Ekonomichefer vill ha mer tillit
2016-08-17
Ekonomicheferna i kommuner, landsting och regioner menar att det behövs en större tillit från staten och lokala politiker när det gäller välfärdens styrning.
Genom att minska på detaljstyrningen och bättre ta tillvara på chefers och medarbetares kompetens ökar kreativiteten och kvaliteten i verksamheterna. Det framgår av Visions ekonomichefsenkät 2016 som presenterades i dag på Kommek . Drygt sju av tio ekonomichefer upplever en ökad styrning de senaste fem åren i form av mätningar och krav på uppföljning. Åtta av tio upplever det i stor utsträckning förekommer statlig kontroll som belastar organisationen med onödig administration. Det finns mycket teknik i dag som möjliggör inhämtande av statistik, utan att vi för den skull har en klar idé om vad statistiken ska användas till.
– I stället menar ekonomicheferna att vi kan öka kreativiteten, effektiviten och kvaliteten i verksamheterna med en mer tillitsbaserad styrning. En sådan styrning tar tillvara chefernas och medarbetarna kreativitet och nytänkande och låter den utveckla verksamheten. Det handlar om att politiker behöver ha större tillit till välfärdens chefer och medarbetare att använda sin kompetens på bästa sätt och för att skapa mest nytta för medborgarna, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, i en kommentar.
– Enkäten visar att nästan alla ekonomichefer trivs med sitt jobb och nära hälften tror att de är kvar på sitt nuvarande jobb om tre år. Det är glädjande! Samtidigt uppger hälften av cheferna sig vara stressade minst någon gång i veckan och var femte praktiskt taget dagligen. Det är en oroande trend som våra arbetsgivare bör vara vaksamma på, säger Veronica Magnusson och fortsätter:
– Ekonomichefernas kommentarer kring stressfaktorer visar att det finns en del förbättringsområden som snabbt skulle kunna förbättra situationen där det fungerar dåligt. Det handlar till exempel om att se över bemanningen. Arbetsbelastningen kan sänkas genom ett mer utvecklat administrativt stöd så att ekonomerna kan koncenterar sig på kärnfrågorna. Lägg därtill mindre politisk detaljstyrning och större tillit att låta proffsen vara de proffs de är, så skapar vi en ännu bättre arbetsmiljö, avslutar Veronica Magnusson.