Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

”Ytterligare en larmrapport”

2016-01-05

31 kommuner har lex Sarah-anmält sig och nu har IVO sammanställt alla anmälningar och skickat in en skrivelse till regeringen om konsekvenser av den kraftiga ökningen av antalet ensamkommande asylsökande barn.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har i veckan lämnat in en skrivelse till regeringen som innehåller de konsekvenser av den kraftiga ökningen av antalet ensamkommande asylsökande barn. Under perioden 1 september till den 8 december 2015 kom det in 31 lex Sarah-anmälningar från 31 kommuner. De skriver:

"Vi har under hösten fått in lex Sarah-anmälningar från kommuner av en karaktär som myndigheten inte har sett tidigare. Till skillnad från vanliga lex Sarah-anmälningar, som rör ett allvarligt missförhållande eller en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande som är kopplat till en viss enskild individ eller situation, handlar dessa anmälningar snarare om att kommunerna pekar på mer generella och strukturella omständigheter som leder till eller riskerar att leda till sådana missförhållanden."

I flertalet av anmälningar som har kommit in från kommunerna så signalerar de att på grund av den kraftiga ökningen av antalet ensamkommande barn så har de inte förutsättningar att klara av sitt uppdrag. Kommunerna har svårt att uppfylla lagens krav på kvalitet, säkerhet och rättssäkerhet för de barn som placeras på hem för vård eller boende (HVB) eller i familjehem.

– Skrivelsen från IVO visar ungefär samma saker som vi redan har uppmärksammat. Det är nu ännu tuffare arbetsbelastning på socialkontoren än vad det har varit förut och det har gjort så att de arbetsmiljöproblem som tidigare har funnits har eskalerats fullständigt, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg i Vision, och fortsätter:

– Man har helt enkelt för lite personal och man har inte möjlighet att fylla de vakanser som finns. Det ger också en bild av vilka utmaningar som socialtjänsten sitter med till följd av den flyktingsituation som vi har.

Ytterligare en larmrapport

– Det här är ytterligare en larmrapport och jag kan bara konstatera att det inte kan fortsätta så här. Kommunerna måste få det stöd som de behöver för att klara personalsituationen, för vi vill att dessa personer ska finnas kvar inom socialtjänsten i många år. Vi har efterfrågat en socialtjänstkommission och den är ännu mer aktuell nu, så att regeringen kan samla alla aktuella aktörer som måste vara med så att vi kan vända situationen och se till att den blir hållbar igen, säger Kristina Folkesson och fortsätter:

– Jag tror att man på högsta kommunledningsnivå måste ta det här på allvar. Man måste gå in och stötta socialförvaltningens verksamhet. Det här är inte socialförvaltningens problem utan det är hela kommunens uppgift att ta hand om dessa ensamkommande flyktingbarn på ett bra sätt. Jag tror att socialtjänsten lämnas ganska så ensamma av den högsta kommunledningen. De måste engagera sig och se till att de resurser som har kommit från regeringen landar på rätt insatser i socialtjänsten.

Läs även: "Regeringen måste lyssna på Vision"

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar