×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

  • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Vi måste ta det på ett jättestort allvar”

2015-10-07

I svenskt arbetsliv känner sig 350 000 personer ett psykiskt obehag för att gå till jobbet flera gånger i veckan. Det visar den senaste jobbhälsobarometern från branschorganisationen Sveriges Företagshälsor, skriver sr.se.

Sveriges Företagshälsor har släppt årets jobbhälsobarometer och i den har drygt 10 000 personer fått svara på frågor om hur de upplever sin arbetssituation. Det är mer än hälften som svarar att de någon gång känt psykiskt obehag inför att gå till jobbet under det senaste året, skriver sr.se.

Det är 7,8 procent som känner obehag flera gånger i veckan för att gå till jobbet och på nationell nivå motsvarar det 350 000 personer.

– Det viktigaste resultatet vi ser är kopplingen mellan känslan att gå till jobbet och den framtida hälsoutvecklingen. Det ytterligare förstärker bilden av hur viktigt det är att ha ett målmedvetet arbetsmiljöarbete på sin arbetsplats. Att man verkligen tar frågor kring den psykosociala arbetsmiljön på allvar, säger Peter Munck, vd på Sveriges Företagshälsor.

De som ofta upplever obehagskänslor har svårare att hantera stress, är sjukskrivna i större utsträckning och mindre benägna att rekommendera sin arbetsplats till andra.

– Det vi ser i den här undersökningen är att det är oerhört viktigt, både i förhållande till att man ska se till att ens arbetsgivarvarumärke är så bra som möjligt, men även att man ser till att minimera framtida sjukskrivningar, säger Peter Munck.

Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, ser allvarligt på denna trend.

– Vi brukar prata om "gladare måndagar" och det är väldigt seriöst menat för vi tycker verkligen att det ska kännas bra att gå till jobbet. Att ha en arbetsmiljö som man trivs med är en av våra fackliga uppgifter som vi jobbar med. Det ska kännas bra att gå till jobbet. När man sedan får se en undersökning att så många känner ett obehag och en stress att gå till jobbet, så måste vi ta det på ett jättestort allvar, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Läs hela artikeln här: Psykiskt obehag stort problem i arbetslivet

– Vi har tidigare pekat på att man måste lägga mycket större tyngdpunkt på den psykosociala arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet kring det psykosociala. Vi ser bland annat att arbetsbelastningen är väldigt hög för flera av medlemsgrupper och det gör att det inte finns ett utrymme för det sociala runt omkring och det som man behöver för att må bra. Vi vet också att det finns en stor IT-stress för många av våra medlemmar och allt det här måste man arbeta med på arbetsplatserna, säger Veronica Magnusson.

Risk för individualisering

– Vi ser även en risk att man individualiserar de här arbetsmiljöproblemen och knyter det till enskilda individer; att det är de som mår dåligt eller har problem, i stället för att se att det är strukturen på arbetsplatsen som gör att mäniskor blir sjuka. Arbetsgivarna måste ta sitt arbetsmiljöansvar på större allvar för att få bukt på det här.

Vad kan då Vision göra för att det ska bli bättre?

– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi pekar på den höga arbetsbelastningen och det låga inflytandet över sin arbetssituation som många upplever. Våra medlemmar känner att de inte har de förutsättningar som de behöver för att göra ett bra jobb och då känner de sig stressade. Därför har vi en jätteviktig uppgift att peka på våra medlemmars förutsättningar och arbeta för att de ska få de bästa förutsättningarna för att göra sitt jobb, avslutar Veronica Magnusson.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Visions avtalskrav för dig som är chef

Tydligare mandat i löneprocessen, mer inflytande över arbetstiden och minskade krav på att vara ständigt tillgänglig. Det är några krav som Vision driver för dig som är chefsmedlem i årets avtalsrörelse.  2020-02-24

Ny praxis för vilka examina som kan ligga till grund för legitimation som hälso- och sjukvårdskurator

Från och med 1 juli 2019 är hälso- och sjukvårdskurator ett legitimationsyrke i Sverige. Det har därför införts en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen som ska vara grunden för legitimation.  2020-02-19

Vobba – möjlighet eller tvång?

Tomt på kontoret? Välkommen till vabruari. I februari kommer runt 200 000 föräldrar att stanna hemma från jobbet med sjuka barn. Allt fler väljer eller känner sig tvungna att "vobba", men vad är det egentligen som gäller?  2020-02-04

Ångestpodden om Socialrättsdagen: ”De som drabbas får aldrig glömmas bort”

Den 16 mars deltar Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, skaparna av Ångestpodden, på Socialrättsdagen. På konferensen kommer de berätta om kampanjen #mellanstolarna – ett samarbete med Vision, BRIS, Suicide Zero och Hjärnkoll som engagerade socialministern Lena Hallengren.  2020-01-13

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri hela mars, även för dig som inte är medlem, och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb