Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Vision: Ställ miljökrav på IT i skolan

2016-05-03

Landets kommuner behöver bli bättre på att ställa hållbarhetskrav vid upphandling av digitala verktyg i skolorna. Det menar Vision i en debattartikel tillsammans med TCO Development idag.

TCO Development

TCO Development hjälper organisationer att integrera Hållbar IT som en prioriterad del av hållbarhetsarbetet. Genom TCO Certified är det möjligt att ställa krav för minskad social och miljömässig påverkan under IT-produkternas hela livscykel.

Det blir allt vanligare att datorer och andra ditigala verktyg används i undervisningen. Enligt Skolverkets förslag till nationell strategi för skolans digitalisering kommer de digitala verktygen att öka.

"Förslaget är utmärkt, men åtgärder behövs för att inte de verktyg som eleverna använder för att lära sig mer om det stundande klimathotet, samtidigt ska bidra till just detta hot. Få kommuner ställer i dag några reella miljökrav i sina IT-upphandlingar. Verktygen finns, till exempel genom TCO Certified, men används inte fullt ut."

Det skriver Visions förbundsordförande tillsammans med Sören Enholm från TCO Development i en debattartikel i dagens samhälle.

"Det är dags att vi tar ett tydligt steg mot en modern upphandling av IT-hårdvara som faktiskt bidrar till det hållbara samhälle vi vill leva i. Inga giftiga ämnen. Goda arbetsvillkor i tillverkningen. En förlängd livslängd så att vi inte belastar avfallssystemet med IT-produkter i onödan. På så sätt får vi valuta för en viktig investering i skolan."

Läs också: Schyst upphandling - det här kan du göra

För att åstadkomma en hållbar upphandling av IT i skolan föreslår Vision och TCO Development ett antal punkter:

  • Avsätt resurser till hållbar och modern upphandling där det även ingår resurser till riskanalys och uppföljning av hållbarhetskrav i upphandlingar.
  • Gå samman med andra kommuner eller inköpssamarbeten och ställ gemensamma hållbarhetskrav på inköp, upphandlingar och avrop.
  • Sätt upp mål, till exempel att 50 procent av alla produkter ska vara hållbarhetscertifierade till år 2020. Använd möjligheten att ställa miljö- och sociala krav nu när EU-direktivet för offentlig upphandling kommer att öppna för det i högre grad.
  • Var tydliga mot IT-leverantörerna: våra barn ska kunna arbeta i en giftfri skolmiljö.

Debattartikel i Dagens samhälle: Ställ miljökrav på digitala verktyg för våra barn

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar