-
Nyheter
-
>
-
2016
-
>
-
januari
-
>
-
Drivande i jämställdhetsfrågor – Vision på Jämställdhetsdagarna
Drivande i jämställdhetsfrågor – Vision på Jämställdhetsdagarna
2016-01-26
Vision-medlemmen Martina Skrak har varit drivande i jobbet med att se till att Malmö stad ska bli mer jämställt. I dag ses Malmö som ett positivt exempel när det gäller jämställdhetsarbetet och därför är Malmö stad och Martina nominerade till Svenska Jämställdhetspriset.
Nu är det dags för Sveriges enda nationella och professionella jämställdhetskonferens. Den 27 till den 28 januari är det premiär för Jämställdhetsdagarna i Malmö. Vision kommer att vara på plats och delta i seminarier, ha en monter och kommer att föra en dialog kring de strukturella löneskillnaderna.
– Facket är en del av samhällsförändringen och då är det jätteviktigt att vi är på plats under Jämställdhetsdagarna. Vi får även en bra möjlighet att dela erfarenheter kring jämställdhetsintegrering och annat jämställdhetsarbete. Vi har jämställdhetsfrågorna högt upp på dagordningen och därför är det naturligt att vi är i Malmö, säger Olof Ambjörn, Strateg för mångfald, jämställdhet och arbetsmarknad i Vision.
Vad har du för förväntningar på de här två dagarna?
– Jag är jättespänd på att se hur det här konceptetet kommer att fungera och vilka samarbeten som kommer att bli mellan de olika organisationerna som är på plats, säger Olof Ambjörn.
Under dessa två dagar kommer Svenska Jämställdhetspriset att delas ut och en av finalisterna är Malmö stad med Vision-medlemmen Martina Skrak i spetsen.
– Jag har varit kommunalråd i Malmö och haft ansvar för jämställdhetsfrågor så det är jätteroligt att vi är nominerade, vi är många som tillsammans har jobbat med detta och det är kul att se att vi kan göra skillnad, säger Martina Skrak.
Kan du berätta om något som ni har gjort i Malmö?
– Oj, jag kan hålla på ett bra tag. Men vi höjde exempelvis lönen med 1 000 kronor för de som jobbar inom kvinnodominerade yrken. Vi har sett till att det finns mer fritidsnöjen för tjejer och jobbat hårt med jämställd biståndsbedömning.
Är du nöjd med det jämställdhetsarbete som ni gör i Malmö?
– Det finns alltid mer att göra. Man ska aldrig vara nöjd innan man är framme. Malmö har tagit ett kliv framåt och det är jätteroligt. Man jobbar systematiskt med jämställhetsfrågorna och det ingår i verksamheten och är inget biprojekt. Malmö är ett positivt exempel som man använder när man pratar om jämställdhet. Jag är inte nöjd men jag är stolt över arbetet och jag är stolt över att jag är en del av en feministisk rörelse där man verkligen ser att det händer något på riktigt.
Vad tycker du om Jämställdhetsdagarna?
– Det ska bli jätteroligt. De som jobbar med jämställdhet behöver träffas och inspireras av varandra, avslutar Martina.