×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Susanne Holmström och Anna Segerberg.

    Susanne Holmström och Anna Segerberg.

Socialtjänsten – inte förstahandsvalet för socionomstudenter

2015-09-16

Många blivande socionomer ser inte socialtjänsten som sitt förstahandsval när de ska ut i arbetslivet. Det visar en undersökning som två socionomstudenter vid Högskolan Ersta Sköndal har gjort och för deras uppsats belönas de med Visions socionomstipendium 2015. "Vi tänker att socionomstudenternas attityder och tankar kring arbetsplatserna är viktiga att lyfta eftersom det påverkar arbetsgivares möjligheter att attrahera, rekrytera och behålla personal", säger Susanne Holmström, en av stipendiaterna. 

Varje år delas Visions socionomstipendium ut till den som lyckas fånga juryns uppmärksamhet i ett relevant ämne och som med kvalitet levererar sin poäng. I år tilldelas Susanne Holmström och Anna Segerberg stipendiet och de får dela på 20 000 kronor.

Berätta om uppsatsen.

– Det började med att vi upplevde att vi hade tagit del av mycket rapporteringar om hur tuffa arbetsvillkoren är inom socialtjänsten och att många överväger att lämna sina jobb på grund av arbetsmiljön. Då tyckte vi att det kändes intressant att ta fram socionomstudentens perspektiv. De som är morgondagens socionomer, berättar Anna Segerberg.

– Uppsatsen handlar helt enkelt om socionomsstudenters attityder till socialtjänsten som framtida arbetsgivare, inflikar Susanne Holmström.

De undersökte attityderna till socialtjänsten som framtida arbetsgivare hos 147 socionomstudenter vid tre olika lärosäten i Stockholm.

– Vi ville se studentens perspektiv på detta eftersom vi tyckte att det fattades i sammanhanget. Som student påverkas man av det som sägs kring arbetssituationen där ute i arbetslivet, säger Anna Segerberg.

Vad kom ni fram till i undersökningen?

– Vi kom delvis fram till att studenterna ansåg att socialtjänsten kunde erbjuda dem mycket av det som de tycker är viktigt i ett arbete, men inte i samma utsträckning som de såg det som viktig. Dock visade det sig att studenterna trodde att socialtjänsten i betydligt mindre utsträckning kunde erbjuda god arbetsmiljö, samtidigt som det var en av de viktigaste faktorerna för studenterna i ett framtida arbete, säger Susanne Holmström och fortsätter:

– Det visade sig också att många studenter kan tänka sig att jobba inom socialtjänsten, men att de inte i samma utsträckning såg det som sitt förstahandsval.

– En hel del tidigare forskning visar att socionomstudenter ser socialtjänsten som en inkörsport, men att det inte är en arbetsgivare man ser sig stanna hos en längre tid. Det kan man till viss del säga stämmer överens med det resultat vi fick fram om att många inte ser socialtjänsten som ett förstahandsval, säger Anna Segerberg.

Vad känner ni att ni har bidragit med i och med denna uppsats?

– Jag tänker att vi har kommit med ett nytt perspektiv till den debatt som pågår om hur situationen är inom socialtjänsten. Det finns ett stort problem rörande personalomsättningen och det är just dessa studenter som kan bli framtidens socialsekreterare. Vi tänker att socionomstudenternas attityder och tankar kring arbetsplatserna är viktiga att lyfta eftersom det påverkar arbetsgivares möjligheter att attrahera, rekrytera och behålla personal, säger Susanne Holmström.

Vad har ni själva för framtidsplaner?

– Det börjar bli dags att söka jobb då vi går sista terminen och för mig personligen kommer jag att söka ganska så brett. Det är lättare att säga hur man vill att det ska vara snarare än vad det ska vara. Jag vill hamna på ett ställe där jag kan utvecklas och där det finns ett bra arbetsklimat, säger Anna.

– Vilket själva drömjobbet tror jag är svår att säga förrän man vart ute och testat på att jobba på riktigt. Men en dröm är att jag vill ha ett arbete där jag på morgonen känner att det är kul och gå till jobbet och där jag kan utvecklas. Sedan exakt var den platsen är är svårt att svara på, säger Susanne.

Kan ni tänka er jobba inom socialtjänsten?

– Ja, det kan vi. Man får inte borra ner sig i allt det negativa som står utan man får fokusera på det som är positivt. Socialtjänsten är en stor aktör, säger Anna.

– Branschen är så stor och vi ser att det finns många positiva bitar men man kan inte blunda för det som är dåligt. Jag tycker dock att det känns hoppfullt eftersom det är så pass många nu som vill förändra och se till att styra upp båten på rätt väg, säger Susanne.

En viktig del som kan leda till att socionomstudenterna känner sig mer trygga när de går ut i arbetslivet är studentmedarbetaravtalet, påpekar Susanne och Anna.

– Det känns som att studenter skulle behöva få mer kontakt med arbetslivet och därför hoppas vi att många arbetsgivare vågar och kan använda sig av detta avtal, säger Susanne.

Läs mer: Studentmedarbetaravtal ska underlätta för både arbetsgivare och studenter

Till sist, vad ska ni göra med pengarna?

– Unna sig något litet och spara, avslutar båda.

Motivering till Visions socionomstipendium, 2015

Visions socionomstipendium för år 2015 tilldelas Susanne Holmström och Anna Segerberg från högskolan Ersta Sköndal, för uppsatsen Socialtjänsten – om socionomstudenten själv får välja?

Motivering:

Stipendievinnarna avhandlar på ett föredömligt sätt en av socialtjänstens stora utmaningar, hur verksamheten ska klara personalförsörjningen i framtiden.

Genom en ambitiös ansats lyckas författarna kartlägga vilka drivkrafter som styr studenters kliv in på arbetsmarknaden. Bland annat önskan att ha ett samhällsnyttigt yrke och möjligheten att hjälpa andra människor. Vidare tydliggörs glappet mellan studenternas önskan om en god arbetsmiljö och uppfattningen om hur väl socialtjänsten kan erbjuda det.

Uppsatsen har bidragit till att synliggöra studenternas perspektiv vilket är ett värdefullt bidrag i diskussionen kring personalförsörjning inom socialtjänsten. För läsarna står det bland annat klart att kommunerna, med förhållandevis enkla medel, kan förbättra studenternas inställning till arbete i socialtjänsten. Vidare lockar resultaten till vidare studier, som att följa upp arbetsgivares svar på samma frågeställningar.

Med anledning av ovanstående konstaterar stipendiejuryn med nöje att författarna väl uppfyller kriterierna för att tilldelas Visions socionomstipendium, 2015.

Jury

Juryn består av Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg Vision, Kristina Pernevill, Gruppledare studentverksamheten, och Jenny Nygårds.

Läs uppsatsen här: Socialtjänsten - om socionomstudenten själv får välja?

Läs mer om socionomstipendiet och hur du själv kan ansöka här.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Ångestpodden om Socialrättsdagen: ”De som drabbas får aldrig glömmas bort”

Den 16 mars deltar Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, skaparna av Ångestpodden, på Socialrättsdagen. På konferensen kommer de berätta om kampanjen #mellanstolarna – ett samarbete med Vision, BRIS, Suicide Zero och Hjärnkoll som engagerade socialministern Lena Hallengren.  för 10 dagar sedan

Så lyckas du koppla bort jobbet i jul

Många har svårt att ta ledigt från jobbet under julen. Här kommer några tips från Angela Ahola, doktor i psykologi, om hur du kan koppla bort arbetet under julledigheten.  2019-12-16

Veronica Magnusson: "Alla som arbetar med barn måste få förutsättningar att tillgodose barnens rättigheter"

Den 4 februari inleder Visions förbundsordförande Veronica Magnusson Barnkonventionsdagen tillsammans med JP Infonets VD Jörgen Palmberg.  2019-12-10

Visions socionomstipendium lyfter kompetens om funktionshinder

Hur definieras begreppet kompetens i arbetet med intellektuella funktionsnedsättningar? Det var frågeställningen som den tidigare studenten Diana Rashid valde att undersöka i sin masteruppsats under våren 2019. Nu belönas uppsatsen med Visions socionomstipendium om 20 000 kronor.  2019-10-21

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb