Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

”Vision välkomnar Socialstyrelsens utredning”

2016-06-06

Socialstyrelsen har nu presenterat sin översyn av kvalifikationskraven inom den sociala barn- och ungdomsvården. Myndigheten har bland annat tillfrågat landets kommuner samt haft en dialog med bland annat utbildningshuvudmännen Sveriges Kommuner och Landsting, Vision och andra parter.

2014 kom nya lagkrav att alla socialsekreterare som bedömer, utreder och följer upp insatser rörande barn och unga vara behöriga senast år 2019. Socialstyrelsen har i en sammanställning följt upp kommunernas möjligheter att uppfylla detta och den visar att sju procent av socialsekreterarna i dag saknar behörighet och att de regionala skillnaderna är stora.

– Större kommuner har lättare att rekrytera personal med rätt kompetens. I 135 kommuner fanns inga obehöriga socialsekreterare alls, medan 36 kommuner hade mellan 25 och 75 procent obehörig personal, säger utredaren Åsa Borén.

Sammanställningen visar även annat att:

• Utöver socionomutbildning har de anställda socialsekreterarena utbildning inom främst beteendevetenskap, socialpedagog och socialpsykologi.

• Det finns otydligheter kring krav och möjligheterna till komplettering för den personal som bedöms som icke behörig.

• En del kommuner har satt igång arbetet med att uppnå behörighet för sina anställda, till exempel en dialog med lärosätena. Andra har ännu inte inlett det arbetet.

Läs hela undersökingen här: Krav på behörighet inom socialtjänstens barn- och ungdomsvård

Socialstyrelsen konstaterar att det i dag i praktiken endast är socionomexamen som ger behörighet till att arbeta med myndighetsutövning inom den sociala barn- och ungdomsvården. Myndigheten kommer nu att inleda en dialog med lärosätena om hur personer med annan utbildning ska kunna få annan relevant examen enligt föreskrifterna. Detta arbete kommer att redovisas den 31 januari, 2017. Som en följd av behovet av fortsatt utredning föreslår Socialstyrelsen även att övergångsbestämmelserna förlängs till halvårsskiftet 2020.

– Vision välkomnar Socialstyrelsens utredning. Den är ett viktigt steg i att tydliggöra situationen såväl för berörda personer som andra inblandade parter. Förbundet följer Socialstyrelsens fortsatta arbete och understryker att det är viktigt att berörda människor och parter får snabba och tydliga besked. Det är viktigt att de insatser som arbetsgivare gör och det kompletterande arbete som enskilda går in i är rätt och gäller över tid, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg på Vision.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar