Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Gustav Södling.

    Gustav Södling.

Så tog han sig tillbaka efter sjukskrivningen

2016-10-11

Det är ungefär fyra månader sedan socialsekreteraren Gustav Södling kom tillbaka från sin sjukskrivning för utmattningssyndrom. Att byta tjänst var ett sätt att skapa nya förutsättningar för att komma tillbaka till ett arbetsliv som man också orkar leva med.

När Gustav Södling som nyutexaminerad socionom fick sin första fasta tjänst som socialsekreterare på Individ- och Familjeomsorgen i Mjölby kommun fick han likt andra nyutexaminerade ganska snart börja ta även svåra ärenden. Arbetsbelastningen blev efter några år alltför hög för att Gustav skulle betrakta jobbet som långsiktigt. När han började jobba på socialförvaltningen i Linköpings kommun räknades Gustav med sina fem års arbetslivserfarenhet till en av de mest rutinerade på enheten Barn och Ungdom 0-20.

Läs även: Hög tid att åtgärda stressen i arbetslivet

Personalomsättningen inom socialtjänsten är hög i stora delar av landet. Gustavs arbetsplats var inget undantag. När personalen ofta byts ut hamnar mycket ansvar på de som anses rutinerade, oavsett hur länge de har jobbat.

– Eftersom jag var en av dem som varit med längst fick jag ta många tuffa ärenden. Till slut känner man att man inte har möjlighet att hinna ett till. Men om jag inte hade tagit ärendet så hade ju någon som varit ny på jobbet fått det i stället, säger Gustav.

När det ständigt fattades personal och ny personal behövde läras upp så blev arbetsbördan inte längre hanterbar och Gustav blev sjukskriven för utmattningssyndrom. Då hade Gustav en längre tid dragits med flera stressymptom och haft svårt att sova på nätterna.

– Det finns ingen marginal att ha en dålig dag eller må dåligt. Alla ska ligga på max hela tiden.

Läs mer: Svårt att klara personalförsörjningen i socialtjänsten

Samma vecka som sjukskrivningen hade Gustav också mottagit ett dödshot i sin tjänst.

– Att bli hotad är något man får räkna med. Det händer en kanske varje eller vartannat år. För mig hade det varit skönt att få mer stöttning från ledningen under allt detta. När chefen inte har tid så blir det att kollegorna stöttar upp varandra när det händer, men det borde vara ett chefsansvar.

Linköpings kommuns socialförvaltning deltog under hösten 2015 i de tidsmätningar som regeringens nationella samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården Cecilia Grefve, genomförde i 50 kommuner i landet. Tidsmätningarna visade bland annat att cheferna på Gustavs enhet ägnade 16 procent av sin tid åt arbetsledning. Ungefär lika mycket tid ägnade socialsekreterarna åt kontakt med familjer, men bara 1 procent av arbetstiden åt enskilda möten med barnen.

För att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen inom socialtjänsten så har Gustav tillsammans med ordföranden och huvudskyddsombudet i Linköpings kommunavdelning tagit fram ett åtgärdsprogram. Åtgärdsprogrammet innehåller förslag på vad som akut måste förbättras inom socialtjänsten i Linköpings kommun för att personalen ska orka med sitt jobb. Förslagen är bland annat att ge cheferna bättre förutsättningar att ta hand om sin personal, exempelvis genom ett ökat samarbete med personalfunktionen. Ett annat förslag är en höjning av de för ansvarsgraden i arbetet väldigt låga lönerna inom socialtjänsten.

– Det är ett tufft jobb. Du omhändertar barn. Klienter dör. Du kan bli hotad, säger Gustav och fortsätter:

– Efter att jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom var det lite som att bli avkastad från en karusell som jag suttit på väldigt länge och då kunde jag se utifrån att det varit en helt orimlig arbetsmiljö innan och att jag inte fått förutsättningar för att göra mitt jobb på ett bra sätt, avslutar Gustav.

Läs mer: Tysta arbetsplatser hot mot socialtjänstens utveckling

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

293 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar