×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stipendiater på skälig levnadsnivå

2014-09-30

Det är svårt för biståndshandläggare att avgöra vad som avses med skälig levnadsnivå. Delvis motstridiga krav måste jämkas när Socialtjänstlagen och kommunala riktlinjer ska tolkas. Det visar Sara Backlund och Caroline Bergkvist, som fått Visions stipendium för sin studentuppsats i socialt arbete.

Sara Backlund och Caroline Bergkvist får Visions stipendium för sin uppsats om biståndsbedömning. Foto: Privat

Socialtjänstlagens begrepp skälig levnadsnivå är den grundläggande utgångpunkten när kommunala biståndshandläggare ska bevilja insatser exempelvis i hemtjänsten. Men någon tydlig definition på vad som är skäligt finns inte.

När Caroline Bergkvist, som socionomstudent i Göteborg, gjorde praktik på ett biståndskontor blev hon intresserad av hur handläggarna förhöll sig till problemet. Tillsammans med Sara Backlund skrev hon därför slutuppsatsen Skälig levandsnivå – ett luddigt begrepp, som nu belönats med stipendium från Vision.

-Vi tyckte det var intressant att undersöka vem som gör bedömningen av vad skälig nivå innebär. Det är inget det har pratats mycket om på utbildningen, säger Sara Backlund.

 Deras undersökning visar på två huvudproblem som biståndshandläggarna har att hantera. Det ena är att bristen på en tydlig definition gör att stor frihet lämnas åt de enskilda handläggarna att avgöra vilka biståndsinsatser som ryms inom begreppet. En strategi som då används för att undvika godtyckliga beslut är att diskutera mycket i arbetsgruppen. Men inte heller det kan leda fram till exakt likvärdiga bedömningar.

-Det går inte att hitta tydliga riktlinjer eftersom det ska göras individuella bedömningar och vad som är skäligt kan variera från person till person, säger Caroline Bergkvist.

-Bedömningarna får inte bli godtyckliga. Men man får inte heller dra alla över en kam, säger Sara Backlund.

 Det andra stora problemet är Socialtjänstlagen i förhållande till kommunala riktlinjer. Förutom skälig levandsnivå talar lagen också om rätten att få leva ett värdigt liv, något som kan handla om att få komma ut och umgås med andra.

Det händer att kommuner inte anser att det är socialtjänstens uppdrag att tillgodose det behovet. Något som Sara Backlund och Caroline Bergkvist inte tror stämmer med en allmän uppfattning, även bland biståndshandläggare, av vad skälig levnadsnivå innebär.

-Frågar man handläggarna om deras professionella inställning svarar de nog att de bedömningar de gör är rimliga. Men frågar med dem privat tror jag många tycker att det inte är så, säger Caroline Bergkvist.

För att kunna undersöka vad som gäller tycker de båda att fler biståndsbeslut med avslag borde överklagas.

-Sök mer än vad som anses vara normen och överklaga sedan. Det kan flytta praxis och göra besluten mer generösa, säger Caroline Bergkvist.

 Det viktigaste i uppsatsen tycker Sara Backlund är insikten att handläggarnas personliga värderingar har stor påverkan på vilka biståndsbeslut som beviljas och vilka som får avslag.

-Det är viktigt att göra socialarbetare medvetna om det, säger hon.

Att det de skrivit skulle leda till några direkta förändringar har de svårt att tro.

-Vi är glada om några läser uppsatsen och börjar fundera på problemen, säger Carloline Bergkvist.

 

Namn, ålder: Sara Backlund och Caroline Bergkvist, båda 27 år.

Gör: Studerar socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Aktuella: Fått Visions stipendium på 20 000 kronor för bästa studentuppsats om socialt arbete.

Framtidsplaner: Tvekar mellan jobb och fortsatta studier (Sara). Börjar jobba som biståndshandläggare i Herrljunga (Caroline).

Tips till andra som ska skriva uppsats: Börja i tid, det tar med tid än man tror. Välj ett intressant ämne som engagerar. Tänk på språket, använd ett bra rättstavningsprogram.

Text: Per Jernberg. Publicerad i Social Qrage nr 5 2014

Nyheter

Ångestpodden om Socialrättsdagen: ”De som drabbas får aldrig glömmas bort”

Den 16 mars deltar Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, skaparna av Ångestpodden, på Socialrättsdagen. På konferensen kommer de berätta om kampanjen #mellanstolarna – ett samarbete med Vision, BRIS, Suicide Zero och Hjärnkoll som engagerade socialministern Lena Hallengren.  för 6 dagar sedan

Så lyckas du koppla bort jobbet i jul

Många har svårt att ta ledigt från jobbet under julen. Här kommer några tips från Angela Ahola, doktor i psykologi, om hur du kan koppla bort arbetet under julledigheten.  2019-12-16

Veronica Magnusson: "Alla som arbetar med barn måste få förutsättningar att tillgodose barnens rättigheter"

Den 4 februari inleder Visions förbundsordförande Veronica Magnusson Barnkonventionsdagen tillsammans med JP Infonets VD Jörgen Palmberg.  2019-12-10

Jokkmokk vände rekryteringstrenden

Fler chefer med renodlat ansvar, ett nytt stipendium för de som vill plugga vidare och närhet till kommunens stödfunktioner. Det är några av framgångsfaktorerna som under de senaste åren förbättrat rekryteringsläget inom socialtjänsten i Jokkmokks kommun.  2019-09-20

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb