Magnusson: ”Säkra kvaliteten i framtidens välfärd”
2016-11-08
Välfärdsutredningen presenterar i dag tisdag sitt delbetänkande Ordning och reda i välfärden. Den har bland annat granskat hur god kvalitet kan säkerställas inom områdena vård, skola och omsorg.
Välfärdsutredningen har haft i uppdrag att föreslå ett nytt regelverk för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster där huvudfokus har varit på vinstutdelningar. Utredningen föreslår nu ett vinsttak.
– Vision anser att vinster och överskott i välfärden är en förutsättning för att kunna förbättra kvaliteten och utveckla verksamheten, oavsett driftsform. Att reglera uttaget av vinst löser inte kvalitetsbrister. Det som är viktigast är att vi har schysta företag i välfärden, som erbjuder bra arbetsvillkor och bidrar till att utveckla verksamheternas kvalitet. Både privata och offentliga verksamheter ska leva upp till högt ställda krav, teckna kollektivavtal, ha meddelarskydd, göra kvalitetsredovisningar, delta i öppna jämförelser och vara transparenta, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision i en kommentar.
– Hittills har det saknats tillräcklig transparens och samlad information om välfärdens villkor, vilket har varit ett stort problem. Vision och övriga parter på arbetsmarknaden har därför utvecklat det gemensamma projektet Välfärdsinsyn. Genom Välfärdsinsyns webbplats kommer allmänheten att få insyn i skattefinansierad vård och omsorg. Webbplatsens databas ska innehålla information om offentliga och privata aktörers ekonomi, ägarförhållanden, kvalitet utifrån brukar/patientperspektiv, personalens anställningsvillkor och personaltäthet.
– Genom ökad insyn kan allmänheten ta ställning till om skattepengarna används på rätt sätt. Det finns många skäl till varför det är viktigt. Förutom att allmänheten har rätt till insyn i all skattefinansierad verksamhet, ska brukare och anhöriga kunna jämföra verksamheter och göra kloka val. Politiker och tjänstemän behöver informationen för att kunna göra bra upphandlingar. Välfärdsinsyn löser inte alla problem, men ökad transparens bidrar till en högre kvalitet, bättre resursutnyttjande och en förbättrad styrning av välfärden, skriver Veronica Magnusson.
Välfärdsutredningen har även granskat hur man kan underlätta för ideella aktörer att bedriva välfärdsverksamhet.
– Vision tror på en mångfald av aktörer inom välfärden, även mindre och ideella. Det är bra för brukare och patienter, för medarbetare och för välfärdens utveckling. Fler arbetsgivare kan underlätta en ökad rörlighet på arbetsmarknaden, vilket förbättrar medarbetarens möjligheter till löne- och yrkesutveckling. Det är väldigt viktigt att välfärden har förutsättningar och förväntan på sig att utvecklas. Medarbetarna, Visions medlemmar, ska kunna känna sig stolta över sin verksamhet och den kvalitet som de levererar varje dag. Det i sin tur leder till att medborgarna får bra välfärdstjänster, avslutar Veronica Magnusson.