2015 inledde Arbetsmiljöverket en nationell inspektion av socialsekreterares arbetsmiljö. Den kommer att pågår fram till slutet av 2017. Det har nu börjat komma in preliminära resultat som visar att många av de krav arbetsmiljöinspektörerna ställer grundar sig på de nya reglerna om social och organisatorisk arbetsmiljö (OSA), som började gälla i mars 2016.
I filmklippet kommenterar Visions Dalia Eid, socialsekreterare och ledamot i Visions förbundsstyrelse, inspektionsinsatserna.
Reglerna rör stress och psykisk belastning kopplat till arbetet, frågor som tidigare ansetts som "mjuka". De understryker även vikten av balans mellan krav och resurser.
– Den obalans vi ser mellan krav och resurser för yrkeskåren är allvarlig. Det krävs mer stöd för att kompensera för den tunga psykiska belastning det innebär att hjälpa de mest utsatta i samhället. Obalansen förklarar antalet sjukskrivna och att så många går till andra arbetsplatser, säger Eva Karsten, projektledare för inspektionen, i ett pressmeddelande.
Inspektionerna visar även att arbetsgivarna brister i sin skyldighet att förebygga risker genom att systematiskt och regelbundet undersöka och åtgärda riskerna.
– Våra inspektörer kräver att arbetsgivarna ska undersöka orsakerna bakom socialsekreterarnas höga personalomsättning och höga sjukfrånvaro. Den bristfälliga arbetsmiljön påverkar den enskilde socialsekreteraren såväl som yrkeskåren negativt. Samhället i stort drabbas också när socialtjänsten fungerar dåligt, säger Eva Karsten.
Arbetsmiljöverkets inspektörer har tagit fram aktuella åtgärder utifrån de preliminära resultaten av inspektion. Det kan vara att arbetsgivarna behöver stärka mentorskapet för nyexaminerade socialsekreterare och tillgången till cheferna.
– Arbetsmiljöverket lyfter att medarbetarna inte känner tillräckligt stöd från cheferna. Det handlar om att cheferna inte har rätt förutsättningar för sitt ledarskap. Till exempel är det viktigt att se över det administrativa stödet men också att chefer har ett rimligt antal medarbetare, säger Dalia Eid.
Andra vanligt förekommande brister som Arbetsmiljöverkets inspektörer ser:
• en för tung arbetsbelastning, som leder till höga sjukskrivningstal och hög personalomsättning
• brist på introduktion, bland annat att nyutexaminerade socialsekreterare får komplexa ärenden utan adekvat förberedelse
• för liten beredskap för hotfulla och våldsamma situationer.
Arbetsgivarna behöver också skapa medvetenhet om och åtgärder mot hotfulla och våldsamma situationer då benägenheten att anmäla hot och våld är till exempel liten.
Inspektioner inkluderar samtal med tjänstemän och politiker
• Tillsynen över hela landet inkluderar små, mellanstora och stora socialkontor.
• Cirka 80 socialkontor har inspekterats hittills. Siffran gäller både ett tidigt pilotprojekt under 2015 och hittills under 2016.
• Som en del av inspektionen förs resultat och slutsatser vidare till tjänstemännen på socialförvaltningen och till politiker i socialnämnden.
• Hälften av Sveriges socialkontor ska ha granskats till och med december 2017.
• Det arbetade 42 000 socialsekreterare och kuratorer i Sverige, enligt 2015 års statistik. 85 procent av yrkeskåren utgjordes av kvinnor.
Fakta Arbetsmiljöverket.