×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Vision står bakom höga kvalifikationskrav inom socialtjänsten

2016-02-10

Socialtjänsterna runt om i Sverige befinner sig i ett akut läge när det gäller personalförsörjning. De lediga vakanserna är många och personalomsättningen är extremt hög 

Det här akuta läget inom socialtjänsten leder bland annat till att barn inte får de utredningar de har rätt till. Rättsäkerheten försämras också avsevärt och den kvarvarande personalen går på knäna. Vision vet att sjukskrivningarna ökar på grund av stress och situationen måste stabiliseras omgående.

Sedan ett drygt år tillbaka gäller nya regler för socionomkompetens inom socialtjänsten - myndighetsutredning barn och unga. De nya reglerna gäller fullt ut från och med 2019. Reglerna innebär att personer som har en relevant examen och som har jobbat i många år med utredningar av barn och unga inte kommer att få arbeta kvar. Det här har lett till att många känner oro för sina anställningar och Vision vet att flera redan nu har valt att sluta sina tjänster på grund av detta redan nu.

– Jag träffade ombud från Göteborg i fredags och på en statsdelsförvaltning, avdelningen barn och unga saknas det 8 socialsekreterare, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg i Vision.

Vision ser också problem med att många måste lämna sitt arbete för att komplettera med studier för att få rätt kompetens enligt de nya reglerna. Detta är inte hållbart i det här akuta läget då dessa kompetenta medarbetare behövs på sina arbetsplatser just nu. De som har många års erfarenhet men inte relevant högskoleexamen bör självklart ha möjlighet att komplettera sin utbildning i takt som arbetssituationen tillåter. I likhet med Sveriges Kommuner och Landsting anser Vision att kravet på socionomkompetens bör skjutas upp.

Läs även: Vision: Skjut upp kravet på socionomkompetens i socialtjänsten

Vision vill inte sänka kvalifikationskraven. Socionomutbildningen är den bästa utformade utbildningen för att möta de behov hos de människor som söker socialtjänstens stöd. Det finns andra relevanta examina och kompetenser men Vision anser att personal som faktiskt har en relevant examen, exempelvis socialpedagoger, ska vara kvalificerade för de här tjänsterna inom socialtjänsten. I synnerhet om de har många års arbetslivserfarenhet inom området. Vision vill med andra ord inte sänka några kvalifikationskrav på högskoleexamen för myndighetsutövning för barn och unga.

Hur ska då personalförsörjningen säkras?

Ett förslag som Vision driver för att rädda det akuta problem med personalförsörjningen som råder inom socialtjänsten är att arbeta med rätt använd kompetens (RAK). Detta skulle avlasta socialsekreterare och därför frigöra tid till utredningar. Exempelvis fler administratörer och mer socialt stödjande personal som ska arbeta med barn och deras nätverk. Vi är också positiva till Lärarförbundet resonemang om behovet av socialpedagoger inom skolan som vi ser kommer att vara nära samarbetspartner för socialtjänsten.

Vision har lyft sina förslag med både ansvarig minister Åsa Regnér och med Sveriges kommuner och landsting. Regelverket behöver även ses över och bli mer i enlighet med riksdagens ursprungliga beslut, där kunskapssynen är bredare än vad Socialstyrelsens reglering landade i.

 

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1455 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum