×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

  • Helena Orsenmark. Privat bild.

    Helena Orsenmark. Privat bild.

Stressigt på jobbet? Viktigt med en bra dialog med chefen

2016-04-28

I februari släppte Vision en rapport som handlar om att sjukskrivningar som orsakats av stress ökar. Rapporten var Visions startskott på ett längre arbete som Vision gör för att arbetsvillkoren i kvinnodominerade yrken, sektorer och branscher ska förbättras. Här berättar Helena Orsenmark om hur hon har minskat på den ohälsosamma stressen.

Vision vet att Visions medlemmar trivs på jobbet och är stolta över vad de gör. Men många saknar förutsättningar att göra ett bra jobb och samtidigt må bra själva. Just nu tas flera viktiga initiativ för att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ska förbättras och det är ett arbete som Vision deltar i.

Läs mer: Vision: "Modernisera synen på riskfylld arbetsmiljö"

Under några veckor kommer du att få ta del av medlemmars egna berättelser om hur de minskade ohälsosam stress på arbetsplatsen.

Helena Orsenmark arbetar som chefssekreterare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och hon berättar att för några år sedan ökade arbetsbördan för henne på grund av att enheten växte. Men i dag känner hon sig inte stressad.

– Framförallt beror det på att jag har fått en kollega till och att vi kan dela på arbetsbördan. I ett par år hade jag en ganska så stressad arbetsbörda, då vår enhet växte och jag kände att jag inte hann med. Jag bad om att vi skulle anställa en administratör till och så blev det. Det andra är att jag har en chef som jag har en god kommunikation med. En annan viktig del är att jag styr min arbetsdag till stor del själv och kan alltså prioritera vad som är viktigast att göra först. Frihet under ansvar tror jag bidrar till att man mår bra, berättar Helena Orsenmark.

Vad har du för bra tips till andra så att de inte känner sig stressade på jobbet?

– Jag tror på att ha en bra dialog med sin chef. Om man har svårt att prioritera själv så ska man be om hjälp. Är arbetsbördan för tung kanske man ska diskutera anställning av ytterligare en person.

Läs mer: Checklista för att undvika stress på jobbet

Hur arbetar din arbetsplats förebyggande?

– Vi har medarbetarsamtal med chefen där man går igenom vad man gör och hur man uppfattar sin arbetssituation. Vartannat år svarar vi på en medarbetarenkät där man ser hur just din arbetsplats ligger till vad gäller den psykosociala miljön. Vi har flextid och några gånger per år lämnar vi in till chefen som tittar på hur det ser ut tidsmässigt. Om någon har för mycket övertidstimmar så görs en genomgång av arbetsuppgifterna. Jag har själv varit med om att plocka bort en arbetsuppgift för att jag inte hann med. Det här är naturligtvis inte en självklarhet. Arbetsuppgiften försvinner inte men det kanske kan finnas möjligheter till omfördelning, säger Helena.

Har ni bra arbetsmiljö hos er?

– Ja, det tycker jag. Eftersom vi är en administrativ enhet där man har ett stillasittande arbete så är skrivbord och stol viktigt. Alla har till exempel höj- och sänkbart skrivbord. Det flesta av oss kan varje dag ta en förmiddagsfika och äta vår lunch utan stress.

Hur länge har du jobbat på din arbetsplats?

– I 16 år.

Finns det tillfällen då det kan bli stressigt?

– Ja absolut. Ibland får jag en uppgift som ska vara klar snabbt.

Hur hanterar du det?

– Då får man fokusera enbart på det som ska göras. Struktur och planering är A och O. Du styr inte alltid själv över när stressen infinner sig. Stressen kan komma när du ska ha uppgifter från andra för att kunna slutföra din egen uppgift. Det kan vara kolossalt stressande om du är under tidspress och kan man planera för kommande stressiga moment så är det givetvis bra, säger Helena.

Har du alla förutsättningar som du behöver för att kunna göra ett bra jobb utan stress?

– Ja det tycker jag. Framförallt har jag en bra chef som jag kan prata med och få hjälp med prioritering om det behövs. Jag har en kollega som jag kan få hjälp av om så behövs. Vi samarbetar hela tiden och tillsammans med chefen så har vi arbetat upp rutiner för vissa moment som kan bli stressiga. Min chef och jag har kontinuerliga arbetsmöten.

Trivs du på ditt jobb?

– Ja! Jag har arbetat inom sjukvården i 38 år och det här är den bästa arbetsplats jag haft. Det vittnar väl mina 16 år om, avslutar Helena.

Läs mer: #sjuktstressigt

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Faktorer som minskar smittan på äldreboenden

Ett närvarande ledarskap i kombination med förnyade arbetssätt och tät kommunikation har varit framgångsfaktorer i kampen mot coronavirus på landets äldreboenden. Det visar en inspektion som IVO har gjort.  2020-06-11

Testa: Har du koll på din jargong?

Orden vi använder spelar roll. Så vad är egentligen okej att säga på jobbet? Hur skapar vi en arbetsplats som är fri från onödiga jargonger och diskriminering? Gör testet och få koll på din jargong!  2020-06-09

Skyddsutrustning för medarbetare inom kontaktyrken

En stor del av Visions medlemmar arbetar inom kontaktyrken där fysisk närhet till exempelvis brukare, klienter och elever förekommer på daglig basis. Med anledning av coronapandemin har röster höjts om krav på skyddsutrustning inom dessa yrken. - Visions hållning är tydlig; arbetsgivaren är skyldig att skydda sin personal, menar Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg.  2020-06-05

Den stressfria dagen

Idag den 28 maj är det den stressfria dagen! Här kommer några tips på hur du undviker stressen i sommar.  2020-05-28

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb