×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Veronica Magnusson, Camilla Mattebo och Agneta Selander.

    Veronica Magnusson, Camilla Mattebo och Agneta Selander.

Immanuelskyrkan – en välfungerande församling

2016-02-16

I förra besökte Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, Immanuelskyrkan i Stockholm för att träffa diakonerna Camilla Mattebo och Agneta Selander och prata om hur deras arbetsliv ser ut. Den låga lönen kom självklart upp som ett diskussionsämne och här berättar Veronica Magnusson vad Vision gör för att förbättra lönerna för diakonerna.

Immanuelskyrkan är en del av det nybildade samfundet Equmeniakyrkan och de presenterar sig som "En kristen gemenskap, mitt i Stockholm. För människor från hela världen. Vi är en församling, men inbjuder till gudtjänst på flera språk och under många former och traditioner. Vi värdesätter mångfald och vill att vår församling präglas av värme, kärlek och respekt." Det är en aktiv kyrka som har öppet från 10-20 varje dag. Det finns en gympahall, musikskola och andra verksamheter under dagarna, bland annat sport för hemlösa.

– Vi hade melodifestival för hemlösa för någon vecka sedan så det är alltid full fart här, säger Camilla Mattebo.

Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, besökte i förra veckan Immanuelskyrkan och där träffade hon diakonerna Camilla Mattebo och Agneta Selander som berättade om hur deras arbetsliv ser ut.

– Vi är en stor arbetsgrupp här och det är en av våra styrkor. Vi kan bolla idéer och tankar med varandra. Ofta är diakonerna ganska så ensamma på arbetsplatsen så jag tycker att det här är jättebra, säger Camilla.

Hur ser en vanlig arbetsvecka ut för er?

– Pastorer och diakoner har beredskap och då har vi det uppdelat på hela veckan och vi turas om att ta helgerna. Då betyder det att om det kommer in någon som vill prata med en pastor eller diakon så får den som har beredskap ta det. Man måste alltid ha telefonen med sig så man kan rycka in om det behövs. Vi har förtroendearbetstid så den här beredskapen ingår i vår arbetstid och man får själv hålla reda på att man inte jobbar för mycket. Arbetet är väldigt omväxlande, berättar Agneta Selander.

Eftersom det rör sig mycket folk i kyrkan så har det ibland blivit stökigt och nu har man tillfälligt anlitat ett vaktbolag som hjälper vaktmästarna vid stängning.

Läs mer: Tufft för diakoner – trycket har ökat

– Arbetsgivaren är väldigt lyhörda och tar allting på allvar när vi berättar något. Det var under en tid det var väldigt stökigt här så det var skönt att de lyssnade på oss. Det ska vara en trygg och säker plats här, säger Camilla.

Vad är det bästa med era jobb?

– Det är att träffa få människor, säger Agneta.

– Det är också det man ska göra när man är diakon. Det finns tid för att träffa människor, antingen på ett hembesök eller här i kyrkan. Jag tycker att det är väldigt fint att man kan sitta i 1,5 timme med en person och lyssna eller prata med dem, säger Camilla.

Hur ser det ut med kompetensutveckling i era roller?

– Det får vi om vi vill och det är ingen som säger nej om man vill förkovra sig. Det finns en budget för studier, men sedan har vi handledning och det är jättebra. Vi har det en gång i månaden i grupp eller enskilt. Det beror helt på hur man själv vill ha det, säger Agneta.

– Varje onsdag har vi personalfika och personalandakt och varannan vecka har vi verksamhetsmöte för den svenska verksamheten och varannan vecka har vi för alla som arbetar. Det tycker jag är bra för då får man en avstämning och man får veta hur alla arbetar, inflikar Camilla.

Finns det något som ni tycker att Vision ska driva?

– Att det möjliggörs tid för handledning. Det tycker jag är jätteviktigt, säger Agneta.

– Och det behövs höjda löner för diakoner, säger Camilla.

Hur kom det sig att ni blev diakoner?

– Jag har alltid varit engagerad i sociala frågor och sedan har jag min tro. När jag sent i livet fick möjlighet att utbilda mig till diakon så föll allt på plats, säger Agneta.

– Jag utbildade mig först till civilekonom och arbetade med det ett par år, men när jag fick mitt andra barn kände jag att jag inte ville arbeta med det längre. Jag har också varit väldigt engagerad inom kyrkan när jag växte upp och diakonyrket passar mig bra eftersom jag tilltalas av att ge guds kärlek vidare, utan att man lägger något ansvar på att få ett gensvar från personen, utan att man bara ger. Det tycker jag är väldigt fint, säger Camilla.

Veronica Magnusson var fascinerad över bredden i verksamheten.

– Ja, jag blev fascinerad över den bredden de har i verksamheten och vad en arbetsdag kan innebära för diakoner. Det kan vara allt ifrån kontakt med romer som kommer och vill duscha eller få stöd till att anordna gudtjänster, barngrupper och musikgrupper. Den bredden och lyckas att klara av att hantera allting, det är imponerande. De verkar ha hittat ett bra sätt att avgränsa och bra samarbetsformer. De frågor som Vision har lyft angående diakoner har bland annat varit kompetensutveckling och handledning och här ser vi ett bra exempel på hur man har lyckats få till detta på arbetsplatsen, säger Veronica Magnusson och fortsätter:

– Sedan är lönerna låga i relation till den arbetsinsats som de gör och jämför man med motsvarande funktioner i samhället så borde löner ligga högre.

Vad kan då Vision göra för att diakonerna ska få en bättre lön?

– Vi kan sätta ljuset på yrkesgruppen och visa den bredd som de har i sin yrkesroll men även lyfta upp vilken utbildning och bakgrund som krävs för att bli en diakon. Vi ska jobba för att de får en löneprocess som är bra och se till att statusen höjs.

Vision har flaggat för att arbetsbördan för diakoner inom svenska kyrkan har ökat, men här verkar det inte som att det är samma tryck?

– De ger utryck för att det har förändrats och att det är flera olika typer som behöver kyrkans stöd, men de verkar ha hittat en bra modell för att ge stöd och de har avgränsat så att det inte blir för mycket jobb för personalen. De är professionella i sin yrkesroll och de har ett bra stöd från arbetsplatsen och då tror jag att man blir lugn och det lättare att avgränsa sitt arbete, avslutar Veronica Magnusson.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1153 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum