×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Vision vill stoppa ensamarbete inom HVB

2016-01-28

Fyra av tio medlemmar i Vision som arbetar på hem för vård eller boende för ensamkommande barn och unga upplever att de har fått en mer otrygg arbetsmiljö. En förklaring är låg bemanning och ensamarbete. För Vision är det tydligt att bemanningen nu måste stärkas – ingen ska behöva jobba ensam.

Vision frågade i slutet av förra året våra medlemmar inom socialt arbete vad de behövde för att klara av flyktingsituationen på ett bra sätt. Svaren var entydiga – med rätt förutsättningar klarar vi det här.

Men det var också tydligt att förutsättningarna brister. Inte minst för chefer och medarbetare inom hem för vård och boende, HVB, för ensamkommande barn och unga. Bland annat visar resultaten att:

• Fyra av tio har fått en mer otrygg arbetsmiljö.

• Sju av tio har fått en ökad arbetsbelastning.

• En av fem kan inte längre utföra sitt arbete i enlighet med gällande regelverk.

• Fyra av tio tvingas prioritera bort viktiga arbetsuppgifter på grund av arbetsbelastningen.

Läs även: Du ska vara trygg på ditt jobb

–  Våra medlemmar som jobbar med ensamkommande barn och unga på HVB är stolta över det meningsfulla arbete som de gör. De vet att de är viktiga för barnen. Men situationen är besvärlig på många HVB. Det är vanligt både med låg bemanning och överbeläggning. Så klart ökar då risken för hot och våld, säger Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.

Vad behöver förändras?

–  Först och främst anser Vision att det ska vara minst två medarbetare på plats på boendena hela tiden och att det ska finnas chefer som har tid att leda och ge stöd. Det innebär att bemanningen måste stärkas. Vi vill också att introduktionen för nyanställda ska förbättras och att det ska bedrivas ett systematiskt arbetsmiljöarbete samt att tillsynen ska öka, säger Veronica Magnusson.

Se klippet: Fackförbundet Vision efterlyser en säkrare arbetsmiljö på HVB-hemmen. Se en intervju med Veronica Magnusson. 

Under veckan har många medlemmar som arbetar på HVB för ensamkommande barn och unga kontaktat Vision för att diskutera sina arbetsvillkor.

–  Ofta jobbar medarbetarna ensamma på kvällar, nätter och tidiga morgnar. Vi vet att många unga mår dåligt just på kvällen och att vara ensam då kan vara tufft. Vi ser mycket tydligt att det inte finns tillräckligt med personal ute i verksamheterna, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg i Vision.

Läs även: Kommuner har svårt att klara arbetet med ensamkommande barn och unga

Regelverket kring HVB säger att det ska finnas tillräckligt med kvalificerad personal för att klara både vården och säkerheten. Trots det förekommer ensamarbete.

Läs även: Oklara regler om bemanning på HVB

I veckan uppgav barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér att hon kommer att kalla till ett möte med kommuner och fackförbund för att diskutera problemen på HVB.

Läs även: Arbetsvillkor för personal inom HVB – barn och unga

–  Självklart deltar vi på det mötet. Vision vill bidra till att förbättra situationen. För oss gäller att alla medarbetare ska vara trygga på sina jobb, säger Veronica Magnusson.

Här kan du läsa om arbetsvillkor på HVB: Arbetsvillkor på HVB

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1455 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum