×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • För andra året i rad fick Visions medlemmar på Gotland löneökningar på snitt 1,5 procent. Visions ordförande Jane Lindström, tycker inte att arbetsgivaren lever upp till avtalet. Foto: Tommy Söderlund

    För andra året i rad fick Visions medlemmar på Gotland löneökningar på snitt 1,5 procent. Visions ordförande Jane Lindström, tycker inte att arbetsgivaren lever upp till avtalet. Foto: Tommy Söderlund

”Jag är väldigt besviken''

2016-06-03

Tidningen Vision nr 4 2016. Små löneökningar, en havererad löneprocess och arbetsgivare som utnyttjar det sifferlösa ­avtalet. Så lyder budskapet från Visions förträdare i Eskilstuna och på Gotland.

– Det är bedrövligt, dundrar Jane Lindström, Visions ordförande på Gotland.

I tre av fyra avdelningar och klubbar i landets kommuner, landsting och regioner har Visions medlemmar fått löneökningar som ligger mellan 2,3 och 3,4 procent. Några ligger högre (se föregående sida), ett par ligger en bra bit under den nivån. På Gotland fick Vision löneökningar på i genomsnitt 1,5 procent, i Eskilstuna blev resultatet 1,8 procent.

– Det är en katastrof. Det känns inte som om arbetsgivaren kan hantera det sifferlösa avtalet. Man använder oss som budgetregulator. Ju sämre det går för kommunen, desto mindre utrymme blir det för löneökningar till Visions medlemmar, säger Mikael Larsson, Visions ordförande i Eskilstuna.

Tongångarna är lika uppgivna på Gotland.

– Jag är väldigt besviken. Här har vi medlemmar som ger sitt yttersta varje dag, så smetar arbetsgivaren bara ut i stort sett samma summa till alla, säger Jane Lindström.

Förra året låg Täby kommun i det absoluta bottenskiktet, löneökningarna för Visions medlemmar landade då på blygsamma 1,1 procent. Det gick lite bättre i år (2,5 procent) och därmed lämnar man över sistaplatsen till Gotland
som två år i rad har haft löneökningar på 1,5 procent.

Jane Lindström är missnöjd både med nivåerna och med hur löneprocessen fungerar – eller rättare sagt inte fungerar.

– Det kan inte bli så mycket sämre. Vi vill att lönen ska sättas i dialog med närmaste chef, men de är helt bakbundna och har fått beskedet att det är 1,5 procent som gäller. Sedan delar man ut ungefär samma summa till alla. Då har vi i praktiken inte individuella och differentierade löner, som avtalet säger att vi ska ha, konstaterar hon.

Förhandlingsstrategen Mats Magnusson sticker inte under stol med att löneökningarna på Gotland har varit magra, både i år och förra året.

– Vi har inte utrymme för större löneökningar. Vi har stora underskott på flera förvaltningar och politikerna har flaggat för att vi måste sänka kostnadsmassan med 170 miljoner kronor inför 2017, säger han.

Är det en bra taktik att försöka klara krisen ­genom att hålla igen på löneökningarna?

– Nej, på sikt är det ingen hållbar strategi, då blir det problem att rekrytera folk, det är vi väl medvetna om. Men i år hade vi bara råd med 1,5 procent, säger Mats Magnusson.

Till våren ska ett nytt löneavtal tecknas för Visions medlemmar i kommuner, landsting och regioner. Visions ordförande på Gotland och i Eskilstuna är överens om hur det bör utformas. Inga sifferlösa avtal om Jane Lindström och Mikael Larsson får bestämma:

– Nej, vi vill ha siffror, Region Gotland har visat att man inte klarar av ett avtal utan angivna nivåer. Man ser det som en möjlighet att spara pengar, säger Jane Lindström.

– För oss i Eskilstuna har det sifferlösa avtalet inte fungerat. Vi konkurrererar om löneutrymmet med lärarna som har medvind och får stora löneökningar. Då blir det inga pengar över till våra medlemmar, säger Mikael Larsson.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum