×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Företagshälsan jobbar inte förebyggande i den offentliga sektorn

2015-10-02

Enligt en ny studie om hur företagshälsan används i offentliga sektorn jobbar inte företagshälsovården förebyggande för att minska arbetsmiljöproblemen.

Arbetsmiljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet har undersökt hur företagshälsovården samarbetar med kommuner och landsting. Fyra landsting, sju kommuner och deras företagshälsor ingår i studien.

Resultatet från studien visar att företagshälsovården är mer inriktad på rehabilitering och individuella insatser som till exempel hälsoundersökningar, i stället för att vara en expertresurs för förebyggande insatser på arbetsplatserna. Vad forskarna kunde se är att man i en mycket liten utsträckning användes som just denna expertresurs.

– Något hårdraget kan resultaten tolkas som att arbetsmiljöproblemen individualiserats och att detta bidrar till att företagshälsovården får i uppdrag att bistå med hälsofrämjande aktiviteter, säger Lisa Schmidt, arbetsmiljöforskare på IVL, i ett pressmeddelande.

Den offentliga sektorn i Sverige är en av landets största arbetsgivare och under de senaste åren har sjukfrånvaron bland offentliganställda ökat. Det är därför viktigt att hitta åtgärder för att hejda utvecklingen.

– Forskningsresultaten bekräftar saker som Veronica Magnusson sa för någon vecka sedan. Arbetsgivarna upphandlar inte företagshälsovård som är förebyggande som kan bidra till bättre hälsa på jobbet och sänkta sjukskrivningstal. I stället upphandlar de rehabiliteringsstöd och individualiserade satsningar som mindfullnes med mera för att individen ska hantera sina stressreaktioner, som aldrig borde ha uppkommit om arbetsbelastningen hade varit rimlig, eller samtalsstöd till den som man tycker har samarbetsproblem, säger Carola Löfstrand, ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor på Vision, och fortsätter:

– Ibland är det såklart befogat, men det de även ser är att de problem i arbetsmiljön som kommer utan organisatoriska och sociala problem inte hanteras utan i stället individualiseras problemen till enstaka medarbetare som ska korrigeras genom samtal med beteendevetare och bättra sig. Att lösa organisatoriska och sociala problem med att hantera de personer som först blir sjuka eller påverkas starkt beteendemässigt av arbetsklimatet är ett förhållningssätt som inte löser grundproblemen eller medger att någon avviker från rådande norm av hur man uttrycker sig, tänker eller agerar sig på arbetsplatsen, säger Carola Löfstrand.

Läs mer om arbetsmiljö här: Arbetsmiljö

Lisa Schmidt menar att hälsosatsningar kan vara bra men de syftar inte till att förebygga olyckor, belastningsskador och stress som beror på arbetet. Vid rehabilitering är det långt ifrån alltid som företagshälsovården undersöker hur arbetsplatsen ser ut eller hur den har påverkat ohälsan.

– Vi ser att det är många faktorer som påverkar företagshälsovårdens möjligheter att arbeta i verksamheterna. När inte företagshälsovården stödjer arbetsmiljöarbetet så bidrar man inte heller till analys eller förbättring av arbetsmiljön och arbetsförhållanden i den utsträckning som är tänkt. Forskning om hur goda arbeten skapas kommer inte verksamheterna till godo, säger Lisa Schmidt.

Läs hela rapporten här.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Vobba – möjlighet eller tvång?

Tomt på kontoret? Välkommen till vabruari. I februari kommer runt 200 000 föräldrar att stanna hemma från jobbet med sjuka barn. Allt fler väljer eller känner sig tvungna att "vobba", men vad är det egentligen som gäller?  för 14 dagar sedan

Tryggare arbetsvardag med nytt omställningsavtal

Arbetsmarknaden står inför förändrade spelregler. Digitala möjligheter leder till nya verksamhetsbehov – vissa jobb försvinner medan nya tillkommer. Omställningsavtalet finns där för att i alla lägen leverera en trygghet och en plan för vad som kommer hända härnäst i karriären.  2020-01-16

Ångestpodden om Socialrättsdagen: ”De som drabbas får aldrig glömmas bort”

Den 16 mars deltar Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, skaparna av Ångestpodden, på Socialrättsdagen. På konferensen kommer de berätta om kampanjen #mellanstolarna – ett samarbete med Vision, BRIS, Suicide Zero och Hjärnkoll som engagerade socialministern Lena Hallengren.  2020-01-13

Nytt medlemserbjudande: Juristförsäkring

Vision kan nu erbjuda alla medlemmar i Vision att teckna en juristförsäkring via Folksam(/Familjens Jurist) till ett mycket förmånligt pris. Tecknar du försäkringen innan sista april så börjar den gälla direkt.  2020-01-13

Till arkivet

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb