Vision står bakom höga kvalifikationskrav inom socialtjänsten
2016-02-10
Socialtjänsterna runt om i Sverige befinner sig i ett akut läge när det gäller personalförsörjning. De lediga vakanserna är många och personalomsättningen är extremt hög
Det här akuta läget inom socialtjänsten leder bland annat till att barn inte får de utredningar de har rätt till. Rättsäkerheten försämras också avsevärt och den kvarvarande personalen går på knäna. Vision vet att sjukskrivningarna ökar på grund av stress och situationen måste stabiliseras omgående.
Sedan ett drygt år tillbaka gäller nya regler för socionomkompetens inom socialtjänsten - myndighetsutredning barn och unga. De nya reglerna gäller fullt ut från och med 2019. Reglerna innebär att personer som har en relevant examen och som har jobbat i många år med utredningar av barn och unga inte kommer att få arbeta kvar. Det här har lett till att många känner oro för sina anställningar och Vision vet att flera redan nu har valt att sluta sina tjänster på grund av detta redan nu.
– Jag träffade ombud från Göteborg i fredags och på en statsdelsförvaltning, avdelningen barn och unga saknas det 8 socialsekreterare, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg i Vision.
Vision ser också problem med att många måste lämna sitt arbete för att komplettera med studier för att få rätt kompetens enligt de nya reglerna. Detta är inte hållbart i det här akuta läget då dessa kompetenta medarbetare behövs på sina arbetsplatser just nu. De som har många års erfarenhet men inte relevant högskoleexamen bör självklart ha möjlighet att komplettera sin utbildning i takt som arbetssituationen tillåter. I likhet med Sveriges Kommuner och Landsting anser Vision att kravet på socionomkompetens bör skjutas upp.
Vision vill inte sänka kvalifikationskraven. Socionomutbildningen är den bästa utformade utbildningen för att möta de behov hos de människor som söker socialtjänstens stöd. Det finns andra relevanta examina och kompetenser men Vision anser att personal som faktiskt har en relevant examen, exempelvis socialpedagoger, ska vara kvalificerade för de här tjänsterna inom socialtjänsten. I synnerhet om de har många års arbetslivserfarenhet inom området. Vision vill med andra ord inte sänka några kvalifikationskrav på högskoleexamen för myndighetsutövning för barn och unga.
Hur ska då personalförsörjningen säkras?
Ett förslag som Vision driver för att rädda det akuta problem med personalförsörjningen som råder inom socialtjänsten är att arbeta med rätt använd kompetens (RAK). Detta skulle avlasta socialsekreterare och därför frigöra tid till utredningar. Exempelvis fler administratörer och mer socialt stödjande personal som ska arbeta med barn och deras nätverk. Vi är också positiva till Lärarförbundet resonemang om behovet av socialpedagoger inom skolan som vi ser kommer att vara nära samarbetspartner för socialtjänsten.
Vision har lyft sina förslag med både ansvarig minister Åsa Regnér och med Sveriges kommuner och landsting. Regelverket behöver även ses över och bli mer i enlighet med riksdagens ursprungliga beslut, där kunskapssynen är bredare än vad Socialstyrelsens reglering landade i.