Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

”Det känns som att det är dags för fackmusik igen”

2016-08-23

Före sommaren bad Vision medlemmarna att skicka in sina tankar om sitt jobb och idéer om framtidens arbetsliv. Hundratals bidrag kom in. Låtskrivaren Annika Norlin har nu tolkat medlemmarnas berättelser och skrivit låten Jag är ingen maskin.

Låten har producerats i tre olika versioner med tre olika artister, och Visions medlemmar har nu möjlighet att rösta på sin favorit.

Röstningen är en del i kampanjen "Sätt tonen" där musiken ska vara ett sätt att hitta visionerna för framtidens arbetsliv och engagera fler. Låten Jag är ingen maskin är inspirerad av alla bidrag från Visions medlemmar och den ska ge ord och ton till ett mänskligt arbetsliv. Vision har tagit hjälp av tre av Sveriges bästa musikproducenter som gestaltar låten på helt olika sätt.

Röstningen om vilken version som medlemmarna gillar bäst pågår 23-31 augusti. Av det vinnande bidraget kommer Vision att göra en musikvideo och mer kampanjer och aktiviteter under hösten.

Här kan ni rösta.

Hur har det varit att skriva text och musik till denna fackliga låt?

– Väldigt svårt och väldigt kul. Jag har ju en bakgrund som journalist, det här blev första gången jag fick gifta ihop mina olika jobb. Förutom att jag ju fick läsa vad medlemmarna skickat in pratade jag med Veronica Magnusson, förbundsstyrelsen i Umeå och passade också på att tjuv-frågaut en massa bekanta som har de yrken som ryms inom Vision, berättar Annika Norlin och fortsätter:

– Sedan försökte jag glömma bort alla detaljer och fokusera på vilka känslor som förmedlats till mig: uppgivenhet, svaghet, jävlaranamma, en hatkärlek till jobbet och ömhet för dem man jobbar med.

Vad har varit svårast?

– Det svåraste var att tillgodose allas behov, det brukar jag ju inte behöva tänka på annars när jag skriver låtar. Dels medlemmarna såklart, att de skulle känna att jag hade lyssnat på vad de hade att säga. Vision gav mig väldigt fria tyglar, men de ville gärna att låten skulle ha lite framåtanda och det är ju normalt inte så jag rullar. Mina låtar är normalt mer som I en sal på lasarettet. Förutom några som pratade om mobbing och ojämställdhet på arbetsplatsen verkade de flesta trivas väldigt bra med sina arbetskamrater, det var de som fick dem att ändå tycka det var rätt ok att gå till jobbet på mornarna. Så det ville jag också få med på något sätt, den sammanhållningen och några garv per dag, säger Annika Norlin och fortsätter:

– Eftersom låten skulle ges till producenter som verkar i olika genres var den tvungen att skrivas så att den skulle kunna funka som en visa, en hiphoplåt, en elektronisk låt, en indiedänga. En rätt kul utmaning var att om man tittar på de låtar som handlar om jobb som finns, så är det alltid samma konflikt i låtarna, den mellan chefen och den anställde, the little guy. Men bland Visions medlemmar är ju många chefer, chefer som tyvärr för mig inte alls är onda. Det visade ju sig att de oftast ville ha exakt samma saker som alla andra: mer frihet, mer tid och möjlighet att kunna lyssna in dem de jobbade med.

– Sedan tror jag kanske att Vision och byrån Garbergs som vi jobbade med tyckte att den svåraste faktorn i det här var jag, fackfrågor är så pass viktigt för mig att jag har svårt att vara lättsam kring det.

Enklast?

– Det var ganska enkelt att hitta fokus på låten, för nästan alla jag träffade pratade om samma sak. Att de går mot att bli utbrända, att arbetsbördan är för tung på dem, att det späckade schemat och allt administrativt kring att bli så effektiv som möjligt dödar deras glädje och kreativitet. Någon sa att hen ofta hade dåligt samvete över att hen var människa och inte maskin, för det hade varit bättre. En maskin hade hunnit med allt och inte behövt en massa fikapauser och förkylda dagar för att palla med, säger Annika Norlin.

"En maskin hade hunnit med allt"

– När jag pratade med förbundsstyrelsen här i Umeå pratade vi en del om hur arbetssituationen har förändrats inom många Vision-yrken de senaste åren; förr fick man oftast en vikarie om man var sjuk eller hade semester, nu lämnas arbetet över till ens andra överbelastade arbetskamrater eller till en själv att läggas på hög efter sommaren. Så många aktar sig noga för att vara ledig i onödan, för att det annars slår över på en eller någon kompis nästa dag.

"Överbelastning är ju ett samhällsproblem"

– Det här med överbelastning är ju ett samhällsproblem i allra högsta grad, men kanske ännu mer för Visions medlemmar eftersom så många av dem jobbar med människor. Det blir en emotionell tyngd som är svår att skaka av sig och som det inte finns någon inplanerad tid för att bearbeta. Sedan läste jag en debattartikel som Veronica hade skrivit om överbelastning och det inspirerade mig vidare. Det kändes som att hon och Vision faktiskt hade utarbetat lite tydliga sätt som vi kan använda för att komma ur den här situationen, berättar Annika Norlin och fortsätter:

– Jag tror inte att vi nog kan överskatta hur stora konsekvenser den här effektiviseringen har på oss. Vi har ju en tendens att tycka att det är mjäkigt att klaga om att ha mycket att göra, eller att det är häftigt att jobba mycket, att det visar att man är ambitiös. Men utbrändhet ger en alltså hjärnskador. Om man som jag är i åldern där ens kompisar har småbarn är det som att stå och se ett dominospel, hur ens vänner faller en efter en. Jag är övertygad om att vi är vid ett vägskäl nu. Om tio år kommer det se annorlunda ut och vi kommer ta det här på större allvar.

Har det varit roligt att skriva text och musik?

– Väldigt kul, som sagt. Jag letade efter att hitta en melodi som var så pass drivig att den kunde hålla i den här lite tunga texten. Jag började med rytmen. Min mamma har en gång spelat tvättbräda i ett skiffleband, så jag har köpt en tvättbräda och ville hedra henne med att göra något som utgick från den, säger Annika Norlin.

Är du nöjd med slutprodukten?

– Mycket! Jag har ju inte ens vetat säkert vilka producenter som skulle kopplas in så jag hade ingen aning om hur de skulle ta sig an låten. Men nu fick jag alldeles nyss höra dem. Blev lite chockad, bara på positiva sätt. Min demo var lite brittiskt töntig men producenterna fick låten att låta mycket mäktigare. Mark Ephraim har gjort en sjukt egen och drivig version med Vanja Lo på sång, Ana Diaz version är cool med Alma på sång och Henrik Oja som jag jobbat mycket med har gått mest indie med Hilda Heller som sjunger.

Hur spänd är du på att Visions medlemmar ska få höra den färdiga låten?

– Ja, ganska! Men jag har gjort mitt bästa och då brukar det kännas ok sen. Om de tycker att den är kass tycker jag de kan skriva egna låtar att komplettera med och fortsätta det här. Det känns som att det är dags för fackmusik igen, avslutar Annika Norlin.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

269 nya medlemmar under december

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar