×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Torbjörn Sandgren, Lars-Johan Kroonder och Thomas Mohlin.

    Torbjörn Sandgren, Lars-Johan Kroonder och Thomas Mohlin.

”Om jag får ett larm får jag släppa allting”

2016-01-25

På 15 minuter ska Torbjörn och hans kollegor vara på jobbet om de har beredskap. Ibland vågar han knappt gå ut med hunden.

Tre minuter. Längre än så vågar inte driftteknikern Torbjörn Sandgren gå ifrån bilen när han har beredskap. Inte ens när han är ute och går med hunden. Torbjörn har beredskap under två veckor som är fördelat på en sjuveckorsperiod, en vecka framberedskap och en vecka bakjour. Det innebär att om det kommer ett larm på natten eller helgen så har han 15 respektive 30 minuter på sig att inställa sig på jobbet. 15 minuter är också vad det tar för Torbjörn att åka hemifrån till jobbet.

– Det blir en liten fotboja på dig när du har en så kort inställelsetid. Det påverkar vad du kan göra. Det påverkar allt ifrån i vilken grad du kan laga mat eller gå ut med hunden, säger Torbjörn.

Torbjörn arbetar som drifttekniker på kraftvärmeverket i Mjölby, som drivs av Mjölby Svartådalens Energi AB; ett kommunalt bolag. Han är en av få rutinerade drifttekniker på verket tillsammans med bemanningspersonal och annan inlånad kompetens. För de senaste åren har det blivit svårare att få behöriga sökande till de lediga tjänsterna. Enligt Lars-Johan Kroonder, även han drifttekniker och dessutom ombud i lokala Visionsklubben, beror detta på att inga behöriga sökande är beredda att till exempel flytta för att kunna inställa sig på 15 minuter klockan tre på natten.

Läs även: Vision: höga krav på tillgänglighet pressar medarbetare

– Tidigare har det funnits mer kvalificerat folk, men de har försvunnit allt eftersom, för att de inte fixar beredskapen med livet i övrigt, säger Lars-Johan.

Beredskapsarbete innebär att du kan finnas tillgänglig i händelse av att något måste åtgärdas på kraftvärmevärket. Och förutsatt att du kan ta dig till jobbet på 15 minuter så kan du befinna dig var du vill. Du kan befinna dig hemma, men du kan inte göra något som du inte kan lämna på en minut. Jour innebär också att du finns tillgänglig om det uppstår en situation som behöver åtgärdas, men då finns du på arbetsplatsen. Det är arbetsgivaren som bedömer om verksamheten kräver att personalen har jour eller beredskap och vilken tid som personalen måste inställa sig, så kallad inställelsetid, för att verksamheten ska funka. Alla som jobbar på verket har ibland beredskap kvällar eller helger.

Enligt Lars-Johan och Torbjörn är deras verksamhet väldigt beroende av att kompetensen stannar kvar. Samtidigt är det allt färre som väljer en tjänst som drifttekniker med beredskap.

– Man vet aldrig när man går in i beredskap hur mycket eller hur lite arbete det blir. Men på 15 minuter skall du vara arbetsgivaren behjälplig. Sedan vet man inte längden på arbete, säger Torbjörn.

Deras kollega Thomas Mohlin har jobbat på kraftvärmeverket i flera år och vittnar om att det är väldigt svårt att slappna av under beredskap och att beredskapsarbetet påverkar både fritiden och familjen.

– Det är alltid någon annan som också har beredskap. Om jag får ett larm får jag släppa allting och då måste kanske någon annan ta hand om det. Får jag ett larm på natten vaknar min övriga familjen och det är en anspänning i sig att du inte vet hur mycket du ska jobba. Det som ser smidigt ut först kanske tar mycket längre tid än vad du först trodde. Du hinner inte påbörja något projekt hemma för du vet aldrig när du måste ge dig iväg. Du hinner inte ställa dig och laga mat eller öppna en färgburk, för du hinner inte ställa iordning om det kommer ett larm, säger Thomas.

Även Torbjörn tycker att beredskapen inskränker den egna och omgivningens liv mycket.

– Har du längre inställelsetid så hinner du ju ofta göra klart det du håller på med. Har du barn eller en hund att ta hand om så kan du lämna den till någon annan. Du hinner träna färdigt ifall du är mitt i ett träningspass. Det hinner inte vi. Det kanske inte ens går att börja träna. Du får ju stryka allting i kalendern och den du bor med kanske får kanske också göra det. Då kan man ju diskutera den ersättningen vi har; att den är samma oavsett om du har 15 min eller tre timmar inställelsetid. Det finns en människa bakom ett schema, avslutar Torbjörn.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1355 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum