×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

  • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Företagshälsan jobbar inte förebyggande i den offentliga sektorn

2015-10-02

Enligt en ny studie om hur företagshälsan används i offentliga sektorn jobbar inte företagshälsovården förebyggande för att minska arbetsmiljöproblemen.

Arbetsmiljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet har undersökt hur företagshälsovården samarbetar med kommuner och landsting. Fyra landsting, sju kommuner och deras företagshälsor ingår i studien.

Resultatet från studien visar att företagshälsovården är mer inriktad på rehabilitering och individuella insatser som till exempel hälsoundersökningar, i stället för att vara en expertresurs för förebyggande insatser på arbetsplatserna. Vad forskarna kunde se är att man i en mycket liten utsträckning användes som just denna expertresurs.

– Något hårdraget kan resultaten tolkas som att arbetsmiljöproblemen individualiserats och att detta bidrar till att företagshälsovården får i uppdrag att bistå med hälsofrämjande aktiviteter, säger Lisa Schmidt, arbetsmiljöforskare på IVL, i ett pressmeddelande.

Den offentliga sektorn i Sverige är en av landets största arbetsgivare och under de senaste åren har sjukfrånvaron bland offentliganställda ökat. Det är därför viktigt att hitta åtgärder för att hejda utvecklingen.

– Forskningsresultaten bekräftar saker som Veronica Magnusson sa för någon vecka sedan. Arbetsgivarna upphandlar inte företagshälsovård som är förebyggande som kan bidra till bättre hälsa på jobbet och sänkta sjukskrivningstal. I stället upphandlar de rehabiliteringsstöd och individualiserade satsningar som mindfullnes med mera för att individen ska hantera sina stressreaktioner, som aldrig borde ha uppkommit om arbetsbelastningen hade varit rimlig, eller samtalsstöd till den som man tycker har samarbetsproblem, säger Carola Löfstrand, ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor på Vision, och fortsätter:

– Ibland är det såklart befogat, men det de även ser är att de problem i arbetsmiljön som kommer utan organisatoriska och sociala problem inte hanteras utan i stället individualiseras problemen till enstaka medarbetare som ska korrigeras genom samtal med beteendevetare och bättra sig. Att lösa organisatoriska och sociala problem med att hantera de personer som först blir sjuka eller påverkas starkt beteendemässigt av arbetsklimatet är ett förhållningssätt som inte löser grundproblemen eller medger att någon avviker från rådande norm av hur man uttrycker sig, tänker eller agerar sig på arbetsplatsen, säger Carola Löfstrand.

Läs mer om arbetsmiljö här: Arbetsmiljö

Lisa Schmidt menar att hälsosatsningar kan vara bra men de syftar inte till att förebygga olyckor, belastningsskador och stress som beror på arbetet. Vid rehabilitering är det långt ifrån alltid som företagshälsovården undersöker hur arbetsplatsen ser ut eller hur den har påverkat ohälsan.

– Vi ser att det är många faktorer som påverkar företagshälsovårdens möjligheter att arbeta i verksamheterna. När inte företagshälsovården stödjer arbetsmiljöarbetet så bidrar man inte heller till analys eller förbättring av arbetsmiljön och arbetsförhållanden i den utsträckning som är tänkt. Forskning om hur goda arbeten skapas kommer inte verksamheterna till godo, säger Lisa Schmidt.

Läs hela rapporten här.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Visions avtalskrav för dig som är chef

Tydligare mandat i löneprocessen, mer inflytande över arbetstiden och minskade krav på att vara ständigt tillgänglig. Det är några krav som Vision driver för dig som är chefsmedlem i årets avtalsrörelse.  2020-02-24

Ny praxis för vilka examina som kan ligga till grund för legitimation som hälso- och sjukvårdskurator

Från och med 1 juli 2019 är hälso- och sjukvårdskurator ett legitimationsyrke i Sverige. Det har därför införts en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen som ska vara grunden för legitimation.  2020-02-19

Vobba – möjlighet eller tvång?

Tomt på kontoret? Välkommen till vabruari. I februari kommer runt 200 000 föräldrar att stanna hemma från jobbet med sjuka barn. Allt fler väljer eller känner sig tvungna att "vobba", men vad är det egentligen som gäller?  2020-02-04

Tryggare arbetsvardag med nytt omställningsavtal

Arbetsmarknaden står inför förändrade spelregler. Digitala möjligheter leder till nya verksamhetsbehov – vissa jobb försvinner medan nya tillkommer. Omställningsavtalet finns där för att i alla lägen leverera en trygghet och en plan för vad som kommer hända härnäst i karriären.  2020-01-16

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri hela mars, även för dig som inte är medlem, och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb