×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fackligt samarbete för rätten till vatten

2016-06-29

Att ha tillgång till vatten är en mänsklig rättighet men i många länder privatiseras vattnet. Detta leder till fler osäkra anställningar men i Sydamerika har facken inom vattensektorn enat sig för att möta utmaningarna som finns, skriver Union to Union.

I Sydamerika är Vision med och finansierar ett samarbetsprojekt för anställda i vattensektorn i Chile, Uruguay och Paraguay. Projektet går ut på att både kräva bra arbetsvillkor och att kampanja för alla människors rätt till rent vatten.

Nätverket för vattenarbetarna arbetar till exempel för att fler medlemmar ska omfattas av kollektivavtal på arbetet, men de driver också kampanjer riktade till allmänheten om rätten till rent vatten. Privatiseringen av vattensektorn i Sydamerika kan hota alla människors tillgång till vatten och sanitet.

Läs även: Southern Cone-samarbetet

– Privatisering av vatten är inte bara problematiskt ur kostnadssynpunkt, utan också arbetsrättsligt. Arbetsvillkoren och de fackliga rättigheterna på de privata företagen inskränks ofta, säger Nayareth Quevedo Millán, projektkoordinator på det globala facket PSI:s regionalkontor i Chile, till Union to Union.


I år avslutas projektet som Vision drivit tillsammans med det globala facket PSI och med stöd av Union to Union.

– I Uruguay är vattnet kommunalt och det är förbjudet enligt lag att privatisera vattnet, medan verkligheten i Chile är raka motsatsen. Där är allt privatiserat, säger Nayareth Quevedo Millán.

I projektet så har det varit väldigt viktigt att utbyta erfarenheter mellan länderna och samarbeta.

– Vi ville att de andra länderna skulle lära sig av erfarenheterna från Uruguay eftersom flera länder, som exempelvis Paraguay, velat efterlikna privatiseringspolitiken i Chile och sett det som en föregångsmodell. Vi ville också att de fackliga organisationerna i Chile skulle berätta om sina erfarenheter, vad privatiseringen av vattnet betytt för medborgarna när det kommer till kostnader och arbetsvillkor.

En annan viktig del i projektet har varit att ena de olika fackliga organisationerna för att kunna möta hoten om privatisering.

– Att skapa ett fackligt nätverk inom vattensektorn har varit viktigt, bland annat för att stötta de fack som känt sig ensamma i sin kamp. I Paraguay finns exempelvis sju olika fackliga organisationer bara inom vattensektorn och projektet har också hjälpt dessa organisationer att ena sig, något som tidigare varit otänkbart, säger Nayareth Quevedo Millán till Union to Union.

Nayareth Quevedo Millán har sett att projektet har lett till förändring.

– Framförallt så har fackliga ledare och deras organisationer fått kapacitetsutveckling, och kampanjen för kommunal vattenförsörjning och vatten som en mänsklig rättighet, liksom för schysta arbetsvillkor, har fått fäste hos allmänheten. Projektet har också bidragit till att facken inom sektorn nu har större möjligheter att påverka de lagstiftningsprocesser som pågår i länderna, avslutar hon.

Projektet avslutas i år men de fackliga organisationerna i Sydamerika kommer nu att fortsätta sitt arbete på egen hand.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Snart är det dags för årsmötet 2020!

Det blir intressanta livesändningar och en workshop. Och en del beslut kring vissa ekonomiska och administrativa frågor förstås. Den 15-17 september är det dags för Visions årsmöte 2020 – missa inte det!  2020-09-06

Stöd till fackliga kollegor efter explosionen i Libanon

Explosionen i Beirut i början på augusti dödade över 150 personer och runt 5 000 skadades. Visions solidaritetsfond har beslutat om att bidra ekonomiskt till att hjälpa fackliga kollegor i Libanon som drabbats hårt.  2020-08-19

Pausa – för att hitta arbetsglädjen som nyexad

I examenstider är det dags för många nyexaminerade att ta steget ut på arbetsmarknaden. Att unna sig en paus, ställa rimliga krav på sig själv och att ta tillvara digitala möjligheter är några av framgångsfaktorerna för att lyckas i arbetslivet, tipsar kommunikationsexperten Anna Almberg.  2020-06-25

Här är de värsta länderna att arbeta i

Idag släppte världsfacket ITUC sin årliga rapport Global Rights Index. Rapporten visar att mänskliga rättigheter på jobbet inte är en självklarhet för alla, och att det i många länder innebär livsfara att vara fackligt engagerad.  2020-06-11

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb