Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

”Svenska folket vill veta hur det står till med välfärden”

2016-11-02

Välfärdsinsyn har tagit fram rapporten ”Koll på välfärden – bara för proffsen”, och i den framgår det att svenska folket vill veta hur det står till med välfärden.

Välfärdsinsyn startade som Etisk plattform och var ett initiativ av dåvarande socialminister Göran Hägglund. 2013 undertecknade parterna en överenskommelse som ligger till grund ökad öppenhet och insyn i välfärden. Vision har varit från början när diskussionerna inleddes 2012 och är en av de undertecknande parterna.

– Syftet med Välfärdsinsyn är att öka öppenheten och insynen för allmänheten kring kvalitet, ekonomi och anställningsvillkor hos utförare av vård och omsorg med offentlig finansiering. Det saknas en nationell, enhetlig och jämförbar information om de olika aktörerna inom vård och omsorg. Välfärdsinsyns undertecknande parter har ett starkt intresse att öka insynen och allmänhetens förtroende för välfärdens utförare. Tillsammans har därför utvecklat en gemensam plattform, berättar Anneli Hagberg, välfärdspolitisk strateg på Vision.

Nu har Välfärdsinsyn tagit fram rapporten "Koll på välfärden – bara för proffsen". Den bygger på två undersökningar genomföra i april och oktober 2016, samt intervjuer med politiker och journalister med fokus på vård och omsorg.

– Rapporten från Välfärdsinsyn visar att många personer, sex av tio, inte vet var de ska hitta fakta om de organisationer eller företag som driver vård och omsorg med offentliga medel. Mycket av siffrorna finns redan men sammanställs inte på ett sådant jämförbart sätt som Välfärdsinsyn kommer att göra. Välfärdsinsyn bygger nu en webbplats som ska redovisa information om kvalitet, ekonomi, anställningsförhållanden och personaltäthet inom några välfärdsomoråden, säger Anneli Hagberg.

Läs hela rapporten här.

Av undersökningarna som ligger till grund för rapporten framgår att:

  • 95 procent anser att det är viktigt att få information om verksamhetens kvalitet hos organisationer och företag som bedriver vård och omsorg med skattepengar.
  • 87 procent vill veta mer om ekonomi och ägarförhållanden samt personaltäthet och anställningsvillkor i välfärdens verksamheter.
  • 79 procent tror att det finns avgörande skillnader i kvalitet mellan olika utförare.
  • 61 procent säger att de har liten kännedom om vilka skillnader som faktiskt finns.
  • 59 procent vet inte var de ska söka information. Bara 17 procent anser att medierna gör ett bra jobb för att belysa kvalitetsskillnaderna.

Bakom Välfärdsinsyn står arbetsgivarorganisationerna: Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), KFO, Arbetsgivaralliansen, och Vårdföretagarna. Fackförbunden: Vision, Kommunal, Vårdförbundet, Naturvetarna, Fysioterapeuterna, Tjänstetandläkarna, Akademikerförbundet SSR, SRAT, Sveriges Läkarförbund, Sveriges Arbetsterapeuter, Psykologförbundet och Sveriges Farmaceuter.

Läs mer: Välfärdsinsyn

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar