×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Granskning av Kommunal väcker frågor

2016-01-15

I veckan inledde Aftonbladet en uppmärksammad granskning av Kommunal. Granskningen har lett till att många av Visions medlemmar hör av sig till förbundet och ställer frågor. Kanslichef Mona Tapper rätar ut några frågetecken.

– Vision följer så klart medierapporteringen. Samtidigt är det inte Visions uppgift att recensera medieuppgifter om andra förbund. I en kommentar har Visions förbundsordförande Veronica Magnusson uttryckt sin oro för att det som skett inom Kommunal skadar tilliten till hela den fackliga rörelsen, säger Mona Tapper, kanslichef i Vision.

Läs Veronica Magnussons kommentar här: Förtroendet är avgörande

Vilken är Visions policy när det gäller alkohol och representation?

– Vision är en fair union och bjuder inte på alkohol för medlemmarnas pengar. Förbundsordföranden kan besluta om att göra avsteg från den här principen. Här kan nämnas att Visions nuvarande förbundsordförande har sedan hon tillträdde 2014 inte gjort något sådant undantag.

Vision äger ett antal hyresfastigheter i Stockholm. Vem kan få en lägenhet där?

– Vision äger sedan länge ett antal flerfamiljshus i Stockholm. Vår utgångspunkt är att Vision ska vara en seriös och respekterad hyresvärd. Det innebär bland annat att vi uppfyller avtalet mellan Stockholms stad och Fastighetsägarföreningen där minst hälften av de lediga lägenheterna ska lämnas till den allmänna bostadskön. Utöver dessa kan Vision också förmedla lägenheter till anställda och styrelseledamöter med omfattande tjänsteuppdrag i Stockholm. Vi tar också hänsyn till behov av bostad i Stockholm vid nyrekrytering.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har ett hyreskontrakt i en av Visions fastigheter i Stockholm. Hur gick det till när hon fick sin lägenhet?

– Förbundsordföranden för Vision är anställd inom kansliet och arbetar heltid för Vision. Då när Annika Strandhäll tillträdde som förbundsordförande 2011 bodde hon i Göteborg. Hela familjen flyttade till Stockholm och Vision tillhandahöll då en lägenhet för dem i en av sina bostadsfastigheter.

Varför måste inte en förbundsordförande lämna tillbaka lägenheten när hen slutar sitt uppdrag?

– När en lägenhet upplåts till en anställd för stadigvarande boende har Vision som praxis att inte avtala bort besittningsskyddet. En förklaring till det är att Vision inte vill utsätta anställda eller tidigare anställda, ibland med sina familjer, för att plötsligt stå utan boende på grund av att de väljer att avsluta sin anställning, säger Mona Tapper.

Får alltid en förbundsordförande ett lägenhetskontrakt?

– Nej, vi gör en bedömning utifrån behov och den policy som vi har.

Är det rätt att hon har kvar sin lägenhet?

– Det är en fråga där jag måste säga att det är upp till Annika Strandhäll att själv bedöma det. Hon är den som har kontraktet.

Är Vision delägare i någon typ av restaurang- eller konferensverksamhet?

– Vision äger inte någon restaurangverksamhet. Däremot äger Vision 16 procent i konferensanläggningen Bergendal i Sollentuna där TCO är huvudägare.

Det är nog många medlemmar nu som funderar på varför man ska vara med i facket, vad vill du säga till dem?

– Jag förstår att det finns många frågor i nuläget och jag är angelägen om att Visions medlemmar får svar på alla sina frågor. Samtidigt vill jag betona att det som nu uppmärksammas handlar om ett annat förbund. Vision har bedrivit ett flerårigt förändringsarbete med medlemmarnas bästa i fokus. Det har bland annat resulterat i vår alkoholpolicy, att vi har stärkt vår närvaro på arbetsplatserna och att vi lägger stor vikt vid att förbundet ska växa för att kunna påverka och förbättra villkoren för våra medlemmar, berättar Mona Tapper.

Hur stor förtroendeskada har det här skapat?

– Det går inte att göra en bedömning av det nu. Men att det påverkar råder det ingen tvekan om och det gör mig så klart bedrövad. Vision har som sagt bedrivit ett flerårigt förändringsarbete. Och det arbetet tänker vi fortsätta med.

Jag kan tänka mig att det är tufft för förtroendevalda och medlemmar i dag, även om man inte är medlem i Kommunal, har du något du vill säga till dem?

– Visions förtroendevalda gör varje dag ett fantastiskt jobb och i Vision har vi länge haft uppfattningen att man ska vara stolt över sitt uppdrag. Vi kommer att arbeta för att alla förtroendevalda och medlemmar ska kunna fortsätta vara stolta, avslutar Mona Tapper.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1355 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum