×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Miljonförlust för medarbetare i kvinnodominerade branscher

2016-01-12

Det är stora löneskillnader mellan kvinnodominerade och mansdominerade branscher och sektorer. Under ett arbetsliv kan en IT-tekniker som jobbar i en kommun förlora drygt fem miljoner kronor. Det visar Visions beräkningar av Statistiska centralbyråns lönestatistik.

Vision har räknat på hur mycket tre jämförbara yrkesgrupper förlorar på att arbeta i en sektor där flest är kvinnor, jämfört med i en sektor där flest är män.

Vision har gjort beräkningar av Statistiska centralbyråns lönestatistik och den visar att störst skillnad är för en driftstekniker inom IT som arbetar i en kommun, en kvinnodominerad sektor, jämfört med en IT-tekniker som arbetar i den mansdominerade privata sektorn. Hen förlorar 9 200 kronor i månaden i lön. Det är drygt 110 000 kronor per år.

De andra två yrkesgrupperna som Vision har räknat på är ekonom och personal- eller HR-chef. För en ekonom är förlusten 7 800 kronor i månaden och för en personal- eller HR-chef är förlusten 8 700 kronor.

– Statistiken för de yrkesgrupper som vi har tittat på visar att lönerna för de anställda i den kvinnodominerade offentliga sektorn ligger långt efter lönerna i den mansdominerade sektorn. Och vi har dessvärre anledning att tro att det ser likadant ut i andra yrken, säger Veronica Magnusson förbundsordförande i Vision.

Går miste om nära fem miljoner kronor i lön

Under ett 30-årigt arbetsliv går en IT-tekniker miste om nära fem miljoner kronor i lön, pension och övriga avtalsvärden, visar uträkningen som Vision har gjort. Motsvarande resultat för en personal- eller HR-chef och en ekonom, är drygt 4,4 miljoner kronor respektive 4,3 miljoner kronor.

– För att komma tillrätta med de ojämställda lönerna är det nödvändigt att de anställda i kvinnodominerade sektorer under ett antal år får ett större lönepåslag än de anställda i mansdominerade sektorer, säger Veronica Magnusson och fortsätter:

– Vi behöver också föra en dialog om möjliga finansieringslösningar för att åtgärda dessa strukturella löneskillnader. Arbetsmarknadens parter måste våga tänka nytt och gå utanför de lösningar som vi redan har provat, säger Veronica Magnusson.
Beräkningarna är gjorda utifrån två hypotetiska, jämnåriga personer i respektive yrke. Den ena med kommunal medellön och den andra med privat medellön. Vision har för båda personerna tillämpat de kommunala löne-, villkors- och pensionsavtalen och har beräknat avtalsvärdet utifrån att båda personerna tjänat in samma förmåner.

Läs rapporten här.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1453 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum