Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Hur får man till en lyckad mångfaldsrekrytering?

2016-05-11

Fair Union-veckan fortsätter och vision.se pratade med HR-konsulten Elin Billås för att få reda på hur man gör en lyckad mångfaldsrekrytering.

Den här veckan är det Fair Union-vecka och tidigare kunde ni läsa om hur mångfaldsarbetet ser ut i Växjö.

Läs artikeln här: Dags för Fair Union-vecka – "Vem får jobba hos oss?"

Hur ska man då få till en lyckad mångfaldsrekrytering? Vision.se pratade med HR-konsulten Elin Billås för att ta reda på detta.

– Det tror jag är att först skapa en medvetenhet kring vad mångfald är och vad just vi menar med begreppet. Annars är det lätt att var och en gör sin egen tolkning. Sedan tycker jag det är viktigt att lyfta vikten av satsningar på mångfald. Man måste hitta argumenten varför mångfald kan gynna just vår verksamhet och kommunicera konkreta exempel till de chefer som rekryterar. Cheferna ska även få kunskap om mångfald och få metodstöd vid rekrytering, säger Elin.

Hur viktigt är mångfald på arbetsplatsen?

– Vi har i dag en utmaning med att klara både nuvarande och framtida kompetensbehov och därför behöver vi bredda vår sökning efter kompetens. Om vi ska kunna möta behoven är det nödvändigt att rekrytera medarbetare som speglar invånarna. Jag arbetar exempelvis mot förskolans chefer och där ser vi nu ett nytt behov av språkkunskaper som vi inte har haft tidigare. Om vi har kollegor med olika kompetenser som språk, utbildning, kultur, problemlösning och olika sätt att tänka, så tror jag att det är ett sätt för att lyckas med verksamhetens utveckling och vi får arbetsplatser där olikheter är tillåtna.

Har du några bra tips på hur man kan öka mångfalden på arbetsplatsen?

– Jag tror det gäller att ge realistiska förväntningar på vad ett arbete med mångfald kan bidra till och åstadkomma. Det är inte svaret på alla våra utmaningar med exempelvis rekrytering. Det är ett sätt och ett väldigt bra sätt. Sedan tycker jag att det är bra att tänka på vad vi redan gör som bidrar till mångfald. Jag upplever själv, när jag i min roll presenterar nya arbetssätt eller informerar om en ny riktlinje, att det underlättar om cheferna/medarbetarna får sätta "check" eller sätta ett kvitto på det vi faktiskt redan gör. Att det inte känns för ouppnåeligt och svårt. Har vi exempelvis tydliga arbetssätt för att motverka diskriminering och kränkande särbehandling? Bra, det är ett sätt att arbeta för att gynna mångfald. Arbetet ska lämpa sig för alla arbetstagare oavsett kön, etnisk tillhörighet och religion, säger Elin och fortsätter:

– Sedan ska man fundera på vad man behöver faktiskt ska börja göra och bryta ned det i konkreta aktiviteter så vi inte fastnar i viljeinriktningar och vackra formuleringar. Hur ser vårt arbetssätt kring rekrytering ut? Kan vi få in mångfaldsperspektivet där och hur gör vi det? Sist men inte minst är att ta del av hur andra arbetar med frågan. Vi behöver inte börja från noll, exempelvis så har Botkyrka kommun arbetat aktivt med frågan.

Hur arbetar ni inom HR på Enköpings kommun för att öka mångfalden på arbetsplatserna?

– Nu har vi börjat med att införa kompetensbaserad rekrytering, vilket kan vara ett sätt att öka mångfald på arbetet. Genom att vi använder oss av ett rekryteringssystem som utgår från kompetensbaserad rekrytering underlättar det att utgå från vilken kompetens man letar och att låta detta, och inte något annat ointressant, styra mina beslut i rekryteringen. Jag anser att denna rekryteringsmetod kan vara ett stöd för att undvika felkällor. Mina referensramar kanske säger mig att en barnskötare eller vaktmästare ska se ut och vara på ett visst sätt, vilket kan leda till att jag förbiser och missar kvalificerade kandidater som aldrig kommer vidare till intervju eller anställning, säger Elin och fortsätter:

– Vi arbetar även med att det ska finnas en behovsanalys innan rekryteringen startar. Vad behöver verksamheten? Är det en kopia på en Elin Billås eller finns det andra behov eller framtida behov som vi i stället ska söka efter? Sedan kan vi och kommer säkerligen arbeta mycket mer aktivt med frågan men vi har börjat med rekryteringsarbetet, vilket vi tror är ett steg i rätt riktning, avslutar Elin.

Läs mer: Vision är en Fair Union

 

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

672 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar