Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

”Öldrickarna har tagit över tidningsrummet”

2016-05-02

I början av april skrev bibliotekarien Katarina Björnestam en debattartikel på dt.se som heter ”Öldrickarna har tagit över i tidningsrummet på mitt bibliotek”. Här förklarar hon hur det har sett ut på biblioteket i Ludvika och hur snabbt arbetsmiljön kan förbättras med en lyhörd chef, sammanhållning i arbetslaget och medborgare som sluter upp.

– Jag vill börja med rubriken "Öldrickarna har tagit över mitt bibliotek", det var tidningens påfund, min rubrik var "Hostmedicin på biblioteket?", men det säljer kanske inga tidningar. Min tanke var att nå ut till våra låntagare med att vi jobbar på detta, håll ut, vi ska få ordning snart! Berättar Katarina Björnestam.

Den 4 april skrev hon en debattartikel på dt.se om hur hon upplever sin arbetsplats Ludvikas bibliotek.

Läs debattartikeln här: BIBLIOTEKARIEN: Öldrickarna har tagit över i tidningsrummet på mitt bibliotek

Hon jobbar som bibliotekarie och här förklarar hon varför hon skrev artikeln.

– De händelser som ledde till att jag skrev artikeln skulle polisen ha rubricerat som narkotikabrott, sexuellt ofredande, olaga hot och skadegörelse. Men även om dessa företeelser inte är några direkta stämningshöjare i si , så var det inte de som var värst. Det som tärde mest var de vardagliga mindre struntsakerna, det ständiga klottret och nedskräpningen i studierummen, de högljudda telefonsamtalen och tidningsstölderna. Men framförallt modstulna kollegor som började stänga sina dörrar för att komma undan stök och larm. Naturligtvis var det inte vilda västern mellan 8.00 och 20.00, måndag till fredag men lugnet hade nu blivit undantaget i stället för regeln, berättar Katarina.

Det här är något som jag har hört händer på flera bibliotek, varför tror du att det har blivit så här?

– Det är en svår fråga, men avsaknaden av folkvett i samhället är ju inget unikt för just bibliotek, människor tappar sällan känslan för rätt och fel bara för att de kliver in i en speciell byggnad. Den här utmaningen är nog övergripande i hela samhället tyvärr. Personligen tror jag att vi underlåter oss att ta ansvar för varandra som medmänniskor, vi säger inte till den som tränger sig före i kön, vi går hem och blir arga istället, när man tar sitt ansvar så varken tränger man sig eller låter sig bli trängd.

Förr var ju biblioteken "mer tomma", men nu har det blivit en samlingspunkt för många människor, är det detta som har skapat arbetsmiljöproblemen?

– Nej, att fler människor samlas är inte problemet, utan borde vara lösningen, desto fler kan hjälpas åt med de få regler som faktiskt är. Alla, verkligen alla är välkomna, det är ju det som är det bästa, och du behöver inte ens en krona på fickan för att delta. Alla beteenden är dock inte välkomna, missköter man sig en dag, så ombeds man återkomma en annan dag, alltid välkommen om man sköter sig, säger Katarina.

Hur har ni nu löst de arbetsmiljöproblem som fanns?

– Enkla men effektiva lösningar, studierummen är numera låsta och nyckel går att låna på sitt lånekort. Sedan den åtgärden har studierummen varit oklanderliga, inte ens ett förlupet blyertsstreck har vi hittat. Mattor har lagts in för att dämpa ljudet, en tyst zon har införts där man inte får prata alls. Givande samtal med rektorer och fältassistenter har förekommit. Enkla telefonförbudsskyltar kan snabbt visas upp för den pratsugna. Tidningsstölderna är mer av en utmaning, men omöjligt borde det inte vara.

Du nämnde att det hade vänt snabbt och att bibliotekschefen verkligen har lyssnat på er, berätta mer om det.

– Vår chef Maria Morén är mycket lyhörd som person, arbetsmiljöfrågor engagerar henne djupt och hon jobbar ständigt med olika förbättringsarbeten vare sig det gäller att hantera stressande situationer eller propsa på att vi tar ut friskvårdstimmar. Så när bägaren rann över lite för tidigt, så hade hon nästintill färdiga idéer på hur vi skulle angripa vår arbetssituation. Hela personalen var delaktig, alla fick vara med och bidra till de åtgärder som togs och fortfarande tas, säger Katarina.

Du sa även att ni har en bra sammanhållning i arbetslaget och att medborgare har slutit upp, berätta lite mer om det.

– God sammanhållning har vi alltid haft, (chefen jobbar aktivt även med detta) vi får ofta beröm för det av olika praktikanter och vikarier, att det är lätt att känna sig välkommen och att vi har kul på vår arbetsplats. Så den här jobbiga perioden gjorde att vi har blivit än mer lyhörda mot varandra, vi retas ju fortfarande hejdlöst i personalrummet, men om någon hamnar i regeldiskussioner ute i biblioteket så är vi snabbt där för varandra.

Hur vill du att det ska se ut på biblioteken?

– Jag vill att biblioteken ska vara en fristad från stress, stök och larm. Jag vill att biblioteken ska kunna erbjuda plats för egentid, plats för studier och plats för lugn och ro. Jag vill att biblioteken ska låna ut böcker och hantera och förmedla efterfrågad information. Men framförallt vill jag att de som inte gjort det än ska upptäcka vilken fantastisk plats ett bibliotek kan vara.

Har du fått någon respons efter artikeln?

– Vi har även fått otroligt fin respons från våra låntagare med anledning av artikeln, många har berömt och stöttat i vårt arbete, och det var ju det viktigaste. För det är ju deras bibliotek, låntagarnas. Häromdagen hörde jag en herre som berättade för en yngling vad som gäller på ett bibliotek, mycket vänligt men bestämt. Han tog sitt ansvar, avslutar Katarina.

 

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Så minskar du risken för kognitiv överbelastning vid distansarbete

Arbetsdagen börjar och du tar plats vid ditt köksbord som blivit din nya arbetsplats. Du går igenom mejlen under morgonens första digitala möte samtidigt som olika chattkanaler pockar frenetiskt på din uppmärksamhet. Det borras inne hos grannen och både katt och sambo rör sig i bakgrunden. Känner du igen dig? Du är inte ensam. Den kognitiva påfrestningen på hjärnan ökar när vi jobbar mer digitalt. Så här kan du göra för att minska störningar i hemmakontoret.  2021-04-28

Så skapar du en mer jämställd arbetsplats

Vision jobbar aktivt för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling. Vi vill skapa en arbetsplats där alla känner sig välkomna och inkluderande. Här är 5 tips för hur du kan vara med och bidra till en mer jämställd arbetsplats.  2021-03-08

Uppmärksamma trakasserier – extra viktigt vid distansarbete

Förebyggande insatser är avgörande för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Utsattheten har inte minskat till följd av coronapandemin då många jobbar på distans, däremot har det blivit svårare att upptäcka. Så här kan du som chef agera.  2021-03-01

6 tips till motivation i hemmakontoret

Julen är över och de flesta har nu återvänt till jobbet efter en härlig ledighet. Men att börja jobba igen när hemmet är den nya arbetsplatsen är en speciell situation som lätt kan leda till brist på motivation. Så här kan du göra för att peppa dig själv inför jobbstarten i hemmakontoret!  2021-01-14

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar