Över 100 miljoner människor har tvingats fly på grund av klimatrelaterade katastrofer bara de senaste fem åren. I snitt är det cirka 2 000 människor som måste lämna sina hem – varje timme! Och det riskerar att bli mycket, mycket värre. Fackliga organisationer vet att det inte finns några jobb på en död planet. Och Visions engagemang för ett schyst arbetsliv slutar inte vid din arbetsplats. Det är därför vi är en Fair Union.
Anna Samson arbetar som energi- och klimatrådgivare i Tranås kommun och hon tycker att årets tema på Musikhjälpen är viktigt.
– Det är ett viktigt tema. Det är viktigt att lyfta det på många olika sätt och Musikhjälpen är ju både väldigt spritt och mycket populärt, så det är jättebra, säger Anna.
Vilken information om klimatkatastrofer tycker du är viktig att sprida?
– Att alla blir medvetna om att alla kan hjälpas åt och ta ansvar för de här frågorna. Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite och tillsammans kan vi göra mycket.
Vad kan man då göra?
– Det handlar om att göra resursbesparingar, både energi och materiella ting. Det behöver inte vara så svårt. Många gånger innebär det att tänka till innan vi gör saker. Att se när vi förbrukar onödig energi och hitta alternativen. Det blir lätt en gammal vana att ta bilen när vi ska någonstans, när det i själva verket kanske går jättebra att ta andra transportmedel.
Nu är det ju snart jul, vilket är en tid då vi konsumerar som mest. Vad är dina klimattips så här i juletid?
– Det är ju det här med att tänka över vilka julklappar vi köper. Många gånger har vi det vi behöver. Det är så lätt att köpa prylar av gammal vana bara för att vi tänker att vi ska ge bort julklappar, men man kan ge bort upplevelser också. Till exempel biobiljetter eller SPA-upplevelser eller så kan man ge bort tjänster till varandra och hjälpa någon med något som den kanske uppskattar. Kanske trädgårdsarbete eller barnpassning. Det är kanske mer uppskattat än en pryl som personen redan har, säger Anna.
Klimatmötet i Paris avslutades i helgen. Hur ser du på resultatet av förhandlingarna?
– Jag har ännu inte lusläst resultatet, men det jag tycker är positivt är att i princip alla länder är med på detta nu. Nu verkar viljan vara väldigt stark att minska klimatpåverkan än den tidigare har varit. Tidigare har man pratat om att begränsa den mänskliga påverkan så den globala temperaturökningen stannar vid två grader. Nu pratar vi om mål som siktar mot 1,5 grad. Det är också bra att man har beslutat att tidigt följa upp ländernas arbete och ofta så man ser vad som görs. Sedan är ju inte åtgärderna klara, men ambitionen är bra. Nu är det sagt, men sedan måste det också göras.
Vad tycker du är viktigt att göra nu efter klimatmötet?
– Dels måste politikerna formulera konkreta åtgärder. Sedan kan man som privatperson påverka genom att tänka över sin egen situation. Vi har haft det så himla bra här, så vi har inte behövt tänka. Det vi behöver göra nu är att tänka efter innan vi konsumerar. Vi har bra miljöteknik i Sverige, men allt det vi importerar gör ett klimatavtryck någon annanstans. Dessutom reser och flyger vi mycket mer än vad människor i många andra länder kan göra. Det gör att sammantaget så har vi en ganska stor negativ påverkan på miljön, samtidigt som vi tekniskt är ett föregångsland, säger Anna och fortsätter:
– I Sverige ser vi inte konsekvenser av klimatförändringarna, vilket inte gör frågan så synlig. Frågan är större i de länder som drabbas av klimatkatastrofer och översvämningar. På sikt lär vi märka av det också.
Anna ger energi- och klimatrådgivning till både företag och privatpersoner i Tranås kommun. Rådgivningen är en gratis och oberoende tjänst som finns i princip alla kommuner i någon form. De vanligaste frågorna Anna får gäller solceller, hur de fungerar och vilket stöd man kan få. Men hon får också många frågor om vilken belysning man ska välja.
Var gärna med i vår insamling som du hittar här.