Årets Insats går till en person som genom en särskild insats i sin organisation bidragit till en positiv utveckling i samhället eller för en medmänniska. Maria Mikaelian blev färdig personalvetare 2015 och sökte sig då till Sandvikens kommun. Nu ett år senare är hon en av de nominerade till Framtidsgalan.
– Det känns jätteroligt och känns som en ära att bli nominerad för de insatser som man har gjort, berättar Maria Mikaelian.
Berätta, vad är du gjort så att du blev nominerad till Årets Insats?
– Vi har ett projekt som heter första steget och det var en del i det som kallades förberedelseprogammet riktat till Introduktionsprogrammen på gymnasiet. I projektet jobbade vi med ungdomar som inte ville gå i skolan. Vi arbetade väldigt mycket med coaching och mentalträning. De kom till oss fyra dagar i veckan i stället för att gå till skolan, berättar Maria och fortsätter:
– Vi jobbade med det som ungdomarna behövde, motivation. Allt som vi gjorde handlade om att motivera ungdomarna och se till att de fick mål och planer framåt. Vi hade samtal varje vecka och efter ett tag så kunde de gå vidare till skolan eller ut i arbetslivet.
Projektet höll på från oktober 2015 till maj 2016.
Hur kom ni på den här idén?
– Det fanns ett behov från skolan att hjälpa dessa ungdomar så jag och en kollega som är studievägledare pratade med skolan och sydde ihop ett program som innehåll coachning, praktik och studievägledning. Först skulle vi köra i tio veckor men vi fick lov att förlänga då tiden inte räckte till, säger Maria.
Du jobbar inom offentlig sektor och är nominerad till Framtidsgalan där offentlig sektors stjärnskott hyllas, hur är det att jobba inom offentlig sektor?
– Jag tycker att det är väldigt roligt eftersom det finns stora möjligheter att utvecklas. Jag har nu jobbat i 1,5 år och jag har fått testa mina idéer jag har även blivit uppmanad att testa olika nya saker och det är väldigt roligt.
Nu arbetar Maria som projektledare och icc-coach på arbetslivsförvaltningen och hon berättar att hon har verkligen fått använda allt som hon har lärt sig på personalvetarlinjen och andra utbildningar.
– Arbetet är så omväxlande och man får göra skillnad för ungdomarna. Ena dagen sitter man och coachar och andra dagen sitter man och arbetar med strukturer och arbetssätt och utvecklar. Det händer nya saker hela tiden.
Du har ju skapat ett engagemang hos dessa ungdomar, har du några bra tips på hur man lyckas med att skapa engagemang?
– När det gäller ungdomar så är mitt tips att lyssna på dem. Det har varit en framgångsfaktor. Vi har inte gett dem lösningar utan vi tror att ungdomarna vet vad som är bäst för dem, och vi stöttar och ser till att de sätta upp mål. Vi fokuserar på deras styrkor och ser vad de kan i stället för att fokusera på vad de inte kan. Det gäller att ha en stark tro på dem och när de känner det så kan man lyckas skapa ett engagemang, avslutar Maria.