Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Stor risk för förväxling av yrkestiteln socialpedagog

2016-05-11

Vision har fått möjlighet att lämna yttrande över Myndigheten för yrkeshögskolans förslag till föreskrift för en nationell likvärdighet för utbildning till socialpedagog.

Vision ställer sig positivt till initiativet då behovet av att anställa personal är massivt inom detta område och det råder ett stort underskott på utbildade personer. Det finns dock en stor risk för förväxling och oklarheter kring titeln socialpedagog och vad den motsvarar i utbildningsnivå skriver Vision i remissyttrandet.

"Idag finns det utbildningar till socialpedagog inom såväl högskolan (högskole- och kandidatexamen), inom yrkeshögskolan samt folkhögskolan. Det finns även enskilda kurser inom Komvux.

Läs mer: Socialpedagog

Historiskt sett har det funnits utbildningar på högskolenivå med yrkestiteln socialpedagog. Fortfarande finns ett betydande antal yrkesverksamma med denna titel. I flera nordiska grannländer är socialpedagog en kvalificerad yrkestitel som kräver högskoleutbildning och inom området bedrivs en omfattande professionsutveckling. Risken för förväxling föreligger även ur detta perspektiv.

Vision anser att Myndigheten för yrkeshögskolan inte kan använda "socialpedagog" som yrkestitel för utbildningen. Det är i redan svårt för en arbetsgivare att bedöma en persons kvalifikationer och risken för sammanblandning ökar om den aktuella utbildningen använder titeln.

I samband med förslaget till nationell plan finns en möjlighet för Myndigheten för yrkeshögskolan att lösa denna förvirring. Vision ser det till och med som en nödvändighet", står det i yttrandet från Vision.

Vad menas med risk för förväxling av titlar?

– Jag tror att det blir otydligt för både arbetsgivare och studenter vad utbildningen innebär och ger. Redan i dag finns det högskole- som folkhögskoleutbildade socialpedagoger på arbetsmarknaden och det anställs medarbetare till yrket "socialpedagog" med varierande arbetsinnehåll och utan krav på socialpedagogutbildning. Det skulle kunna tyda på begreppsförvirring och urholkning och det skulle också kunna tillskrivas olika former av problematik, säger Niklas Borg, socialpedagog som arbetar som kurator.

Vad måste då göras för att lösa denna problematik?

– Förtydliga utbildningen och yrket skulle jag säga. Det kan vara en idé att reservera utbildningstiteln till högskoleutbildningen, som till exempel fritidspedagog gentemot fritidsledare, men jag tycker också att yrkestitlarna borde ses över och likriktas, avslutar Niklas.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

199 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar