×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Viktigt att tänka på för nyanställda

2016-08-19

Är du ny på jobbet? Här kommer några tips på vad som är viktigt att tänka på när du är nyanställd.

Eftersom många börjar på nytt jobb efter sommaren så frågade vision.se Gabriel Carlbaum, som är rådgivare på Vision Direkt, vad som kan vara viktigt för en nyanställd att tänka på.

Han sammanställde en bra att ha-lista för nyanställda:

Anställningsbevis

Om din anställningstid är längre än tre veckor har du rätt att få en skriftlig information från din arbetsgivare. Denna information brukar i vardagligt tal kallas för bland annat anställningsbevis och ska innehålla alla villkor som är av väsentlig betydelse för ditt anställningsavtal eller anställningsförhållande.

Exempel på vad som ska stå i anställningsbeviset är:

• Dina person- och kontaktuppgifter, men även arbetsgivarens kontaktuppgifter.

• En kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och yrkesbenämning eller yrkestitel.

• Om din anställning gäller tillsvidare (s.k. "fast anställning"), om det är en provanställning eller om den är tidsbegränsad. Exempel på tidsbegränsade anställningar är vikariat och allmän visstidsanställning.

• Om du ska arbeta heltid eller deltid, samt hur många timmar du ska göra i snitt per vecka.

• Din begynnelselön.

• Uppsägningstider.

• Vilket kollektivavtal som gäller

Vilket kollektivavtal gäller för dig?

I de kollektivavtal som Vision har tecknat så ingår bestämmelser som rör villkor och skyldigheter kring din anställning och din lön. Det bör stå i ditt anställningsbevis om vilket kollektivavtal som gäller för dig, eller om arbetsgivaren saknar kollektivavtal.

Lön

Innan du börjar arbeta så ska du komma överens med arbetsgivaren vilken lön du ska ha.
För den som har en tidsbegränsad anställning är det vanligt att man får behålla den lönen man har kommit överens om tills anställningen upphör. Det är dock fullt möjligt att försöka komma överens om en annan lösning vid anställningstillfället.

För dig som har fått en tillsvidareanställning så brukar det vanligaste vara att man får behålla samma lön under första året och vara med först vid nästa års lönerevision (det som brukar kallas för löneförhandling). Det är samma sak som gäller här, det vill säga att det går att göra en annan överenskommelse vid anställningstillfället.

För dig som har fått en provanställning, som övergår till en tillsvidareanställning om den inte avbryts, så kan det vara lämpligt att försöka komma överens om att ni diskuterar en ny lön när anställningen övergår till en tillsvidareanställning.

Arbetstider

Arbetsgivaren ska bland annat ange hur mycket ska du arbeta i snitt per vecka och vilka veckodagar du ska arbeta. Det är bra om du dessutom kontrollerar att dina arbetstider stämmer med din tjänstgöringsgrad.

Raster och pauser

Raster ska anges i ditt arbetsschema och hur långa de ska vara. Det finns ingen tidsgräns angiven i arbetstidslagen om hur lång en rast ska vara, men minimum brukar vara 30 minuter. Arbetstidslagen säger dock att du ska ha rast senast efter fem timmars arbete. Raster är inte arbetstid vilket gör att du får lämna arbetsplatsen då. Raster kan ibland dock bytas ut mot måltidsuppehåll och dessa räknas dock in i arbetstiden.

Pauser ska möjliggöras av din arbetsgivare och räknas, till skillnad från raster, in i arbetstiden. Arbetsgivaren ska ordna arbetet så att du kan ta pauser utöver rasterna.

Semester

Enligt semesterlagen har du rätt till 25 dagars semester per år. Kollektivavtalet som gäller på din arbetsplats kan ge rätt till ännu fler semesterdagar. Ta reda på vad som gäller för dig. Visionombudet eller Vision Direkt kan besvara detta.

Läs gärna här: Semester och ledighet

Friskvårdstimme

Finns det möjlighet till friskvård och på vilket sätt främjar arbetsgivaren detta?

Läs gärna mer här: Friskvård

Vision för dig som medlem

Finns det ett ombud för Vision på arbetsplatsen, ta gärna kontakt om det dyker upp ytterligare frågor kring din anställning som du undrar över. Visionombudet har tystnadsplikt.

Det går givetvis även bra att ringa Vision Direkt på 0771 44 00 00.

Förutom att Vision har tecknat kollektivavtal som styr dina anställningsvillkor kan vi granska ditt anställningsavtal innan du säger ja till en anställning och ge tips om lönenivåer, samt ge dig lönecoachning.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

1453 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum