”En bra arbetsmiljö är A och O för en anställd”
2016-12-27
Pontus Gill arbetar som handledare för ensamkommande flyktingungdomar och han har varit ombud på HVB-hemmet Lyckans höjd i Lammhult. Här berättar han varför han blev ombud.
Hur kom det sig att du blev ombud?
– Jag valde att bli ombud för att jag anser att en bra arbetsmiljö är A och O för en anställd. Har man en negativ arbetsmiljö så är det svårt att orka med sina arbetsuppgifter. Jag ville bidra med att göra Lyckans höjd till en trygg och säker arbetsplats. För både ungdomarna och mina arbetskamrater, berättar Pontus Gill.
Vad innebär det att vara ombud på ett HVB-hem?
– En stor del av att vara ombud på ett HVB-hem är den psykosociala biten och risken för hot och våld. I många branscher så handlar ett ombudsarbete om att förebygga fysisk skada, såsom inom bygg och industri. När man jobbar med människor så är risken för fysisk skada inte stor, i stället får man lägga mer tyngd i arbetet att förebygga psykisk ohälsa och stress.
Vad finns det för svårigheter som ombud?
– Arbetet med att förebygga psykisk ohälsa och stress är inte lika konkret som att förebygga fysiska skador. Om man på en byggarbetsplats får veta att byggställningen inte har något fallräcke, så ser man till att sätta dit ett för att sina kollegor ska undvika att falla och skada sig. Om en person på sin arbetsplats visar tecken på psykisk ohälsa och stress så finns det ingen konkret lösning. Det är svårt att greppa och arbetet tar lång tid. Men det är samtidigt oerhört mer givande tycker jag, säger Pontus.
Hur kan en dag se ut som ett ombud?
– En dag är sällan den andra lik. Ena dagen så jobbar man med de vanliga arbetsuppgiftera, andra dagen så har man heta diskussioner med arbetsgivare kontra kollegor om olika problem som uppstått på arbetsplatsen. Man agerar ofta som en bro mellan kollegor och arbetsgivare. Det gäller att vara lyhörd gentemot båda parter, trots att det är kollegorna på arbetsplatsen man företräder först och främst.
Det behövs fler ombud, inte minst på HVB-hemmen, varför ska man bli ombud?
– Om du aktivt vill vara med och påverka det dagliga arbetet på din arbetsplats, och vill att arbetsplatsen ska vara så trivsam som möjligt för dig och dina kollegor. Då ska du bli ombud, avslutar Pontus.