×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sämre för världens arbetstagare ökar klyftor och ökar social oro

2016-06-10

Det har blivit sämre för arbetstagarna på alla världens kontinenter och det är av orsakerna till att inkomstklyftorna i världen ökar. Det visar världsfacket ITUC:s globala rättighetsindex som släpptes i går torsdag.

Många svenska företag har produktion i Kambodja, Indien, Turkiet och Kina, länder som ligger högt upp på världsfacket ITUC:s globala rättighetsindex som släpptes i går. Rättighetsindexet visar att situationen för arbetstagare har blivit sämre på alla världens kontinenter och att det behövs krafttag från regeringar och multinationella företag för att stoppa trenden.

Den världsdel som de mänskliga rättigheterna i arbetslivet respekteras bäst är Europa, men indexet blir för andra året i rad sämre.

– Efter mer än sju år av ekonomisk kris fortsätter europeiska regeringar att motverka mänskliga rättigheter i arbetslivet med argument att det är dåliga tider. Det är inte hållbart och skapar bara större oro och fler konflikter i samhället, säger Göran Arrius, ordförande för Saco, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Vision i världen

Latinamerika är den kontinent där våldet är som grövst och Colombia toppar listan över flest mord på fackligt aktiva. Men värst är det i Mellanöstern, där Gulfstaterna genom sitt kafalasystem kan utnyttja migranter för slavarbete.

– Stora grupper står idag helt utan arbetsrättsligt skydd, vilket gör att de är ytterst sårbara. Till exempel är det vanligt att migrantarbetare inte har samma rättigheter som mottagarlandets medborgare och den utbredda användningen av tillfälliga anställningar gör det mycket svårt att hävda sina mänskliga rättigheter i arbetslivet, menar Eva Nordmark, ordförande för TCO.

Arbetsvillkoren är som sämst i de multinationella företagens många underleverantörer. Enligt en tidigare rapport från ITUC är så mycket som 94 procent av arbetskraften inom världens 50 största företag inte direktanställda. Företagen tar därmed inte ansvar för rättigheter och levnadslöner.

– På längre sikt skapar snedfördelade vinster och dåliga arbetsvillkor varken ekonomisk eller social utveckling. Både multinationella företag och regeringar måste göra mer för att stoppa den pågående utarmningen av världens arbetstagare, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

Världsfackets globala rättighetsindex i korthet:

Indexet rankar 141 länder utifrån 97 indikatorer. Resultatet placerar länderna på en skala mellan 1 (bäst) och 5 (sämst). Antalet länder där arbetstagare utsatts för våld har senaste året ökat från 36 till 50 länder. 57 % av länderna utesluter vissa arbetstagare från rätten att förhandla kollektivt. 69 % av länderna utesluter vissa yrkesgrupper från strejkrätten. I 50 av länderna begränsas yttrandefriheten och mötesfriheten. Mer än hälften av världens länder gör inskränkningar i de demokratiska rättigheterna. Mest inskränkt är föreningsfriheten.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Visions solidaritetsfond stöttar anställda i Honduras

Solidaritetsfonden är en del av Fair Union och har som mål att stärka fackförbund och fackligt aktiva världen över. Fonden finansieras av Visions medlemmar. Med anledning av coronapandemin har världsfacket för offentliganställda tagit fram ett projekt i Honduras för att arbetstagare inom offentlig sektor ska få den skyddsutrustning de behöver.  2020-05-11

Kraftig facksamling för det brottsförebyggande arbetet!

Vision kraftsamlar för ett långsiktigt samarbete med att stärka det brottsförebyggande arbetet. Tillsammans med tio andra förbund och centralorganisationer vill vi vända den negativa utvecklingen med en kriminalitet som sjunker allt lägre ner i åldrarna, och stärka det brottsförebyggande arbetet. Samtidigt skapar vi en bättre arbetsmiljö för våra medlemmar.  2020-05-08

Så undviker du konflikter i distansarbete – tips för dig som är chef

Distansarbete i kombination med en stor och plötslig samhällsförändring ökar risken för konflikter i arbetsgruppen. Thomas Jordan, universitetslektor och expert på konfliktlösning, delar med sig av sina bästa råd kring hur chefer kan agera för att undvika onödig osämja.  2020-04-29

Hantera oro med transparens och struktur

Många organisationer möter oroliga tider till följd av coronavirusets framfart. Det osäkra läget gör att pressen på chefer ökar extra mycket. Sara Henrysson Eidvall, legitimerad psykolog och specialist i arbets- och organisationspsykologi, delar med sig av sina bästa tips för hur du som chef kan hantera oron och leda i kristider.  2020-04-06

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb