Tips på hur man lyckas med samverkansprocess
2016-11-09
Stångåstaden/Studentbostäder i Linköping har kommit långt med sitt arbete med samverkansprocess. Här berättar Frida Dollsén mer.
Stångåstaden/Studentbostäder har drygt 160 anställda och Frida Dollsén, som är ledamot i styrelsen i den lokala klubben, berättar att arbetsgivaren är väldigt bra på samverkansprocessen.
– I samband med varje bolagsstyrelsemöte har vi ofta ett styrelsemöte inför eller efter i klubben och alltid ett samverkansmöte med vår VD och HR-chef ett par dagar innan bolagsstyrelsemötet. Där går VD och HR igenom punkterna för styrelsemötet och låter oss utrycka våra fackliga synpunkter. Vi går också igenom pågående rekryteringar och eventuella rehabiliteringar. Sedan är vi två personalrepresentanter närvarande vid varje bolagsstyrelsemöte, berättar Frida.
Har samverkansprocessen alltid varit bra hos er?
– De senaste åren har varit bra! Både vi i Vision och VD/HR är glada över samarbetet och tycker att det är givande för både verksamheten och personalen. Både från arbetsgivarens håll och från Visions och medarbetarnas håll, säger Frida och fortsätter:
– Jag tror att vi har det förspänt i och med att vi är ett företag med cirka 160 anställda. Vi är små och det gör det lätthanterligt. Utgångspunkten har varit att vi vill samma sak som arbetsgivaren – verksamheten ska ständigt utvecklas och ligga ett steg före, våra kunder ska vara nöjda och personalen ska må bra och tycka om att gå till arbetet. Ibland vill vi ta lite olika vägar till slutmålet och vi har såklart våra medlemmars hälsa och välbefinnande i första rummet. Att vi har samma vision och mål underlättar när vi ska samverka. Och hos oss är samverkan en naturlig del – vår arbetsgivare inkluderar oss alltid och kallar till samverkan och vi är en lika naturlig del på bolagsstyrelsemötena som övriga styrelsemedlemmar, säger Frida.
Har du något bra tips på hur man ska få till en bra samverkansprocess på arbetsplatsen?
– Mitt tips är att vara ihärdig och ligga på om samverkansmöten till dess att samverkansmötet blir en lika naturlig del som själva styrelsemötet.