×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Mats Hjortsberg.

    Mats Hjortsberg.

Jour eller beredskapstjänstgöring påverkar familjelivet

2016-02-08

Det är flera av Visions medlemmar som måste vara standby och beredda att arbeta i flera timmar i månaden över sin ordinarie arbetstid, eftersom jour eller beredskapstjänstgöring ingår i deras arbete. Mats Hjortsberg har haft jour eller beredskapstjänstgöring under en längre tid och han berättar om hur familjen blivit lidande på grund av hans arbete.

I en ny undersökning som Vision har gjort vittnar medarbetare om hur tillgänglighetskraven leder till sömnstörningar och brist på återhämtningar.

Läs mer här: Vision: höga krav på tillgänglighet pressar medarbetare

Mats Hjortsberg har arbetat som driftstekniker i flera år och han berättar att jour och beredskap har påverkat hans familj.

– Det tär på det mesta. Visst det är en extra slant inkomstmässigt och nu är barnen är äldre så drabbas de inte av signalen på samma sätt. Men när barnen var yngre vaknade de av signalen och ibland kunde man få tre larm under en natt. Då var det inte roligt, säger Mats Hjortsberg.

Man blir lite nere dagen efter

– Efter att man har haft jour eller beredskap så tar man lite lättare uppgifter och de arbetsuppgifter som man måste vara mer fokuserad på får vänta till en annan dag. Man blir lite nere dagen efter att man har haft jour eller beredskap men det händer att det kommer in tuffare uppgifter och då måste man ta dem. Även fast man inte hänger med lika bra som man skulle ha gjort om man hade haft mer tid för återhämtning, säger Mats.

Läs även: Sovande jour på HVB – ingen hit

Hur påverkades din familj av att du hade jour eller beredskapstjänstgöring?

– Barnen blev drabbade då man fick lov att lägga sig på soffan och sova någon timme för att sedan kunna vara mänsklig. Man fick hela tiden hitta tillfällen då man kunde sova lite och det är väl inte optimalt.

Har det blivit bättre de senaste åren?

– Ersättningen har blivit bättre och lönen har också stigit. Sedan tycker jag att man har sett till att man har mer tid att återhämta sig nu för tiden. Förr våndades man inför beredskapen och jag vet att många av mina kollegor hoppade av jobbet eftersom det blev för mycket för dem. Det är en psykisk påfrestning.

Läs även: "Om jag får ett larm får jag släppa allting"

Mats har arbetat på värmeverket i Karlskrona och när det var åskväder och han hade beredskap så var han orolig.

– Ja, då visste man att man skulle få jobba under natten, avslutar Mats.

 

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1453 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum