Men visst, det finns några arbetsplatser där arbetsmiljön fortfarande inte är bra men vi jobbar på, säger Jörgen och fortsätter:

– HR-avdelningen har jobbat väldigt bra med oss och nu arbetar vi hårt med nya AFS:en (föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö). Vi ska se till att det blir verkstad av den och även se till att arbetstagarna ska få en känsla av att de är delaktiga i arbetet med att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatserna.

Blev du överraskad över Torsbys siffror?

– Ja det blev jag och det är väldigt positivt så länge det varar. Jag hoppas att arbetsgivaren tycker likadant och fortsätter att jobba hårt för att sänka sjukskrivningskostnaderna, avslutar Jörgen.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb