×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Lön ska inte baseras på kön

2016-01-20

Under ett helt arbetsliv förlorar de som arbetar inom kvinnodominerade branscher miljoner kronor, visar Visions beräkningar. Johanna Sandwall arbetar som HR-specialist i Jönköpings Pastorat och hon berättar att det inte är någon nyhet att det fortfarande är så i kvinnodominerade branscher och att det är en tråkig insikt. 

Det är stora löneskillnader mellan kvinnodominerade och mansdominerade branscher och sektorer. Vision har räknat på hur mycket tre jämförbara yrkesgrupper förlorar på att arbeta i en sektor där flest är kvinnor, jämfört med i en sektor där flest är män.

Vision har gjort beräkningar av Statistiska centralbyråns lönestatistik och den visar att störst skillnad är för en driftstekniker inom IT som arbetar i en kommun. De andra två yrkesgrupperna som Vision har räknat på är ekonom och personal- eller HR-chef.

Läs även: Miljonförlust för medarbetare i kvinnodominerade branscher

Johanna Sandwall arbetar som HR-specialist i Jönköpings Pastorat och hon berättar att hon delvis har koll på löneläget.

– Jag har delvis koll på lönekartläggning/löneläge, men jag kan inte säga att jag upplever att de lönelägen vi har, runt om i stiftet, är baserade på kön. Sett ut ett nationellt perspektiv finns det skillnader mellan lönerna för samma yrkeskategorier, men jag kan åter igen inte säga att de skillnaderna är baserade på kön. Det är likaväl så att det skiljer mellan olika arbetsgivares lönepolitik, stiften med mera, säger Johanna och fortsätter:

– Jag upplever snarare att det finns en medvetenhet hos min egen arbetsgivare att det inte ska finnas löneskillnader som baseras på kön, då man arbetar medvetet för att det inte ska råda lönediskriminering på grund av kön. Finns skillnad mellan man och kvinna inom samma yrkeskategori, och med likvärdiga arbetsuppgifter, är den skillnaden relevant baserad. Därmed menar jag att man eftersträvar att det inte ska finnas osakliga löneskillnader. Exakta "lika-löner" på kronan har vi inte, men det finns mindre skillnader mellan individer. Vårt avtal (Kyrkans Avtal) uttrycker att lönerna ska vara "individuella och differentierade" vilket gör att det dock finns olika lön, men det är svårt att säga att dessa definitivt kopplas till osaklig skillnad och kön.

Kom det här som en nyhet?

– För mig är det ingen nyhet att det fortfarande är så att kvinnodominerade branscher ligger efter mansdominerade och det är en tråkig insikt.

Har du funderat på vad man ska göra för att få bort de strukturella löneskillnaderna?

– Vad man ska göra för att få bukt med den realiteten har jag tyvärr inget bra svar på. Man behöver troligen våga se helhet i högre grad, samt ur långsiktiga perspektiv. Inkomst och utgift. Kan utgift ge inkomst längre fram för att man vågade förändra och "satsa"? Den tanken kanske skulle behöva praktiseras om det ska gå att göra något åt det hela och i de branscherna, säger Johanna.

Hur trivs du på ditt jobb?

– Jag trivs bra på mitt arbete! Det sker en kontinuerlig utveckling, finns resurser och kompetens, samt bra kollegor. Dessutom är det en värdebaserad "bransch" jag arbetar inom och det är ett perspektiv som för mig känns mycket meningsfullt. Det ger arbetsglädje till mig, säger Johanna.

Är du stolt över det arbete som du gör?

– Ja, jag är stolt över mitt arbete. Det handlar till stor del om att få vara med och göra skillnad som kan göra skillnad för andra. Att vara ett stöd och en hjälp, att vara med och bidra till att skapa goda förutsättningar och nå förbättringar och utveckling är fantastiskt och det är betydelsefulla delar för mig.

Läs även: "Det är bedrövligt"

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1451 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum