Ny arbetsmiljöstrategi från regeringen
2016-02-04
Regeringen har lämnat in en skrivelse som heter ”En arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet 2016-2020” till riksdagen. Strategin omfattar bland annat nya uppdrag för Arbetsmiljöverket, ett hållbart arbetsliv och psykosocial arbetsmiljö. En oerhört konkret strategi, menar Carola Löfstrand, ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor i Vision.
Den nya strategin som regeringen har överlämnat till riksdagen ska peka ut färdriktningen för arbetsmiljöarbetet i arbetslivet de kommande åren. Resurserna har ökats på med 100 miljoner kronor under mandatperioden och man har utformat tre prioriterade områden, nollvision mot dödsolyckor och förbebyggande av arbetsolyckor, ett hållbart arbetsliv och en psykosocial arbetsmiljö.
– Vi tycker att den här strategin är oerhört konkret och den berör alla våra medlemmar. Den prickar in de behov av åtgärder av arbetsmiljön som vi har i det moderna arbetslivet och den är bättre än den vi hade tidigare. Vi hade synpunkter på den förra och den här känns mer uppdaterad och motsvarar det moderna arbetslivets behov. Den ser lovande ut, säger Carola Löfstrand, ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor i Vision.
Nollvision kring dödsolyckor fokuserar mest på mansdominerade branscher, menar Carola Löfstrand och hon anser att man även måste titta på de kvinnodominerade branschernas behov.
– Man får inte underskatta riskerna som finns i de kontaktyrken där man jobbar med människor. Dessa grupper måste också involveras i nollvisionen och här missar strategin något viktigt.
Satsningen på ett hållbart arbetsliv handlar om att göra insatser för att förebygga ohälsa. Här framhålls både unga och äldres arbetsmiljö och det nya sätt att organisera arbetet.
– När det gäller unga så är fokus på introduktionen. Vision har påtalat det här mycket och det är kopplat till arbetsmiljön. Får man en bristande introduktion så riskerar man att drabbas av olyckor på jobbet. Sedan när det gäller äldre så måste man se till att man orkar arbeta ända tills pension utan att bli sjuk, säger Carola Löfstrand.
Den psykosociala arbetsmiljön är den punkt som är viktigaste för Visions medlemmar, menar Carola Löfstrand. Den handlar om att nya regler införs om bland annat stress, mobbning och kränkande särbehandling.
– Vi ställs inför nya frågor hela tiden. Digitaliseringen, nya arbetsuppgifter, den gränslösa arbetstiden och mycket annat. Det är jätteviktiga frågor och man kommer även att tillsätta en utredning som ska undersöka det moderna arbetslivets trender. Där vill vi som fack vara involverade.
Det ska även tillsättas en utredning som ska analysera och föreslå hur ett nationellt kunskapscentrum för kunskap om arbetsmiljö och utvärdering av arbetsmiljöpolitik.
– Det är jättevälkommet. Vi har efterlyst ett kunskapscenter eftersom det behövs en oberoende part som kan göra vetenskapliga bedömningar, säger Carola Löfstrand.
Saknas något i den här strategin?
– Det jag saknar är att man utvecklar företagshälsovården och att man kopplar den mer till arbeteslivet. I dag används det mer som rehabilitering i stället för förebyggande. Chefer och organisationen ska kunna få stöd från företagshälsovården för att förebygga ohälsa på arbetsplatsen. Det hade jag gärna sett i den nya strategin. Sedan nämnde även Ylva Johansson att man ska titta på kränkande särbehandlingar på arbetsplatsen. Det finns en lucka i lagstiftningen kring detta och min förhoppning är att man dammar av det gamla beslutet som man har tagit och startar en utredning kring det här för att ge individer ett starkare skydd, om de blir utsatta för mobbning på arbetsplatsen, avslutar Carola Löfstrand.