×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Låg kunskap om arbetskador

2016-02-09

Fackmedlemmar som skadade sig på jobbet, men inte anmälde arbetsskadorna och sjukdomar, gick miste om minst 145 miljoner kronor i ersättning förra året. Det säger LO-TCO Rättsskydd som släppte sin årssammanfattning i januari.

I årets ekonomiska utfall för Rättsskyddet syns det hur mycket fackets medlemmar verkligen förlorar på att inte anmäla sina skador. För 2015 beviljades det 145 miljoner kronor mindre än 2014. Det beror inte på att färre skadas.

– Kunskapen om att man ska anmäla sin skada är mycket låg bland medlemmarna, men även bland de fackliga företrädarna. Många har också fått för sig att det är hopplöst att få sina skador godkända men det är fel. Av dem som faktiskt anmäler är det numera procentuellt sett fler som får skadorna godkända. Skadorna har inte minskat, framför allt inte arbetssjukdomarna. Det är istället anmälningarna som har minskat så stort, säger Dan Holke, chefsjurist på fackets juridiska byrå LO-TCO Rättsskydd, till Arbetsvärlden.se.

Läs även: Arbetsskador

Att det har blivit försämring i att anmäla arbetsskadorna beror bland annat på nya sjukpenningsregler. Försäkringskassan gjorde tidigare själv en prövning om skadan kunde bero på jobbet i samband med att människor exempelvis förtidspensionerades, men i dag görs ingen sådan prövning. Det medför att det inte längre finns någon naturlig tidpunkt för att pröva om en skada är arbetsskada eller inte. Den enskilda måste själv både anmäla sin arbetsskada och även ansöka om att få ersättning för den, alltså livränta, skriver Arbetsvärlden.

– Vi har under flera år fått ett minskat antal nya arbetsskadeärenden på grund av detta. Det tar dock ofta 3–4 år att handlägga ett sådant ärende hos oss. Under 2015 avslutade vi bara en tredjedel så många arbetsskadeärenden som under 2010. Det är därför först nu som den minskade anmälningsfrekvensen slagit igenom och vi ser vilka summor som medlemmarna verkligen går miste om, menar Dan Holke.

LO-TCO Rättsskydd har vunnit nästan 200 miljoner kronor i ersättning och skadestånd åt fackets medlemmar genom att vinna olika mål i domstol för medlemmarnas räkning.

Läs mer här: Oanmälda arbetsskador skulle gett miljoner i ersättning

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1455 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum