×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Maria Mogyoro och Björn Klasson har varsin traineetjänst, just nu i Hudiksvalls kommun. Foto: Petra Berggren.

    Maria Mogyoro och Björn Klasson har varsin traineetjänst, just nu i Hudiksvalls kommun. Foto: Petra Berggren.

  • Foto: Björn Klasson hade inte varit norr om Uppsala tidigare, men tycker det var värt besväret att flytta långt från sin hemstad. Foto: Petra Berggren.

    Foto: Björn Klasson hade inte varit norr om Uppsala tidigare, men tycker det var värt besväret att flytta långt från sin hemstad. Foto: Petra Berggren.

På väg mot framtidsjobb

2017-06-01

Tidningen Vision nr 4 2017. Inom de närmaste åren har kommuner och landsting stora behov av nya medarbetare. I Trainee Södra Norrland får unga ­nyutbildade sätta sig in i vad det innebär det att jobba i offentlig verksamhet – och därmed stor chans till framtida anställning.

Socialsekreterare som jobbar med barn och unga ägnar för mycket av sin tid till dokumentation. Det vill SKL (Sveriges kommuner och landsting) ändra på och har tagit fram ett förslag till hur socialsekreterarnas arbete kan effektiviseras. I Sundsvall är det Björn Klasson, 28, som gått igenom förslaget, bollat med ansvariga chefer och sammanfattat det hela i en skrivelse till socialnämnden, som ska ta beslut i ärendet.

Björn Klasson har en traineetjänst som kvalitetsutvecklare inom Trainee Södra Norrland, som drivs av tio kommuner i Gästrikland, Hälsingland och Medelpad och ger nyutbildade personer möjlighet att prova att arbeta inom offentlig verksamhet. Femton traineer har fått anställning i varsin kommun i sexton månader, varav tre månader i en annan kommun (så kallad breddningsplats).

Björn Klasson kommer från Ingelstad utanför Växjö och har en kandidatexamen i sociologi från Lunds universitet. Hans mål var att få anställning som administratör eller utredare inom offentlig sektor, något som visade sig vara svårt utan erfarenhet.

– Så när jag fick upp ögonen för de traineeprogram som finns sökte jag allihop, och hamnade här.

Han ler och konstaterar att han knappt varit norr om Uppsala tidigare.

– Men det var värt besväret att flytta hit!

Visst är Hudiksvall en lite väl liten stad för hans smak och visst har det varit lite svårt att hitta jämnåriga vänner, även om han har gått med i ett fotbollslag. Men han är säker på att traineeplatsen är en väg in i den sortens anställning som han hoppas på framöver.

I Hudiksvall är hans huvudsakliga arbetsuppgift att införa ett IT-baserat beslutsstödssystem för att underlätta kvalitetsarbetet i kommunen.

– Jag sökte tjänsten som kvalitetsutvecklare eftersom jag är intresserad av IT men inte har någon utbildning i det. Nu har jag lärt mig väldigt mycket.

I arbetsuppgifterna ingår också att boka och leda möten samt att ringa runt till kommuner som redan implementerat den här sortens system.

Under tre månader i vår är alla traineer på sina ”breddningsplatser”. Det handlar om att utöka sin kompetens genom att jobba i en annan kommun. För Björn Klassons del innebär det att åka åtta mil norrut till Sundsvall varje dag. 

– Först tyckte jag det var lite jobbigt att byta ort och liksom bli nybörjare igen. Men samtidigt är det bra att få prova något annat. För även om det i grunden handlar om kvalitetsutveckling har jag inte gjort några utredningar förut och dessutom får jag inblick i en annan förvaltning.

Hans traineekollega Maria Mogyoro, 33, håller med. Hon har sin breddningsplats på social- och omsorgsförvaltningen i Hudiksvall, där hon är med och bygger upp ett IT-baserat beslutsstöd för planering och uppföljning av verksamheten och utformar utbildningsmaterial till det. Men hennes huvudsakliga traineetjänst som kvalitets- och verksamhetsutvecklare finns i Nordanstig i norra Hälsingland. Där arbetar hon med hur kommunen i framtiden kan arbeta mer strategiskt med hållbar utveckling.

– Men jag fortsätter hålla kontakten med Nordanstig, bland annat genom att hålla workshops, så att arbetet inte blir liggande medan jag är här i Hudiksvall, säger hon.

Ungefär tre dagar per månad samlas traineerna för att få utbildning i hur politiskt ledd verksamhet fungerar och annat som är specifikt för den offentliga sektorn, bland annat genom studiebesök i de olika kommunerna. Dagarna ägnas också åt reflektion, då traineerna får möjlighet att bolla tankar och erfarenheter med varandra.

– Det känns lyxigt! Jag har aldrig tidigare upplevt att det funnits tid för det, säger Maria Mogyoro.

Traineeprogrammet började med några gemensamma upptaktsdagar för samtliga i traineegruppen på en konferensanläggning.

– Det var väldigt bra! Jag var orolig innan, men vi kom bra överens i gruppen och så fick man se att man inte var ensam i det här, säger Björn Klasson.

Ett skäl till att Trainee Södra Norrland drogs i gång för fem år sedan var, att kommunerna såg ett stort behov av utbildad arbetskraft inom de närmaste åren.

– Samtidigt har vi märkt att det ibland finns en ovetskap hos nyutbildade om vilka spännande yrken som finns i offentlig förvaltning, säger Kristina Netzén, samordnare för programmet.

Hon berättar att 75–80 procent av dem som hittills gått programmet fått anställning inom offentlig verksamhet efter avslutat program.

Till den nuvarande omgången sökte flera hundra personer och efter urvalsprocesser utsågs de personer som nu går programmet.

Som trainee har man en handledare, men arbetar självständigt.

– Det var utmanande i början, men nu känns det bra, säger Maria Mogyoro.

Att ha en traineetjänst ger henne bättre möjlighet att söka strategiska tjänster i kommuner och landsting, menar hon.

– Jag visste ingenting om kommunal verksamhet tidigare. Nu gör jag det.

Text: Ingela Hofsten

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum