×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Ombud – ”En spännande roll”

2016-01-22

Gustav Södling är förhandlingsombud för Vision i Linköping och här berättar han om hur det är att vara ombud.

Hur blev du ombud?

– På min tidigare arbetsplats hade vi en ohållbar arbetssituation med brister i arbetsmiljön och för högt tryck på inkommande ärenden, vilket vi som arbetsgrupp tog upp med ledningen flera gånger under en längre tid. När vi inte fick något gensvar tog jag kontakt med Vision som snabbt kom ut på arbetsplatsbesök och stöttade oss i kontakten med arbetsgivaren. Det fanns inget ombud på den arbetsplatsen då, så jag blev efter det tillfrågad om att bli skydds- och förhandlingsombud på arbetsplatsen. När jag bytte jobb för drygt ett år sen tog jag genast kontakt med Vision för att kunna engagera mig på mitt nya jobb, där jag nu är förhandlingsombud för Vision, berättar Gustav Södling.

Hur är det att vara ombud?

– Det är en spännande roll som ger ett större inflytande på arbetsplatsen och inblick i hur ledningen planerar verksamheten framåt. Ofta är ombud de första som får information om förändringar, får vara med och tycka till om dessa och sedan rent konkret förhandla om dem med arbetsgivaren. Beroende på hur det ser ut på arbetsplatsen kan det bli en ansträngande roll att både vara anställd och företräda de anställda gentemot ledningen men jag upplever att de flesta chefer tycker att det är positivt att arbetstagarna är representerade, säger Gustav och fortsätter:

– Att vara ombud ger även ett stort kontaktnät inom den fackliga världen och många spännande möten med folk från andra sektorer. Sammantaget tycker jag att det är en roll som kan ta både tid och energi men det vägs upp av alla fördelar som finns.

Vad gör man som ombud?

– Som förhandlingsombud för Vision får jag löpande information från arbetsgivaren om förändringar i organisationen, chefsrekryteringar och annat. På min nuvarande arbetsplats har vi en dialog på dessa möten där vi från Visions sida lyfter utvecklingsområden och diskuterar dessa med ledningen så det är ett ganska öppet klimat. Vissa större förändringar och rekryteringar blir det förhandling om och vi ombud får då ett skriftligt material att gå igenom i förväg och ta ställning till. Som skyddsombud fokuserar du på arbetsmiljön och driver ett fortlöpande förbättringsarbete kring detta med till exempel skyddsronder där lokalerna gås igenom grundligt med jämna mellanrum. Arbetsmiljön avser ju också den psykosociala miljön så som skyddsombud är det viktigt att ha en god kontakt med de anställda på arbetsplatsen för att stämma av läget. Ansvaret för arbetsmiljön ligger på arbetsgivaren men som skyddsombud har du möjlighet att larma om allvarliga fel inte rättas till och även i vissa fall stänga arbetsplatsen med ett så kallat skyddsstopp.

Varför ska man vara ombud?

– För att få vara med att påverka sin arbetssituation och få en inblick i hur ens organisation fungerar bakom kulisserna. Som ombud har du helt andra möjligheter att direkt vara med och påverka din arbetsmiljö och vad som händer. Är du engagerad i hur du och dina kollegor har det finns det inget bättre sätt att påverka än att bli ombud och sedan driva de frågor du tycker är viktiga. För min del skulle det kännas onaturligt som engagerad medarbetare att inte vara ombud. Dessutom ger ju rollen som ombud för Vision stöd från en av landets största fackliga organisationer, ett stort nätverk av andra ombud och möjligheter till vidareutbildning, avslutar Gustav.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1355 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum