Mikaela Östebro. Foto: Elin Hagman, Framtidsverket.
VR-teknik för att upptäcka Gällivare
2016-11-15
Genom att arbeta aktivt med sociala medier och hitta nya sätt att nå ut med information om vad som händer i Gällivare kommun, så blev kommunikatören Mikaela Östebro nominerad till Framtidsgalan. Här berättar hon om hur VR-teknik ska locka nya inflyttare till Gällivare.
Årets Nytänkare har påverkat och bidragit med nya idéer och lösningar och den har skapat positiva resultat genom att exempelvis tänka nytt eller genom att bryta gamla strukturer. Så lyder beskrivningen för kategorin Årets Nytänkare på Framtidsgalan 2016. En av de nominerade är Mikaela Östebro, kommunikatör i Gällivare kommun.
– Det känns jätteroligt såklart och jag stod just och pratade med en kollega som också är nominerad men i en annan kategori. Det är jättekul att två från Gällivare är nominerade till Framtidsgalan, säger Mikaela.
Berätta, varför är du nominerad till Årets Nytänkare?
– Jag jobbar mycket med samhällsomvandlingen i Gällivare. Malmberget kommer ju att nästan försvinna och de som bor där kommer att flytta in till Gällivare. Det är ett stort projekt att se till att alla för information kring vad som händer och vilka fördelar det finns i Gällivare.
Hur har du då jobbat för att få ut informationen?
– Tidigare har man jobbat mer traditionellt och jag jobbar mycket mer i sociala medier. Jag ser till att vi är väldigt aktiva på Facebook där vi snabbt når en stor målgrupp. Men sedan finns det många som inte är på Facebook utan i stället på Instagram. Då är vi aktiva där. Vi har massor av information på vår hemsida men då krävs det att man aktivt går in och läser och det gör man inte i dag, säger Mikaela och fortsätter:
– Nu försöker vi tänka nytt hela tiden, även fast vi tycker att det går bra på sociala medier så möts vi ändå av känslan av att folk inte får informationen från oss. Det gör att vi hela tiden tittar på nya kanaler och började fundera på om vi inte ska jobba med VR-teknik. Då kan man uppleva Gällivare på ett helt annat sätt och även se till att information om Gällivare sprids utanför orten, och därmed göra så att Gällivare blir attraktivare kommun att flytta till. Jag tyckte att VR var klockrent för oss men vi är i ett väldigt tidigt skede. Vi har en grov plan som måste upp till politikerna och de måste ta ett beslut kring det här.
Du jobbar inom offentlig sektor och är nominerad till Framtidsgalan där offentlig sektors stjärnskott hyllas, hur är det att jobba inom offentlig sektor?
– Jag jobbade tidigare på en reklambyrå som kommunen ofta anlitade och blev plockade därifrån. Till en början hade jag en ganska så stel bild av att jobba inom en kommun men genom samarbetet som vi hade när jag var på reklambyrån fick jag se vilka människor som jobbade där. De verkade ha det väldigt roligt och jag märkte hur mycket man kunde utveckla så när chansen kom så tog jag den. Det är tryggt och jag kan styra min tid eftersom jag jobbar med sociala medier, avslutar Mikaela.