Det är stora löneskillnader mellan kvinnodominerade och mansdominerade branscher och sektorer. Vision har räknat på hur mycket tre jämförbara yrkesgrupper förlorar på att arbeta i en sektor där flest är kvinnor, jämfört med i en sektor där flest är män.
Vision har gjort beräkningar av Statistiska centralbyråns lönestatistik och den visar att störst skillnad är för en driftstekniker inom IT som arbetar i en kommun. De andra två yrkesgrupperna som Vision har räknat på är ekonom och personal- eller HR-chef.
Johanna Sandwall arbetar som HR-specialist i Jönköpings Pastorat och hon berättar att hon delvis har koll på löneläget.
– Jag har delvis koll på lönekartläggning/löneläge, men jag kan inte säga att jag upplever att de lönelägen vi har, runt om i stiftet, är baserade på kön. Sett ut ett nationellt perspektiv finns det skillnader mellan lönerna för samma yrkeskategorier, men jag kan åter igen inte säga att de skillnaderna är baserade på kön. Det är likaväl så att det skiljer mellan olika arbetsgivares lönepolitik, stiften med mera, säger Johanna och fortsätter:
– Jag upplever snarare att det finns en medvetenhet hos min egen arbetsgivare att det inte ska finnas löneskillnader som baseras på kön, då man arbetar medvetet för att det inte ska råda lönediskriminering på grund av kön. Finns skillnad mellan man och kvinna inom samma yrkeskategori, och med likvärdiga arbetsuppgifter, är den skillnaden relevant baserad. Därmed menar jag att man eftersträvar att det inte ska finnas osakliga löneskillnader. Exakta "lika-löner" på kronan har vi inte, men det finns mindre skillnader mellan individer. Vårt avtal (Kyrkans Avtal) uttrycker att lönerna ska vara "individuella och differentierade" vilket gör att det dock finns olika lön, men det är svårt att säga att dessa definitivt kopplas till osaklig skillnad och kön.
Kom det här som en nyhet?
– För mig är det ingen nyhet att det fortfarande är så att kvinnodominerade branscher ligger efter mansdominerade och det är en tråkig insikt.
Har du funderat på vad man ska göra för att få bort de strukturella löneskillnaderna?
– Vad man ska göra för att få bukt med den realiteten har jag tyvärr inget bra svar på. Man behöver troligen våga se helhet i högre grad, samt ur långsiktiga perspektiv. Inkomst och utgift. Kan utgift ge inkomst längre fram för att man vågade förändra och "satsa"? Den tanken kanske skulle behöva praktiseras om det ska gå att göra något åt det hela och i de branscherna, säger Johanna.
Hur trivs du på ditt jobb?
– Jag trivs bra på mitt arbete! Det sker en kontinuerlig utveckling, finns resurser och kompetens, samt bra kollegor. Dessutom är det en värdebaserad "bransch" jag arbetar inom och det är ett perspektiv som för mig känns mycket meningsfullt. Det ger arbetsglädje till mig, säger Johanna.
Är du stolt över det arbete som du gör?
– Ja, jag är stolt över mitt arbete. Det handlar till stor del om att få vara med och göra skillnad som kan göra skillnad för andra. Att vara ett stöd och en hjälp, att vara med och bidra till att skapa goda förutsättningar och nå förbättringar och utveckling är fantastiskt och det är betydelsefulla delar för mig.