×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

"Ingen behöver läsa mejl på semestern"

2016-07-07

Hur tillgänglig måste man egentligen vara för sin arbetsgivare under semestern? Det är en fråga som engagerar när tekniken nu gjort det möjligt att jobba från badstranden. Vi ställde frågan till Visions förbundsjurist Mikael Ruukel.

Kan en arbetsgivare kräva att anställda kollar mejl på semestern?

– Nej. Det ligger ju i själva innebörden av ordet semesterledighet att den anställde ska vara ledig från sitt arbete och inte behöva utföra något som är arbetsrelaterat. För många människor innebär det en ansträngning att behöva vara beredd att ta emot jobbrelaterade samtal eller mail och detta är ett hinder för återhämtning. Kort sagt, det är inte ledighet att behöva hålla sig tillgänglig på telefon eller mejl, säger Mikael Ruukel, förbundsjurist på Vision, och fortsätter:

– Semesterlagen är en så kallad tvingande lagstiftning, vilket betyder att arbetsgivaren är tvungen att följa dess minimibestämmelser. Enligt lagen är arbetsgivaren tvungen att lägga ut minst fyra veckors semester per år och den anställde är skyldig att ta ut minst detta. Semestern är ju är till för att förhindra att de anställda sliter ut sig.

Vems ansvar är det att se till att verksamheten fungerar under semestern?

– Alla på arbetsplatsen har ett gemensamt ansvar för att se till att verksamheten fungerar så bra som möjligt, men samtidigt det är arbetsgivaren som har ansvaret för att se till att alla anställda kan vara semesterlediga. Det är alltså arbetsgivarens ansvar att se till att verksamheten fungerar.

– Semesterlagen bygger på ömsesidiga rättigheter: Den anställde har en rätt att vara ledig och arbetsgivaren ska se till att det blir möjligt. Det är arbetsgivaren, i samråd med facket, som bestämmer hur semestern ska förläggas så att verksamheten fungerar. Som anställd kan man alltså behöva finna sig i att inte få sin semester exakt när man vill, men i utbyte mot det ska man aldrig tvingas att vara tillgänglig under semestern.

Gäller samma semesterregler även för chefer?

– Ja, till skillnad från vissa andra arbetsrättsliga lagar så gäller semesterlagen alla anställda, oavsett yrke eller befattning.

Vad gör man om arbetsgivaren ändå vill att man ska vara tillgänglig på semestern?

– I första hand kan man själv säga att jag har rätt att vara helt ledig och föreslå att diskutera olika lösningar. Det är viktigt att göra det i så god tid som möjligt innan semestern. Om man inte kommer överens ska man kontakta Vision, avslutar Mikael Ruukel.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1046 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum