Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Thomas Biverstrand, Sofie Ekstrand, Ola Ingvarsson och Lovisa Åslund.

    Thomas Biverstrand, Sofie Ekstrand, Ola Ingvarsson och Lovisa Åslund.

De har spetskompetens inom ungdoms- och missbruksvård

2016-02-17

Sveriges enda pedagogiska utbildning med inriktning på ungdoms- och missbruksvård finns i Kronobergs län. Här berättar studenterna att efterfrågan på deras kompetens är stor.

Det är få som vet vilka de är. Ännu mindre vad de gör eller vad de kan. Förutom i Kronobergs län då, där Sveriges enda pedagogiska utbildning med inriktning på ungdoms- och missbruksvård är förlagd. Där är deras utbildning och kunskaper välkända ute på socialförvaltningar och HVB-hem. Särskilt nu när efterfrågan på kompetens inom ungdoms- och missbruksvård är akut.

Ola Ingvarsson läser andra året av tre på ungdom och-missbruksvårds programmet i Växjö – en utbildning som ännu inte riktigt ger någon specifik yrkestitel, trots att den funnits sedan 1998.

– Det är stort skrik efter folk med kompetens. Framför allt inom HVB och hem för ensamkommande barn. Jag har pratat med arbetsgivare som säger; "Verkar de trevliga och kan de prata med människor? Ja då får de jobbet."

I höstas började han engagera sig i en nystartad yrkesförening för beteendevetenskapliga pedagoger, vars syfte är att öka kunskapen om utbildningen och vilken kompetens som yrkesgruppen har. Sofie Ekstrand läser tredje året på samma program och är ordförande i föreningen.

– Socionomer har ju sin etablerade titel. De behöver ju inte förklara den för arbetsgivaren. Samtidigt kommer det ju fler och fler utbildningar som kompletterar socionomutbildningen, men de är inte lika kända ännu.

Sofie tar examen till sommaren, men har jobbat stora delar av studietiden. Hon jobbar idag halvtid på socialtjänsten i Värnamo och även om kunskapen är stor i länet kring utbildningen, så möts hon ändå av många frågor kring utbildningen.

– Det jag kan känna ibland på arbetsplatsen är att folk tänker "Jaha, de tog in dig för att de inte hittade någon annan" eller "Men varför läste du inte till socionom om du ville jobba med det här?" Det saknas kunskaper om andra utbildningar (förutom socionomutbildningen). Men den här utbildningen ger ju en spetskompetens inom ungdoms- och missbruksvård, så jag ser inte att det finns någon konkurrenssituation, säger Sofie.

Båda vittnar om att de är väldigt nöjda med nivån på utbildningen.

– Utbildningen är väldigt bra. Vi specialiserar oss på vissa områden och har en mera behandlande funktion. Den mera verksamhetsnära kopplingen ger ju utbildningen en mera pedagogisk inriktning med metoder i till exempel motiverande samtal (MI), som är väldigt efterfrågat hos arbetsgivarna, säger Ola.

Kopplingen till arbetslivet finns, menar Sofie, som förklarar att utbildningen är utformad så att studenterna ska vara klara att sättas in i arbete direkt när de är färdiga med utbildningen. En förutsättning för den arbetslivsnära utbildningen är den 17 veckor långa praktik som förläggs på en och samma arbetsplats i mitten av utbildningen. Olas klasskompis Thomas Biverstrand har precis avslutat sin praktik på ett nystartat hem för vuxna män med missbruksproblematik. Dagarna efter att han började där dödades en anställd på ett hem för ensamkommande. 3- 4 personer som skulle börja jobba på ett hem för ensamkommande hos samma arbetsgivare hörde då av sig och tackade nej till jobbet.

– Det är inte svårt att få jobb. Nästan alla i klassen jobbar utöver skolan, berättar Thomas.

– Förfrågningar kommer ju in till lärarna också. Lärarna frågar ju om det finns någon i klassen som inte har jobb. Det var så jag fick det här jobbet, säger Sofie.

Oron för arbetsmiljön är en viktig fråga som engagerar föreningen. Det är ett av de ämnen som tas upp när de arrangerar en mingellunch på Linnéuniversitetet i Växjö för studenter som går på samma utbildning som de själva. Lunchen lockar ett 20-tal studenter som kommit för att lyssna på vad föreningen kan göra för dem. Medverkar på lunchen gör också programansvariga Maria Alm och Katarina Olausson. Maria förklarar för studenterna att de besitter en unik kompetens. Utbildningen finns bara i Växjö och det gör den relativt okänd utanför länet. Medan socionomer läser mer juridik så läser beteendepedagogerna mer pedagogik och behandlingsnära metoder. Hon påminner också om att det är kunskaperna som efterfrågas när tjänster inom sociala området utlyses, inte specifika utbildningar.

Eftersom arbetsgivarna utanför länet sällan känner till utbildningen och lätt förväxlar den med folkskoleutbildningar på gymnasienivå så har Maria skrivit ihop en beskrivning av utbildningen som studenterna uppmanas att ta med sig till potentiella arbetsgivare.

Lovisa Åslund är precis som Sofie snart färdig med sin utbildning. Men vad ska hon kalla sig?

– Jag kommer ju väldigt långt härifrån och där känner ingen till den här utbildningen. Om jag eventuellt skulle flytta tillbaka någon gång så önskar jag att utbildningen var mera känd, säger Lovisa Åslund.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1549 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Vårt frågeforum