Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Att tänka på vid omorganisationer

2016-10-18

Just nu håller flera HVB-hem på att stänga igen sin verksamhet och många av Visions medlemmar som arbetar på dessa arbetsplatser är kanske oroliga för vad som kommer att hända vid en omorganisering. Vision.se pratade med Annelie Elgevi, rådgivare på Vision Direkt, för att få några tips på vad man kan tänka på om ens arbetsplats står inför en omorganisering.

Vision Direkt får just nu in flera samtal från oroliga medlemmar som berättar att de arbetsplatser som de jobbar på är på väg att stängas ner. Här kommer några bra tips att tänka på om du är en på en arbetsplats som står inför omorganisation.

Det är viktigt att man har ett a-kassemedlemskap så att man har en grundtrygghet om man skulle bli uppsagd.

– Sedan är det bra att du är med i Vision eftersom vi har en av marknadens bästa inkomstförsäkringar, säger Annelie Elgevi, rådgivare på Vision Direkt.

På alla arbetsplatser finns det inte ett fackligt ombud, berättar Annelie.

– Om det inte finns ett ombud på plats så är det dags att aktualisera det när det börjar handla om omorganisationer. Att ha ett ombud på arbetsplatsen gör att arbetsgivaren har någon att ge information till och bolla tankar. Detta kan sedan ombudet förmedla vidare till alla på arbetsplatsen. Informationsplikten är mycket högre till ett fackförbund än vad det är mot medarbetarna, säger Annelie.

"Tänk på dig själv"

– När det är arbetsplatsträffar se till att vara aktiv då och berätta vad du tycker och tänker. Sedan är det bra att hålla koll på ens CV. Det ska vara uppdaterat så att man kan söka jobb om det lutar åt uppsägning på arbetsplatsen. Det är viktigt att man inte gör sig till ett offer utan att man är aktiv och börjar leta efter ett nytt jobb som skulle passa en.

När det är omorganisationer kan det ofta förekomma rykten på arbetsplatsen.

– Det är många som ringer in till Vision Direkt för att prata om dessa rykten och vi säger då att det är viktigt att man reder ut vad som gäller och inte tror på alla rykten. Prata med chefen!

Om du mår dåligt under tiden vid en omorganisation så är det bra att prata med sin chef om detta.

– Utnyttja företagshälsovården om du skulle må dåligt, säger Annelie.

Före en uppsägning är det en massa formalia som ska utföras. Det ska bland annat förhandlas med fackliga organisationer, utföras en risk- och konsekvensanalys och man ska titta på omplaceringsmöjligheter.

– Arbetsgivare med kollektivavtal har ofta ett trygghetsavtal och det avtalet gör att man har ett bättre skydd än vad man skulle ha haft om man jobbade hos en arbetsgivare som inte har kollektivavtal. Så det är bra att kolla upp om det finns ett kollektivavtal och ett trygghetsavtal. Om det finns det så ska man kolla vad trygghetsavtalet ger. Det kan ge pengar, omskolning och så vidare, berättar Annelie.

– Om man kan undvika en uppsägning så är det det bästa. Det är viktigt att veta att man inte ska tacka nej vid ett erbjudande om omplacering för då kan man riskera sin anställning och bli arbetslös. Som medarbetare har man inte rätt att själv välja vilken tjänst man vill ha utan man blir erbjuden, säger Annelie och fortsätter:

– Om det går så långt att det blir uppsägningar så är det de som har jobbat längst på arbetsplatsen som har starkast skydd på arbetsplatsen. Sedan har man rätt till att gå till arbetsförmedlingen och söka nytt jobb på betald arbetstid om man är uppsagd.

Det är viktigt att vara observant över sin lön. Om du inte skulle få ut din lön när du blir uppsagd och arbetsplatsen läggs ner så ska du höra av dig till Vision Direkt så kan de hjälpa dig.

Du når Vision Direkt på 0771 44 00 00.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar