×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Chefsträdgårdsmästaren Joakim Seiler har bråda dagar på Gunnebo slott, strax söder om Göteborg. Sommaren kom snabbt och det gäller att hålla jämna steg med naturen. Foto: Malin Arnesson

    Chefsträdgårdsmästaren Joakim Seiler har bråda dagar på Gunnebo slott, strax söder om Göteborg. Sommaren kom snabbt och det gäller att hålla jämna steg med naturen. Foto: Malin Arnesson

Varför slår du gräsmattan med lie?

2016-06-03

Tidningen Vision nr 4 2016. Joakim Seiler, chefsträdgårdsmästare på Gunnebo slott utanför Göteborg, använder metoder från 1700-talet i sitt arbete.

Varför slår du  gräsmattan med lie?

– Det var så man gjorde på 1700-talet. Här på Gunnebo slott finns sedan 20 år tillbaka en väldigt tydlig och stark hantverksinriktning. Att sköta trädgårdarna här är ett historiskt hantverk. Vi jobbar mycket med att bli duktiga på de historiska redskapen. Vi formar häckar med handsaxar och slår med lie.

Du är doktorand på Göteborgs universitet också, vad forskar du om?

– Ja, jag är doktorand på institutionen för kulturvård. Jag forskar på 50 procent av min tid. Mitt laboratorium är trädgården på Gunnebo slott. Jag jobbar med en licentiatuppsats som ska vara klar 2019. Den första delen i min forskning har handlat mycket om att svara på frågan ”Hur gjorde man förr?”  Och nu håller jag på och testar metoderna.

Var det bättre metoder man använde då?

– Det är det jag försöker ta reda på. Ingen kan svara på hur funktionella dessa metoder var och om de ger bättre resultat än moderna maskiner, om man inte prövar metoderna.

– Inom byggnadsvården är man noga med vad man använder för färger och redskap, medan man i trädgården använder vilka redskap som helst. Jag ser oss som kulturarbetare som vårdar det gröna kulturarvet där metoderna spelar en viktig roll.

Är det inte mycket jobbigare att sköta en trädgård på det sättet?

–  Vissa metoder är ju tyngre förstås och den allmänna föreställningen är att det tar för lång tid att klippa en häck på gammalt vis till exempel. Vi är inte 100-procentiga, vi har också en del moderna hjälpmedel. På odlingssidan är det lättare, en spade har ju sett likadan ut i 100 år.

Har ni historiska kläder också?

– Ja några av oss fyra trädgårdsmästare har historiskt inspirerade kläder som vi köper från Frankrike. De ser ut som franska arbetskläder gjorde för 100 år sedan. Våra besökare tycker att de är jättefina.

Kommer det många besökare?

– Ja det gör det. I år är det lite speciellt också för att det
är Gothenburg green world, då man kan besöka olika parker i Göteborg med omnejd, så vi hoppas på mycket besök. Det är också en del i mitt jobb, att förhöja besökar­upplevelsen. Att se någon som är duktig på att slå med lie gör att du som besökare får uppleva ett stycke historia på Gunnebo slott.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Gunnebo slott

Är en 1700-talsegendom med byggnader, kulturlandskap och trädgårdsanläggningar.

Här finns köksträdgårdar, en formell geometrisk trädgård runtomkring slottet, samt en engelsk park. Joakim Seiler fick 2009 ett stipendium för sitt arbete med att återställa de historiska köksträdgårdarna. Här odlas ett stort antal olika historiska grödor, många är kryddor som används i slottets restaurang.

Joakim Seiler

Titel: Chefsträdgårds­mästare och doktorand på Göteborgs universitet.
Arbetsplats: Gunnebo slotts historiska trädgårdar.
Ålder: 43 år.
Familj: Fru och tre barn.
Fritid: Kopplar av i naturen tillsammans med familjen. Trädgård är jobb, natur är fritid. Gillar att yoga.    

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum