×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Så förhandlar du första lönen

2017-05-31

Tidningen Vision nr 4 2017. Det kan kännas nervöst att löne­förhandla för första gången efter ­högskolestudierna. Men att lära sig konsten kan ge rejält klirr i kassan. Anna Lindfors, rådgivare på Vision ­Direkt, ger sina bästa tips.

Det är inte ovanligt att man tycker att det är både obekvämt och stressande att förhandla om något så personligt som sin egen kompetens, men låt inte det hindra dig.

– Den första lönen är jätteviktig. Trivs du och blir kvar på arbetsplatsen kommer din första lön att vara det golv man utgår från i alla framtida lönehöjningar. Är den då låg blir höjningarna lägre än vad de kunnat vara, säger Anna Lindfors, rådgivare på Vision Direkt.

Löneförhandlingen inleds ofta med frågan ”Vad har du för löneanspråk?”

– Förbered dig på den frågan. Ring gärna Vision Direkt och ta reda på lönestatistik för det yrke du ska jobba i, säger Anna Lindfors.

Sedan bör du fundera på vad som är din lägsta gräns för vad du är villig att acceptera, vad du skulle känna är en okej lön och vad som skulle vara din drömnivå. När du sedan får frågan om vilket lönekrav du har är det en god idé att bolla tillbaka frågan till arbetsgivaren.

– Säg till exempel: Vad hade ni tänkt erbjuda? Tanken med det är att oavsett vad du säger kommer arbetsgivaren att försöka förhandla ner ditt första bud.

Men visst finns det situationer där förhandlingsutrymmet är minimalt och lönen i princip redan är satt, säger Anna Lindfors.

– Känn dig inte misslyckad för det. Ibland kan det vara viktigare att få en första arbetslivserfarenhet än att få just den lön man önskar. Då får man tänka att det här jobbet blir en fin erfarenhet att ta med i ditt CV och mer som ett första steg mot det jobb och den lön du vill ha. 

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum