EKB-boendet Atlas i Aneby har sedan starten för fem år sedan haft ett rykte om sig i kommunen att vara en bra arbetsplats att jobba på. Alla som anställdes i verksamhetsstarten är kvar - medan liknande boenden i landet vittnar om att ha haft svårt att rekrytera personal Detta har aldrig varit ett problem för Atlas.
Integration- och praktiksamordnare Rolf Råsberg har jobbat på Atlas sedan starten och han har många tankar om vad det är som har skapat den goda arbetsmiljön på Atlas.
– Prestigelöshet är viktigt när man jobbar med människor. Att alla människor är lika viktiga. Personalgruppen är en enhet som både fungerar arbetsmässigt och trivs ihop. Det är inget man får gratis, utan något man måste jobba fram. Och jag tror prestigelösheten är viktigast. Alla människor tillför något. Alla är lika mycket värda. Att alla känner att "det jag är duktig på är också viktigt". Du är suverän på din post. Det är där du kan påverka och utveckla verksamheten. Går man till jobbet och gör precis samma sak som man alltid har gjort så för det ju inte verksamheten framåt, säger Rolf Råsberg.
Förändringsprocessernas hastighet är något som Rolf återkommer till flera gånger. Han kallar det tröghet i systemet och lovordar just de långsamma processerna där alla, med betoning på alla, verkligen har tid att komma med synpunkter och ges möjlighet att vänja sig vid förändringar. När förändringar har fått ta tid har de boende också haft möjlighet att ge sina synpunkter och det skapar en förståelse för varför förändringarna görs.
– För att få en bra arbetsmiljö behöver man ha en bra stämning bland personalen och bland de boende. Det har vi varit noga med. Att vi inte gör något mot våra killar för att jävlas med dem. Vi har varit lite tröga och förändringar har fått ta tid. Trögheten gör att killarna också känner delaktighet. Om förändringen går långsamt behöver inte en person i personalen ta hela smällen när förändringen presenteras.
Det som Rolf beskriver som tröghet skulle också kunna beskrivas som arbetsro. Atlas befinner sig i en lång positiv spiral där personalens känsla av inflytande och utveckling ger låg personalomsättning, vilket i sin tur ger tid att utveckla verksamheten långsamt.
– Alla har ju åsikter och idéer om vad man vill göra. Tillåter man folk att få utrymme och säga det de tänker så är det lättare att acceptera om man sedan inte skulle få som man vill, berättar Rolf.
Ny personal introduceras till den prestigelösa kulturen genom att tidigt ges utrymme att bidra med sina idéer till verksamheten. Något som i sin tur skapat förändringar i verksamheten.
– Sedan kommer vi från många olika bakgrunder. Vi har några lärare, några från kriminalvård med mera och det gör att man har en massa olika erfarenheter. Om man bara blir lyssnad på så har man väldigt stor nytta av sin bakgrund. Blir man inte det så håller man ju till slut käften.
Personalgruppen betonar också betydelsen av ett engagerat och närvarande ledarskap för stämningen på Atlas. Att lyssna in och fånga upp personalens idéer tar tid. Menar Rolf Råsberg.
– Det är inte så att vi har fått igenom alla idéer vi har, men vi har fått testa dem och vi har aldrig fått ett "det här är ingen idé". Det är viktigt att ha bra chefer. Att de inte bara skrattar åt idéer man har. Och att de förklarar så att man förstår att ändrar jag detta på min post så innebär det förändringar för någon annan. Att ibland måste man backa, avslutar Rolf.
Framgångsfaktorer för en bra arbetsmiljö enligt personalgruppen på Atlas:
• Bra ledarskap.
• Ett barn i varje rum. Det skapar mycket bättre stämning och motverkar onödiga spänningar.
• Lyssna på barnen. Vad vill dem? Till exempel laga mat på natten när det är ramadan.
• Inte ha regler i onödan.
• Prestigelöshet
• Mycket information och lite tröga besluts- och förändringsprocesser.
• Glada ögon och mycket kramar
• Så familjärt som möjligt.
• Alla människors lika värde.