×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

”Måste ändra synsättet på hur man värderar arbetet”

2016-01-27

Under ett helt arbetsliv förlorar de som arbetar inom kvinnodominerade branscher miljoner kronor, visar Visions beräkningar. Susanne Skogberg arbetar som ekonom på Resurscentrum Utomlänsvården Region Östergötland och är väl medveten om de strukturella löneskillnaderna.

Vision har räknat på hur mycket tre jämförbara yrkesgrupper förlorar på att arbeta i en sektor där flest är kvinnor, jämför med i en sektor där flest är män. Beräkningarna kommer från Statistiska centralbyråns lönestatistik och den visar att störst skillnad är för en driftstekniker inom IT som arbetar i en kommun. De andra två yrkesgrupperna som vision har räknat på är ekonom och personal- eller HR-chef.

Läs även: Miljonförlust för medarbetare i kvinnodominerade branscher

Beräkningarna visar att det är stora löneskillnader mellan kvinnodominerade och mansdominerade branscher och sektorer. Detta är inget som förvånar Susanne Skogberg, ekonom.

– I överlag så tror jag att killar tjänar mer än tjejer. Jag vet inte om jag kan säga att det är så stor skillnad i den grupp som jag arbetar i men jag själv har ingen dålig lön just nu. Självklart vill väl alla ha en högre lön. Det finns väl tillfällen när vi diskuterat arbetsbelastning på jobbet och känt att tjejer/kvinnor tenderar att belastas högre än män. Om det kan bero på att killar har lättare att säga ifrån, vet jag inte.

Hemtjänsten är lika viktig som VVS

– Man måste fortsätta kämpa för att de strukturella löneskillnaderna ska försvinna, säger Susanne. Vi behöver ändra synsättet på hur man värderar arbetet. Hemtjänsten är lika viktig som VVS. Kvinnodominerade yrken värderas inte lika högt och det måste ändras.

Läs även: Lön ska inte baseras på kön

Hur hamnade du på det jobb som du har i dag?

– Jag fick sommarjobb efter gymnasiet som kanslist och efter det så har jag utbildat mig och blivit kvar. Jag har haft många olika och roliga jobb och jag har jobbat på olika platser där jag trivts på.

Är du stolt över ditt jobb?

– Det är jag. Jag tycker att alla gör ett jättebra jobb på vår avdelning och jag är stolt över att ingå i den här organisationen som gör ett fantastiskt jobb, avslutar Susanne.

Läs även: "Det är bedrövligt"

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1451 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum