Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Kan chefen vara helt ledig under semestern?

2017-06-16

Det är klart att även chefen måste kunna ha semester med gott samvete. Det är viktigt att arbetsgivaren ser till att det finns goda förutsättningar för alla anställda, inklusive cheferna, att kunna återhämta sig ordentligt och få släppa tankarna på jobbet under ledigheten, menar Carola Löfstrand, arbetsmiljöstrateg på Vision. Hon tipsar om att man ska lämna telefonen hemma och vara tydlig i frånvaromeddelandet.

När man är chef har man ett stort ansvar, men det betyder inte att man ska behöva jobba under semestern och aldrig få möjligheten att slappna av under en sammanhängande period.

Det är många chefer som inte hinner återhämta sig under sin ledighet och det leder till ökad risk för sjukskrivning, menar Carola Löfstrand, arbetsmiljöstrateg på Vision.

– Man ska ha rätt att kunna återhämta sig lika mycket som alla andra anställda. Om chefen ska kunna utföra ett bra ledarskap så behövs även en riktig återhämtning under ledigheterna. Det är viktigt för chefernas arbetsmiljö och chefens hälsa, säger Carola Löfstrand.

Har du några bra tips på hur man kan se till att koppla bort jobbet under sin ledighet?

– Det gäller att arbetsgivaren upprättar en policy för tillgänglighet och rutiner för vilka chefer som ska kontaktas i olika verksamhetsfrågor under semesterperioden. Finns det chefsjour inom verksamheten, så ska det framgå tydligt vilken chef som har jour vid vilken tid, och i vilka frågor. Kanske är det så att en del av de frågor som annars ligger på chefen under semestern kan delegeras till någon medarbetare tillsammans med en överlämning innan semestern, som i sin tur kan ringa chefsjouren för att få stöd vid beslut. Det är orimligt att bara för att en är chef ska den ägna semestern åt att vara i någon sorts beredskapsläge. Syftet med semestern är att under en längre sammanhängande period ska anställda få återhämtande ledighet, koppla av från jobbet och ägna sig åt andra saker som ska få uppta intresset. Den som är ständigt uppkopplad över mobilen, eller tillgänglig för "om, ifall, att-samtal", får inte den längre återhämtningen som är hälsosamt för hjärnan, eller för det sociala privatlivet, och då motverkas syftet med semestern, säger Carola Löfstrand och fortsätter:

– Det måste finnas rutiner som visar vad som gäller under ledighet och det är bra om det alltid finnas någon på arbetsplatsen som har fått ett delegerat ansvar och som kan ta beslut i vanliga verksamhetsfrågor, berättar Carola Löfstrand.

Tydlighet, ordning och reda

– Jag har ett personligt tips som jag använt de senaste åren. Det kan tyckas banalt med har för mig gjort stor skillnad i stressen som en överfull mailkorg kan bidra till när jag återkommer till jobbet efter semestern, och som kan locka in mig till jobbmailen under semestern för att sortera mail. Lägg in frånvaromeddelande i mejlsystemet, gärna en dag innan du går på semester så att du kan använda din sista dag innan semestern till att städa skrivbordet, få det sista "måstena" gjorda, ställa i ordning komihåg listor till efter semestern, och skicka instruktioner till de som behöver det under din frånvaro. Jag är tydlig i frånvaromeddelandet om hur länge jag kommer att vara borta och att när jag kommer tillbaka, och att jag då kommer att börja läsa mejlen i bakvänd kronologisk ordning, berättar Carola Löfstrand och fortsätter:

– Då ser jag direkt det som är aktuellt och mest akut. Samtidigt ger jag en tydlig signal att om det fortfarande är viktigt när jag kommer tillbaka, så får man mejla igen så att mejlet ligger bland de senaste som har inkommit. Det här minskar risken för onödigt jobb, eftersom rätt ofta har folk löst problemet på något annat sätt. Det är även viktigt att ha tydliga hänvisningar i frånvaromeddelandet, så en slipper känna att en måste kolla mejlen hela tiden för att lotsa personerna som undrar något vidare. Samma princip gäller för mobiltelefonens röstsvar. Tydlighet om när jag är åter på semestern och hänvisning till vart en kan få hjälp när jag är ledig.

Jobbtelefon, ska man ta med sig den och ha den påslagen under semestern? Eller ska man lämna den på jobbet?

– Det bästa är såklart att lämna den på jobbet för återhämtningens skull. Sen kanske det inte alltid är praktiskt möjlig. Och andra sidan, finns det rutiner för chefsjour så kan alltid den chef som har jouren ha tillgång till de andra chefernas privata telefonnummer om det skulle krisa sig ordentligt, vilket tillhör undantagen. Om du tar med telefonen hem så är det viktigt att du är disciplinerad och bara kollar av telefonen om du exempelvis fått sms om att det är något extraordinärt viktigt. Därför blir det också viktigt att vara tydlig innan om vilka frågor som kräver kontakt, och att själv släppa kontrollen och lita på rutiner, andra chefer och medarbetarna, säger Carola Löfstrand.

På sommaren brukar det finnas många semestervikarier, hur ska man göra då för att alla ska få den informationen som behövs medan chefen är borta?

– Använd ett intranät om det finns ett. Lägg upp allt man behöver veta där. Det är viktigt att det finns samlat någonstans eftersom att det kan bli så att man måste göra en krishantering och då måste alla uppgifter finnas samlat någonstans där alla kan nå den. Och viktigaste rutiner av alla; ge semestervikarierna en riktigt introduktion. Det är en god garant för en vilsammare semester.

– Slutligen vill jag bara säga att det är jätteviktigt att cheferna kopplar av på semestern. En utvilad chef är väldigt viktigt för att verksamheten ska fungera bra, avslutar Carola Löfstrand.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Så minskar du risken för kognitiv överbelastning vid distansarbete

Arbetsdagen börjar och du tar plats vid ditt köksbord som blivit din nya arbetsplats. Du går igenom mejlen under morgonens första digitala möte samtidigt som olika chattkanaler pockar frenetiskt på din uppmärksamhet. Det borras inne hos grannen och både katt och sambo rör sig i bakgrunden. Känner du igen dig? Du är inte ensam. Den kognitiva påfrestningen på hjärnan ökar när vi jobbar mer digitalt. Så här kan du göra för att minska störningar i hemmakontoret.  2021-04-28

Så gynnas kvinnliga ledare av distansledarskapet

Pandemin har på olika sätt satt företag och organisationer i gungning och chefer och ledare har onekligen haft pressen på sig att vara än tydligare i sitt ledarskap. Den grupp som bevisligen fått se effekten av kravet på tydligt ledarskap på distans är kvinnliga chefer och ledare enligt Wes Insights undersökning.  2021-04-28

Ett ledarskap i förändring till följd av coronakrisen

Coronapandemin har på många sätt reformerat vårt sätt att arbeta, inte minst när det gäller ledarskap. Hur kommunikationen mellan ledare och medarbetare förändrats till följd av pandemin är ämnet för årets vinnande uppsats av Visions ledarskapsstipendium, som i år tilldelas Julia Dahl och Ottilia Rääf Nilsson.  2021-04-09

Så skapar du en mer jämställd arbetsplats

Vision jobbar aktivt för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling. Vi vill skapa en arbetsplats där alla känner sig välkomna och inkluderande. Här är 5 tips för hur du kan vara med och bidra till en mer jämställd arbetsplats.  2021-03-08

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar